Jak spuścić gaz
Napisany 30 kwietnia 2010 - 21:38
Stawiam na to że wlali mi do butli coś gazopodobnego, tym bardziej że dzisiaj rano byłem na wymianie filtrów i regulacji, potem zatankowałem i zrobiłem bez problemów 200 km....
No i pytanie do gaz-speców, jak bezpiecznie spuścić to świństwo z butli...
Napisany 01 maja 2010 - 10:50
Napisany 01 maja 2010 - 21:06
odkrecisz rurki dasz +12v na elektro-zawór i gaz poleci. tylko zaloz sobie rekawice i broń boże nie pal wtedy fajki
Proś moda o usunięcie tej kretyńskiej porady.
Napisany 02 maja 2010 - 09:17
Napisany 02 maja 2010 - 09:24
Proś moda o usunięcie tej kretyńskiej porady.
jezu krogulewski co Ty chcesz ludzi powybijac??? :szpital: nigdy sie tak nie robi i co potem bedziesz z elektrozaworu sciagal przewody zrobi sie niewielka iskierka dalej mam pisac co bedzie??? najlepiej wyjdz sobie gdzies na swieze powietrze zeby nie bylo osob w poblizu otwierasz wszsystkie drzwi itd itd rozpinasz akumulator zeby nie bylo zadnej iskry potem odlaczasz elektrowzawor imbus 4 w lape odkrecasz 6 srub po obwodzie na wielozaworze i to wszystko pamietaj o zabezpieczeniu twarzy najlepiej szmatka nasaczona woda

Napisany 02 maja 2010 - 09:37
pamietaj o zabezpieczeniu twarzy najlepiej szmatka nasaczona woda
Po co ta szmatka? Przecie gaz LPG nie jest trujący ani szkodliwy dla zdrowia ani nawet nie uzależnia.
Napisany 02 maja 2010 - 09:44

Napisany 02 maja 2010 - 10:45
a tutaj filmik o spuszczaniu gazu http://www.video.wme...deo/7Rqxbj231Os
Napisany 02 maja 2010 - 11:32
do tego plozy sie po ziemi, nie leci w gore.
na swiezym powietrzu przy spuszczaniu przez podanie napiecia do elektrozaworu i zalozeniu na odkrecona rurke kawalka wezyka, nic sie nie stanie.
gaz nie wybuchnie jezeli nie bedzie odpowiedniego stezenia gazu w powietrzu.
Napisany 02 maja 2010 - 11:39
pewien jestes ze gaz nie jest trujacy??? zakladam instalacje serwisuje itd... wiec prosze Cie nie mow mi ze nie jest trujacy jakbys spuczal to bys wiedzial
ITS wedlug jego przepisow gazownik moze w ciagu jednego dnia oproznic max 1 butle z zabezpieczniem twarzy, czasami takich butli to po 4 dziennie sie robi wiec wiem co pisze i jak po tym sie czujesz...
O wybacz o Panie. Przepraszam że pracuje na stacji LPG i to że miałem szkolenia na których parę razy mówiło się ze nie jest szkodliwy to bzdura. Dzięki o Panie że mnie uświadomiłeś. Od teraz zakładam maskę mp-5 albo słonia co by ciekawiej było.

Napisany 02 maja 2010 - 11:49
znajomy tak właśnie spuszczał gaz ze swojej omegi.
a tutaj filmik o spuszczaniu gazu http://www.video.wme...deo/7Rqxbj231Os
Nigdy w życiu bym się tak nie zgodził jak już to wężyk ze 4 metry żeby leciało poza samochód. zapachu gazu we wnętrzu nie pozbyłbym się przez 2 miesiące.
Polecam zapoznać się z tym:
http://www.bp.com/li...ropan_butan.pdf
Co do szkodliwości LPG dla zdrowia jest on szkodliwy w szczególności dla osób do 25 roku życia ze względu że do tego wieku mózg się rozwija a LPG niszczy już istniejącą strukturę i zaburza rozwój mózgu. Panowie nie ma się co sprzeczać na temat szkodliwości LPG, i tak nic nam nie jest w stanie zaszkodzić gdyż zbyt krótko żyjemy i zbyt wiele chemii jemy łącznie z pożywieniem.
Napisany 02 maja 2010 - 12:28
O wybacz o Panie. Przepraszam że pracuje na stacji LPG i to że miałem szkolenia na których parę razy mówiło się ze nie jest szkodliwy to bzdura. Dzięki o Panie że mnie uświadomiłeś. Od teraz zakładam maskę mp-5 albo słonia co by ciekawiej było.
ehhh kolego Ty mnie nie rozumiesz...ile tam na tej stacji Ci tego gazu pusci 5 g przy rozlaczaniu...moze ja jestem tak wrazliwy na gaz ale staram sie przestrzec kolegow...a skoro Ty wiesz lepiej to ja przepraszam ze jestem taki tepy i niedoswiadczony...