Antena samochodowa w domu na balkonie
Napisany 07 maja 2010 - 23:56
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Napisany 07 maja 2010 - 23:58
Druga sprawa to na którym piętrze chcesz ją mieć?
Ja miałem na 4 i obok wieżowiec ,który wycinał mi część zakresu
Napisany 08 maja 2010 - 00:48
Są anteny specjalnie zaprojektowane do pracy na balkonach. Przykładowy link: http://www.e-radia.p... cm bazowa.html
A tu kolejny: http://allegro.pl/it...erang_k_23.html
Wprawdzie parametrami nie "powala na kolana" ale jest efektywna. Używałem podobnej jakieś 20 lat temu i byłem zadowolony. Paradoksalnie rzecz biorąc, to z tych anten zaprezentowanych w powyższych linkach ta tańsza wydaje się być lepsza...
Pozdrawiam.

Napisany 08 maja 2010 - 01:07

daktyl to też jest rozwiązanie, ale cena z pierwszego linku mnie zabiła. pozdrawia i do usłyszenia z bazóweczki

Napisany 08 maja 2010 - 08:39
cena z pierwszego linku mnie zabiła
Ha, mi też "beret z głowy zleciał" ale chciałem tylko zobrazować zagadnienie. Swego czasu za oknem używałem "Storma". Ziutek, Ty na pewno wiesz co to za antena. Sprawowała się znakomicie.

nie stać mnie na profesjonalną antenę stacjonarną
Tak jak Ziutek50 napisał, stacjonarki nie są znów takie drogie. Jakbyś mieszkał bliżej mnie to na jakimś spocie oddałbym Ci za jakiegoś browara (4-paka:D) antenę 5/8 fali z 6-cioma przeciwwagami w znakomitym stanie. Nie pamiętam co to za firma ale wygląda identycznie: http://allegro.pl/it...a_f_ra_vat.html.
Tylko najpierw musiałbym ją znaleźć w piwnicy. Jeśli znajdę i wszystko będzie w porządku, to się odezwę.

Tylko wiedz, że na balkonie to "stacjonarki" lepiej nie stawiać, bo Twoi sąsiedzi będą Cię nawet w mikrofalówce albo innej lodówce, hehe!!

Pozdrawiam.

Napisany 08 maja 2010 - 10:06

Co do zakłócania to raczej mało prawdopodobne bo teraz kablówki są w modzie, a druga sprawa ro taka że jak pamiętam to Irzyk ma Herrego III a Presitenty trzymają normy UKE.
5/8 λ to balkonie za dużo miejsca zajmuje (przeciwwagi) z taką to na dach. Ale poczekajmy na autora co On na to

Napisany 08 maja 2010 - 10:16
Napisany 08 maja 2010 - 22:38
daktyl pierwszy link z Twojego posta #3 nie działa, a ponoć jest tam coś ciekawego.
ziutek widzimy się w poniedziałek pod Realem (już kabelek jest docelowo ułożony w omci, to byśmy przy okazji SWR'ka sprawdzili - kupiłem drugą Magnumkę to je porównamy).
Napisany 08 maja 2010 - 23:48

a co do boomeranga na balkonie to zależy czy masz blok na przeciw balkonu i w którą stronę masz balkon zapewne na południe lub zachód (jak kojarzę Retkinia) to niestety ale Pabianice będziesz słyszał ale centrum Łodzi już nie.
A po za tym to pójść do administratora czy innego opiekuna budynku wręczyć pisemko iż wystawiasz antenę (warunkiem jest mieszkanie własnościowe) tu i tu na takie pasmo i tyle w temacie, Kabla to musiał byś mieć około 25mb w porywach do 30mb, a słyszysz całe miasto i okolice. Jak coś to żona może Cię odprowadzić do pracy nie ruszając się z domu.

Napisany 09 maja 2010 - 09:15
No właśnie, a ja wejdę jeszcze w temat... Mam gdzieś 40 metrów kabla do CB ale "grubego" RG 213. Chyba nawet z końcówkami. Jeśli go znajdę i będzie w całości to mogę odstąpić. Ziutek, chyba przyznasz, że gruby jest dobrym rozwiązaniem jeśli trzeba rozwinąć dużą ilość kabla??w porywach do 30mb

Napisany 09 maja 2010 - 09:41

daktyl Jak Kuba nie będzie chciał to deala zrobimy

Napisany 09 maja 2010 - 09:51
Połączenie z urządzeniem to już indywidualna kwestia pomysłu i wydaje mi się, że chociaż to niewielkie radio to da radę.

Jeśli Kuba myśli o takich sprawach to chyba dąży do przyzwoitej stacji, hehe!! Czasem i mnie nachodzą nostalgiczne wspomnienia dawnych czasów i DX-ów i ciągnie mnie znów "odpalić" bazówkę. Teraz słucham sobie w aucie USB, a dokładniej to AT na 27.555, bo tam coś się dzieje...
Ale kurcze, co ja piszę?? Przecież to nie mój temat i mamy tu inną sprawę do załatwienia!!

Przepraszam.

Jakby co to śmiało dawać znać.

Napisany 09 maja 2010 - 10:32
Nie planuję jakieś mega profesjonalnej bazówki tylko chodzi mi o możliwość podłączenia mojego Harry'ego w domciu mając możliwości zbliżone do mobilka. Odnośnie strony to balkon mam na wschód, więc w kierunku centrum Łodzi.
Napisany 09 maja 2010 - 10:48

daktyl Przecież można założyć temat dla posiadaczy lub byłych posiadaczy stacjonarek "Wspomnień czar - CB za PRL-u" czy coś w ten deseń

kurczaki znowu to samo przekabacam na swoje zainteresowania LOL
Napisany 09 maja 2010 - 11:07
Napisany 02 lipca 2010 - 18:30
Podałbym link z jego tekstami i modulacją po którym pewnie większość ludzi z Wrocławia wiedziałaby o kogo chodzi jednak z uwagi na wulgaryzmy odpuszczę sobie chyba:)
Był taki pan który maił pół fali (polskiej produkcji) na balkonie w bloku (sąsiedzi nie uskarżali się że np. dobrze go słychać w tv tylko obraz śnieży) za to przez ten balkon weszła mu Policja a potem UKE... Miał dopał i wychodził elegancko we wszystkich kierunkach w których by z Wrocławia nie wyjechać na około 100km można było rozmawiać pomimo tego że jego antena była nieco głucha:D
Więc się da

http://www.okazje.in...ena-cb-sat.html
Nie miałem okazji bezpośrednio jej przetestować ale kiedyś pytałem jednego z posiadaczy jak się sprawuje i był zadowolony... Ja na jej temat niestety nie wiem nic więcej...
Napisany 05 września 2010 - 12:57
A po za tym to pójść do administratora czy innego opiekuna budynku wręczyć pisemko iż wystawiasz antenę (warunkiem jest mieszkanie własnościowe) tu i tu na takie pasmo i tyle w temacie,
Warunek ten wcale nie musi być spełniony, może być też najemcą, jeśli np.spółdzielnia lub wł. budynku nie wyrazi zgody na samodzielny montaż, powinien taką antenę zainstalować samemu lub zlecić to specjalistą, natomiast kosztem może obciążyć tego kto chce tę antenę zamontować.
Napisany 05 września 2010 - 13:11
Możesz rozwinąć tą myśl ?? Jak dobrze zrozumiałem ten wpis to mimo wszystko możesz zrobić samowolkę nawet jak spółdzielnia czy administracja nie wyrazi zgody?? tak ?? To jak się zapytam Ciebie gdzie mieszkasz, blok spółdzielczy i jesteś najemcą ?? Czyli to co opisujesz podajesz z własnego doświadczenia ??jeśli np.spółdzielnia lub wł. budynku nie wyrazi zgody na samodzielny montaż, powinien taką antenę zainstalować samemu lub zlecić to specjalistą, natomiast kosztem
może obciążyć tego kto chce tę antenę zamontować.
ps. Co ty masz z odgrzebywaniem tematów ?
Napisany 05 września 2010 - 13:21
Napisany 05 września 2010 - 13:35