Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Radio Alpine...ale jaki model? [Help]

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 04 maja 2010 - 20:39

Przyszla pora na wymiane starego poczciwego radyjka, do tej pory uzywalem JVC KD-G cos tam ;) radio daje rade ale brak sterowania subwoferem jest uciazliwe.
Zamarzylo mi sie Alpine :) pogrzebalem troche na allegro i mam dylemat bo jak dla mnie to one wszystkie roznia sie "tylko" wygladem i cena, poza kilkoma podstawowymi parametrami nie wiem o co chodzi w tych cyferkach.:pokoj:
Taki najbardziej odpowiadajacy moim preferencjom wygladowo-cenowym jest ten model:
http://www.allegro.p...er_edition.html
ewentualnie
http://www.allegro.p...hi_fi_w_wa.html
lub
http://www.allegro.p...l_i_gratis.html
tylko wyczytalem, ze seria CDE nie robi szalu.
I teraz pytanie do znawcow czy rzeczywiscie seria CDE gra tak slabo? Lubie glosno slychac muzyki, radio bedzie podpiete pod suba i wzmacniacz JBL.

Bardzo podoba mi sie ten model: http://www.allegro.p...5_gratisow.html ale 500zl roznicy to nie jest malo i chcialbym je dolozyc tylko w ostatecznosci.
Chyba ze ktos z audiofili zna lepsze propozycjie w granicy do 800 zl? :dziura:
Oczywiscie wolalbym zeby radio bylo nowe i na gwarancji..

#2 OFFLINE   sennheiser87

sennheiser87
  • 18 postów

Napisany 04 maja 2010 - 21:32

Alpine - jak najbardziej trafny wybór. Pioneery, JVC-ki i Xplody sie chowają hehe. Ja posiadam model iDA-X300 i jestem max zadowolony (oczywiście rozmawiamy o rozsądnych cenach). Śmigam już na nim około roku czasu i jeszcze mnie nie zawiódł. Mój model to jest radio z USB (bez płyty) i możliwością podłączenia modułu BT aby sobie telefon komórkowy odbierać przez radio. Ja sobie uświadomiłem przed zakupem tego modelu że płyta nie jest mi wogóle potrzebna (koniec problemów z przerywaniem dźwięku porysowanych płyt na brukowanej ulicy, ze stertą płyt w schowku samochodowym). Teraz mam tylko pendrive'a i wszystko co chce to sobie zgrywam na kompie w parę sekund na niego. Płyte się wypadła napewno dłużej. No i pojemność pena (od praktycznie 1 GB w górę) a pojemność płyty (700MB). Dodatkowym atutem jest to że USB ma wyprowadzone od tyłu. Nie wystaje mi i nie szpaci jakiś kikut (pendrive) z radia przed nosem tylko sobie wyprowadzam złącze gdzie mam miejsce w aucie np. w schowku i wszystko jest fajnie zamaskowane (w zestawie jest dosyć długi kabel przedłużający). IDA-x300 też ma niepowtarzalny design (inny niż wszystkie popularne radia). Jeden z moich kolegów po tym jak mu je zaprezentowałem i pokazałem jak gra też sobie takie kupił hehe. Jest w dosyć rozsądnej cenie. Teraz na allegro kosztuje 550 zł:
http://www.allegro.p...ra_gratisy.html

Są już tez nowe modele tego z końcówką X-311 i z tego co wiem to różnia się tylko wyglądem (bebechy są te same):
http://www.allegro.p...l_i_gratis.html

To jest moje zdanie na temat mojego Alpine'a.

Bo jeżeli jednak lubisz płyty CD to wiadomo, że mojej propozycji nie kupisz :)
Seria CDE nie gra słabo. Pewnie to wyczytałeś od tzw. "Znawców z for dyskusyjnych", którzy widzieli Alpine'a w katalogu albo słyszeli u swojego kumpla w stunningowanym golfie 3 na tanich cyniarsko wyglądających głośnikach z allegro hehe. Po co Alpine- taka marka miała by do jednego radia wkładać lepsze podzespoły a do drugiego słabsze i tym samym psuć sobie renomę ;) Nie chwaląc się to sprzedaje taki sprzęty na codzień i co nieco wiem o nich ;)

Alpine = Zadowolenie i radość z użytkowania. Z czystym sumieniem polecam.

#3 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 04 maja 2010 - 22:29

No wlasnie zalezy mi na opini osob, ktore maja pojecie o czym pisza a nie sugeruja sie opiniami "kolegow". To ze CDE graja slabo wyczytalem na "jakichs" forach i nie wiem co za osobnicy to pisali, ale wydaje mi sie tez ze wyczytalem taka opinie na naszym forum (nie moge teraz tego znalezc).

Co do serii iDA nie ukrywam ze przegladalem i ten design mi sie podoba, tylko zastanawia mnie jak to bedzie bez plyt, czasami jednak moga sie przydac (chyba;)) No i czemu w tej serii wzmacniasz ma "tylko" 4x45??:o

Tak w miedzy czasie wpadlem na cos takiego
http://www.allegro.p...per_oferta.html wiecej zdjec http://www.allegro.p..._in_gratis.html
gdyby ktos mial cos do powiedzenia na temat tej zabawki to tez chetnie poslucham bo cena jest kuszaca:rolleyes:

#4 OFFLINE   sennheiser87

sennheiser87
  • 18 postów

Napisany 05 maja 2010 - 07:25

Co do dźwięku Clariona to Ci nie pomogę bo nie słyszałem jak to gra. Ja osobiście nie kupił bym radia z monitorkiem bo w samochodzie muszę patrzeć na drogę a nie oglądać sobie wyświetlane teledyski hehe. Chyba, że miałbym za dużo kasy na radyjko przeznaczone. Zauważ też, że clarion nie ma zdejmowanego panelu więc ryzykownym było by zostawić takie radio w samochodzie na jakimś osiedlu w dużym mieście albo cichej uliczce. Mi by było szkoda i szyby i 1500 zł :) Ale to jest oczywiście tylko moja opinia.

Obawa przed brakiem płyty u mnie tez występowała przed zakupem chyba jak u każdego bo co to za radio bez płyty kiedy wszystkie je mają. Dla mnie płyta to teraz przezytek już hehe a jak nawet chciałbym płyty posłuchać na radiu to kopiuje z płyte na pena i słucham ;]
4 X 45 na wzmacholu w ida-x300 podobnie daje jak 4X 50 w soniaczu xplode. Ja nie zauważyłem różnicy bynajmniej słuchając jednego i drugiego poza tym, że czystość dzwięku jest lepsza w alpine. Zresztą i tak masz wzmachol JBL-ka jak wspomniałeś więc te minimalne różnice Ciebie nie dotyczą;))

#5 OFFLINE   rafis27

rafis27
  • 148 postów

Napisany 05 maja 2010 - 12:47

witam co do pierwszej mam ja w autku powiem ładnie gra czysto jak dla mnie trochę twardy bas ma ale to kwestia wyregulowania prawdo podobnie jest jest podpięta pod głośniki sony i wzmacniacz mac audio plus sub magnata miałem kiedyś sonego powiem szczerze może tak czysto nie grał ale bas mi osobiście się bardziej podobał co do ostatniej szwagier ma ja podpięta w audi a6 gra podobnie jak w omie ta pierwsza alpina co do drugiej ma ja kolega w corsie tak samo podobnie gra alpiny ładnie i czysto graja ale jest coś za coś pilota trzeba sobie dokupić kabel od ipoda dokupić i ten co dali do usb tez trzeba dokupić bo zwykła przedłużka nie działa sprawdzałem a ta co jest przy radiu jest w omie zakrudka wybór należy do ciebie będziesz na pewno zadowolony z alpiny a ta kolegi bez cd jest fajna zastanawialiśmy się nadania ale ma jeden mankament za dożo zostaje w aucie panelu jak ktoś ma domek z garażem to fajna sprawa ale jak ktoś zostawia pod chmurka to już inna bajka mogą wybić szybkę i po radyjku po za tym jest git a ja mieszkam w wawie pozdrawiam

#6 OFFLINE   sir15

sir15

Była 2.0 8v X20SE (115 KM

• 298 postów

Napisany 05 maja 2010 - 15:55

polecam alpine cda-9812rb lub jeszcze lepiej star♠a serie cda-7xxx(słuchałem jednej tylko nie pamiętam modelu i naprawdę dżwięk jest na wysokim poziomie niestety nie widuje często ich do sprzedania)
Co do CDE-xxxx wbrew pozorom też ładnie grają

#7 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 05 maja 2010 - 19:34

Ja osobiście nie kupił bym radia z monitorkiem bo w samochodzie muszę patrzeć na drogę a nie oglądać sobie wyświetlane teledyski hehe. Chyba, że miałbym za dużo kasy na radyjko przeznaczone. Zauważ też, że clarion nie ma zdejmowanego panelu więc ryzykownym było by zostawić takie radio w samochodzie na jakimś osiedlu w dużym mieście albo cichej uliczce. Mi by było szkoda i szyby i 1500 zł :) Ale to jest oczywiście tylko moja opinia.

Wlasnie tez tak sobie argumentowalem ze po grzyba mi monitor jak i tak zadko bede na niego patrzyl, na ale cena przyzwoita i marka nie "no name" to pomyslalem ze warto zaczerpnac informacji.
Akurat samochod staram sie parkowac w bezpiecznych miejscach, a jesli juz gdzies w ciemnych miejscach go zostawiam to sie bardziej o alu martwie niz o radio ;)

polecam alpine cda-9812rb

No wlasnie wyczytalem ze model bardzo polecany, problem tylko w tym ze wybitnie mi sie nie podoba :neutral: Chyba nawet Exec gdzies wspominal o tym modelu

#8 OFFLINE   dareme89

dareme89
  • 96 postów

Napisany 05 maja 2010 - 19:50

po pierwsze zadne radio nie ma 4X45W... to jest max a RMS cos kolo 20. Po drugie czy glosniki beda orginalne, czy w przyszlosci ma byc wzmacniacz i porzadne glosniki. jezeli tak to seria cda TYLKO, a jak nie to co Ci sie podoba i co jest dla Ciebie funkcjonalne.

9886 fajne radio ale trzeba dokkupic jeszcze procesor dzwieku zeby mialo wszystkie bajery :)

#9 OFFLINE   sir15

sir15

Była 2.0 8v X20SE (115 KM

• 298 postów

Napisany 05 maja 2010 - 20:08

No wlasnie wyczytalem ze model bardzo polecany, problem tylko w tym ze wybitnie mi sie nie podoba :neutral: Chyba nawet Exec gdzies wspominal o tym modelu

Niektórzy mówią że bardzo wyostrza górę ale ja się z tym nie zgodzę idzie to wszystko bardzo ładnie ustawić.(choć nie mówie że nie znajdzie się lepszego) Jak będziesz chciał jakiś wzmachol to polecam starego alpine, kenwooda, sonego do zasilenia przodu. Mam nawet do sprzedania takowy...
Do suba stara seria axton, alpine lub kenwood(posiadam do suba) muszę przyznać że w takiej kompozycji gra to przyzwoicie. I ceny są przystępne.

#10 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 06 maja 2010 - 20:38

Nie chwaląc się to sprzedaje taki sprzęty na codzień i co nieco wiem o nich

Dlatego wcale a wcale nie dziwi mnie Twoje zachwalanie CDE, komuś to sie sprzedac musi...

Po co Alpine- taka marka
miała by do jednego radia wkładać lepsze podzespoły a do drugiego słabsze i tym samym psuć sobie renomę

To proste,... Bo kazdy producent ma słaba serie neizaleznie od tego jaka ma renome..

Seria CDE nie gra słabo. Pewnie to wyczytałeś od tzw. "Znawców z for dyskusyjnych", którzy widzieli Alpine'a w katalogu albo słyszeli u swojego kumpla w stunningowanym golfie 3 na tanich cyniarsko wyglądających głośnikach z allegro hehe.

I mówi to ten który wybrał MP3...

Jezeli idziesz w Alpine to idz w CDA płacic za CDE to bzdura...

Poszukaj sobie CDA 7894, Duzo mądrzejsze "dzwiekowo" od 9812/13/15 a posiada chociazby korekcje czy filtry... No i mozna je dostac za stosunkowo niewielka kase i oferuje to co wiekszosc nowych modeli CDA oferuje po dokupieniu zewnetrznego procka...

#11 OFFLINE   sennheiser87

sennheiser87
  • 18 postów

Napisany 06 maja 2010 - 21:38

Dlatego wcale a wcale nie dziwi mnie Twoje zachwalanie CDE, komuś to sie sprzedac musi...

Nie wiem, gdzie znalazłeś w mojej wypowiedzi zdanie abym zachwalał serie CDE. W swojej wypowiedzi zachwalam serie iDA bo takowy posiadam i jestem zadowolony. Postanowiłem zreferować jego użytkowanie. Ale OK. Nie będziemy się sprzeczać. W końcu wszyscy tu zgromadzeni tworzymy klan jednego auta ;)

Pomijając to - masz racje seria CDE to mie jest najwyższa półka ALPINE (nie można wymagać cudów). Nie wiem jak to gra na dobrym audio dlatego nie oceniam sprzętu manualnie. Moje przypuszczenia są tylko takie, że gra lepiej niż podstawowe modele SONY, JVC czy PIONEER. Ale to tylko przypuszczenia. Bo ALPINE to przede wszystkim jakość...

Pozdrawiam specjalistów.:tank:

#12 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 06 maja 2010 - 21:39

że gra lepiej niż podstawowe modele SONY, JVC czy PIONEER.

bardzo mozliwe :)

#13 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 06 maja 2010 - 21:51

Panowie prosze o spokoj! ;)

A co powiecie o tym?
http://www.allegro.p..._cda_105ri.html
Niby juz seria CDA.

Ogolnie zaczynam sie wahac czy szukac nowki sztuki czy naprzyklad uzywki, troche sie boje ze na bubel moge trafic. Ale gdyby tak np udalo sie upolowac CDA 7998 i nie wtopic to byloby fajnie

Edit:
Milo ze kolejna doswiadczona osoba dolaczyla do dyskusji :)

#14 OFFLINE   mastah22

mastah22
  • 552 postów

Napisany 06 maja 2010 - 21:58

CDA 7998

Testowalismy Pahnthom'a 7897... Powiem Ci szczerze ze nie tylko ja uznałem ze jakosciowo nawet 7894 wypadła lepiej, napewno naturalniej, mimo iz pozbawiona całej tej masy bajerów...

#15 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 06 maja 2010 - 22:06

Testowalismy Pahnthom'a... Powiem Ci szczerze ze nie tylko ja uznałem ze jakosciowo nawet 7894 wypadła lepiej, napewno naturalniej, mimo iz pozbawiona całej tej masy bajerów...

Nie watpie... skoro na alledrogo nie ma ani jednej sztuki:pokoj:
A jestes w stanie powiedziec mi cos na temat tego CDA 105Ri??
I ogolnie czy lepiej kupic uzywke lepsza czy nowke slabsza i miec spokoj gwarancji?

#16 OFFLINE   cursor

cursor

Audiodebil :P

• 309 postów

Napisany 06 maja 2010 - 22:36

Miałem CDA-9815, CDA-9884, CDA-7897, z tej trójki najlepiej grał 7897, ale 9815 niewiele jej brakowało, przede wszystkim góra była ostrzejsza, ale dało się to utemperować.
9884 podobnie jak clarion 778usb to plastikowy szajs. Co z tego, że można do niego podłączyć imprinta i mieć ogromne możliwości korekcji, jak to radio nie gra. 9815 zagrała lepiej mimo ostrzejszej góry.

Jak radio ma być nowe, to rozejrzyj się za wyższymi modelami kenwooda. Seria CDE, IDA(te bez cd) to z alpine wspólne mają tylko znaczek, a reszta to "made in china" i tak samo też brzmią.
Z clariona w używce lepiej szukać DXZ948R, stara jednostka, która jeszcze sobą coś oferuje i mieści się w budżecie. 958 to już nie ten budżet, a też warte uwagi radyjko.
Jak interesuje cię jakość to szukaj CDA-9855 i CDA-9835 w używce, będzie to znacznie lepsza opcja.

Ci co piszą, że seria CDE jest dobra to albo nie słyszeli czegoś lepszego, albo sprzedają ten szajs i tych co odradzają ten sprzęt nazywają "znawcami".

Na koniec dodam, że zrobiłem bezpośrednie porównanie CDE-9882Ri, po podmianie radia na starocia za 100zł, kumpel chciał wyciągać portfel, żeby mi za niego zapłacić.
Tym radiem był stary model philipsa. ;)

P.S. Jako ciekawostkę dodam, że philips i alpine kooperowali przez dłuższy czas(lata 80 i 90)

#17 OFFLINE   Szafarbp

Szafarbp

AudiA4

• 202 postów

Napisany 09 maja 2010 - 23:00

Jak to dobrze jak jest od kogo zaczerpnac informacji :)
W takim razie zmieniam preferencje i bede szukal jakiejs lepszej uzywki.
Swoje poszukiwania skieruje na cos z serii 7...
Dzieki za porady :)

---------------------------------------------------------------------------------------
EDIT:

Po poszukiwaniach upatrzylem sobie model 7998, na alledrogo ciezki temat ale na ebay.co.uk mozna trafic za calkiem fajne pieniadze...
Martwi mnie tylko opinia uzytkownika jednego z for:

"radio porażka
po I słaby procesor dźwieku
po II nie zdejmowany panej w klasie "popul"
nawet F#1 Status ma zdejmowany panel - i to jest sprzet który można polecic
a nie tą "wtopę""

"akurat ten sprzet traktowałbym jako "wypadek przy pracy" w wykonaniu Alpine'a"

Powie mi ktos co o tym sadzic? ;>

-------------------------------------------------------------------------------------------
Edit:
Zamowiony Alpine 7998 :) wczoraj wystartowal do kraju :)
mam nadzieje ze nie bede zalowal ;)