Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak spuścić gaz

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MarcoFox

MarcoFox

Zbanowany

• 268 postów

Napisany 30 kwietnia 2010 - 21:38

No zatankowałem na lotosiku koło Włocławka, po przejechaniu 2 km gaz się wyłaczył i się już nie włącza....

Stawiam na to że wlali mi do butli coś gazopodobnego, tym bardziej że dzisiaj rano byłem na wymianie filtrów i regulacji, potem zatankowałem i zrobiłem bez problemów 200 km....

No i pytanie do gaz-speców, jak bezpiecznie spuścić to świństwo z butli...

#2 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 01 maja 2010 - 10:50

odkrecisz rurki dasz +12v na elektro-zawór i gaz poleci. tylko zaloz sobie rekawice i broń boże nie pal wtedy fajki;)

#3 OFFLINE   DAFik

DAFik
  • 480 postów

Napisany 01 maja 2010 - 21:06

odkrecisz rurki dasz +12v na elektro-zawór i gaz poleci. tylko zaloz sobie rekawice i broń boże nie pal wtedy fajki

Proś moda o usunięcie tej kretyńskiej porady.

#4 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 maja 2010 - 09:17

Całej butli nie radzę Ci spuszczać, jeśli mowa o samej końcówce (2-3 litry) to gaziarze chcieli mi to spuścić zakładając rurkę jako przedłużkę w opustoszałym miejscu. Nie zgodziłem się bo nie chce mieć ludzi na sumieniu.

#5 OFFLINE   Ducce

Ducce
  • 313 postów

Napisany 02 maja 2010 - 09:24

Proś moda o usunięcie tej kretyńskiej porady.

jezu krogulewski co Ty chcesz ludzi powybijac??? :szpital: nigdy sie tak nie robi i co potem bedziesz z elektrozaworu sciagal przewody zrobi sie niewielka iskierka dalej mam pisac co bedzie??? najlepiej wyjdz sobie gdzies na swieze powietrze zeby nie bylo osob w poblizu otwierasz wszsystkie drzwi itd itd rozpinasz akumulator zeby nie bylo zadnej iskry potem odlaczasz elektrowzawor imbus 4 w lape odkrecasz 6 srub po obwodzie na wielozaworze i to wszystko pamietaj o zabezpieczeniu twarzy najlepiej szmatka nasaczona woda :)
PRacuje obecnie w serwisie mercedesa w berlinie dzialalnosc w polsce zawieszona.....

#6 OFFLINE   boopp

boopp
  • 102 postów

Napisany 02 maja 2010 - 09:37

pamietaj o zabezpieczeniu twarzy najlepiej szmatka nasaczona woda :)

Po co ta szmatka? Przecie gaz LPG nie jest trujący ani szkodliwy dla zdrowia ani nawet nie uzależnia.

#7 OFFLINE   Ducce

Ducce
  • 313 postów

Napisany 02 maja 2010 - 09:44

pewien jestes ze gaz nie jest trujacy??? zakladam instalacje serwisuje itd... wiec prosze Cie nie mow mi ze nie jest trujacy jakbys spuczal to bys wiedzial :) ITS wedlug jego przepisow gazownik moze w ciagu jednego dnia oproznic max 1 butle z zabezpieczniem twarzy, czasami takich butli to po 4 dziennie sie robi wiec wiem co pisze i jak po tym sie czujesz... :)
PRacuje obecnie w serwisie mercedesa w berlinie dzialalnosc w polsce zawieszona.....

#8 OFFLINE   krogulewski

krogulewski

Vincent Vicuś Vini :P

• 764 postów

Napisany 02 maja 2010 - 10:45

znajomy tak właśnie spuszczał gaz ze swojej omegi.

a tutaj filmik o spuszczaniu gazu http://www.video.wme...deo/7Rqxbj231Os

#9 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 02 maja 2010 - 11:32

gaz propan-butan nie jest trujacy.
do tego plozy sie po ziemi, nie leci w gore.

na swiezym powietrzu przy spuszczaniu przez podanie napiecia do elektrozaworu i zalozeniu na odkrecona rurke kawalka wezyka, nic sie nie stanie.
gaz nie wybuchnie jezeli nie bedzie odpowiedniego stezenia gazu w powietrzu.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#10 OFFLINE   boopp

boopp
  • 102 postów

Napisany 02 maja 2010 - 11:39

pewien jestes ze gaz nie jest trujacy??? zakladam instalacje serwisuje itd... wiec prosze Cie nie mow mi ze nie jest trujacy jakbys spuczal to bys wiedzial :) ITS wedlug jego przepisow gazownik moze w ciagu jednego dnia oproznic max 1 butle z zabezpieczniem twarzy, czasami takich butli to po 4 dziennie sie robi wiec wiem co pisze i jak po tym sie czujesz... :)

O wybacz o Panie. Przepraszam że pracuje na stacji LPG i to że miałem szkolenia na których parę razy mówiło się ze nie jest szkodliwy to bzdura. Dzięki o Panie że mnie uświadomiłeś. Od teraz zakładam maskę mp-5 albo słonia co by ciekawiej było.
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

#11 OFFLINE   damian0708

damian0708
  • 1 091 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 02 maja 2010 - 11:49

znajomy tak właśnie spuszczał gaz ze swojej omegi.

a tutaj filmik o spuszczaniu gazu http://www.video.wme...deo/7Rqxbj231Os

Nigdy w życiu bym się tak nie zgodził jak już to wężyk ze 4 metry żeby leciało poza samochód. zapachu gazu we wnętrzu nie pozbyłbym się przez 2 miesiące.

Polecam zapoznać się z tym:

http://www.bp.com/li...ropan_butan.pdf

Co do szkodliwości LPG dla zdrowia jest on szkodliwy w szczególności dla osób do 25 roku życia ze względu że do tego wieku mózg się rozwija a LPG niszczy już istniejącą strukturę i zaburza rozwój mózgu. Panowie nie ma się co sprzeczać na temat szkodliwości LPG, i tak nic nam nie jest w stanie zaszkodzić gdyż zbyt krótko żyjemy i zbyt wiele chemii jemy łącznie z pożywieniem.

#12 OFFLINE   Ducce

Ducce
  • 313 postów

Napisany 02 maja 2010 - 12:28

O wybacz o Panie. Przepraszam że pracuje na stacji LPG i to że miałem szkolenia na których parę razy mówiło się ze nie jest szkodliwy to bzdura. Dzięki o Panie że mnie uświadomiłeś. Od teraz zakładam maskę mp-5 albo słonia co by ciekawiej było.

ehhh kolego Ty mnie nie rozumiesz...ile tam na tej stacji Ci tego gazu pusci 5 g przy rozlaczaniu...moze ja jestem tak wrazliwy na gaz ale staram sie przestrzec kolegow...a skoro Ty wiesz lepiej to ja przepraszam ze jestem taki tepy i niedoswiadczony...