Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

"Zepsuty" bagnet?? - Problemy z poziomem oleju

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
3 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 10 maja 2010 - 17:50

Witam,

Zaczynając od początku, jakiś czas temu wymieniłem olej, zalałem wtedy 5l. Co jakiś czas zerkałem na bagnet i było w normie oleju, ale teraz znów kontrola "Oil level", a na bagnecie to samo bez zmian, więc dolałem 1,5l przejechałem ze 4km odstawiłem auto na 2h i znów na bagnet, a tam poziom oleju się nie zmienił o milimetr. Sprawdzałem, czy może na bagnecie ta końcówka się rusza czy coś, ale nie rusza się.

Patrzyłem PN bagnetu: GM 90528436 więc jest ok jak do tego silnika (X20XEV)

Komunikaty oczywiście znikły, ale teraz czytam i jak tu porównać do 4,5l w instrukcji do 6,5l, które mam w silniku, ewentualnie gdzie się podziewa te półtora litra skoro nie zmienił się poziom oleju w misce?

Wiem, że są różne miski, jedno, dwu częściowe, z wałkami bez wałków etc.

Teraz nie bardzo wiem co robić, przejmować się tym, że mogę mieć za dużo oleju, czy cieszyć się, że komunikat zniknął?

#2 OFFLINE   bzyku_2002

bzyku_2002

200 parę KM i ciągle mało

• 1 525 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 10 maja 2010 - 19:26

Kolego trzeba sprawdzić czujnik poziomu oleju z boku miski olejowej. Lubi się spsuć i będzie wywalało Ci komunikat o braku oleju, a na bagnecie będzie ok.

Jęśli będziesz trzymał stan oleju na max (na bagnecie) to będzie ok. Tak więc olej to i częściej sprawdzaj stan oleju na bagnecie i będzie ok ;-)

#3 OFFLINE   kamracik

kamracik
  • 117 postów

Napisany 10 maja 2010 - 19:48

Czytałem już takie opinie tutaj na forum, ale zastanawia mnie wlanie 1,5l i brak zmian na bagnecie :/ Inni wlewają po 100ml i jest odwzorowanie na bagnecie.

#4 OFFLINE   gulin

gulin
  • 144 postów
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 24 czerwca 2012 - 11:39

w moim silniku(2.0-16V) wskazanie poziomu jest inne po obu stronach bagnetu-tzn. z jednej strony mam np. 3/4 poziomu-a jak obrócę bagnet jest połowa???

pytanie-czy to normalne w tym silniku?może zmienić bagnet?
czyżby aż tak pod skosem wchodzil do miski,że tak pokazuje?