Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

"Miękka" poduszka kierowcy czy to norma??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Boston

Boston
  • 4 postów

Napisany 20 marca 2007 - 22:20

Witam!
Ok. 2 tyg. temu stałem się szczęśliwym (albo i nie-to się okaże :lol: ) posiadaczem Omegi B 98r 2.0 16v. Pytanie dotyczy poduchy kierowcy-naciskając na powierzchnię powyżej napisu "airbag" mogę ją bez wiekszego wysiłku wcisnąć do wewnątrz (nie całkiem ale powierzchnia ta nie jest twarda tak jak to w innych autach z poduchami)- Pytanie brzmi:
-Czy to normalne w Omegach ? (Jak już wspomniałem nie ma tam wielkiego luzu czy coś takiego po prostu mogę wcisnąć powierzchnię kierownicy w której ((mam nadzieję)) znajduje się poduszka-ale jak puszczam to wszystko wraca do normy)
Dodam jeszcze że Omega jest "prawa" czyli Irlandzka jakoż od jakiegoś czasu mieszkam w tym kraju. Zaślepianie i inne przekręty nie są tu zbytnio opłacalne gdyż nawet naprawa "po kosztach" często przekracza wartość auta...chociaż z drugiej strony...kto wie... :wink:
Pozdrawiam!

#2 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 20 marca 2007 - 22:25

Nie wiem jak głęboko możesz ją wcisnąć - ale ogólnie - tak. Poducha jest troche miękka

#3 OFFLINE   Bmaci3k

Bmaci3k
  • 212 postów

Napisany 20 marca 2007 - 22:28

u mnie jest tak ze po naciśnięciu wyczuwalny jest pasek w miejscu w którym rozrywa sie kierownica podczas wystrzelenia poduchy.

#4 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 20 marca 2007 - 22:34

a propos - sama poducha jest bardzo twarda (miekka to jest w kilka sekund po wystrzale),problem polega na tym - jak gleboko jest zamontowana od czola kierownicy. Zauwazylem ze w sam. (oczywiscie z poducha)gdzie sygnal uzycie klaksonu jest mozliwe przez wcisniecie czola kierownicy w kazdym miejscu to jest twardo, natomiast tam gdzie sygnal jest wciskany w okreslonych miejscach (np oma) to jest miekko. thats all...... Pozdrowienia
Odnośnie "naprawy poduszki" po wystrzale to polski handlarz - mechanik robi to bardzo tanio - po prostu rozerwane miejsce laczy klejem do gumy. Widzialem takie kierownice - majstersztyk. Polak potrafi. Pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#5 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 21 marca 2007 - 20:52

Co do tematu - tak pokrywa air baga jest miekka.
Natomiast moge pochwalic sie ze maiłem juz do czynienia z ową poduchą w jednej z moich aster komgi które miąłem wczesniej , po w jechaniu w bok nieoświetlonego TIR-a w nocy ,wystrzeliły obie poduchy, napinacze , ja oberwałem " klapką" z kierownicy i znaczek opla nosiłem na wewnętrznej stronie ręki nad dłonią około 2 tygodni ( podczas wystrzału miałem skręconą kierownice).
Nawet ładnie prezentował sie ten znaczek. Astra a raczej jej zwłoki zostały sprzedane handlarzowi.

#6 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów

Napisany 21 marca 2007 - 20:59

a propos - sama poducha jest bardzo twarda (miekka to jest w kilka sekund po wystrzale),problem polega na tym - jak gleboko jest zamontowana od czola kierownicy.

kolego - ale nie mówimy o poduszce jako takiej, tylko własnie o kierownicy jako 'obudowie' poduszki...

#7 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 21 marca 2007 - 21:27

u mnie jest tak ze po naciśnięciu wyczuwalny jest pasek w miejscu w którym rozrywa sie kierownica podczas wystrzelenia poduchy.

u mnie jest podobnie.

#8 OFFLINE   Boston

Boston
  • 4 postów

Napisany 23 marca 2007 - 00:50

Wszystko jasne !
Dzięki Panowie- wychodzi na to że z moja Omeszką wszystko ok!
...następny problem to wymiana zużytych xenonów...ale o tym już gdzie indziej :wink:
Pozdrawiam!!!

#9 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 marca 2007 - 16:07

jeszcze raz o poduszcze-Boston to ze mozesz wcisnac front kierownicy tak jak wszyscy to nie musi znaczyc ze jest ok. Nie sadze zebys przez dotyk tego miejsca, stwierdzil czy jest tam "puszka" z airbagiem czy tez nie. Nie nakrecam tematu ale "polscy specjalisci" oprocz świetnego klejenia kierownicy po wystrzale poduchy, świetnie podlaczaja kontrolke poduchy pod czasowy przekaznik, pod inną lampke itd. - zero widocznego braku poduchy. Ale wierze mocno ze jest cool. Pozdrawiam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]