Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

xenon zmiana na bixenon

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 17:58

Mam oryginalne lampy hella z soczewką w omedze ojca i chce je wyjąc i wsadzić do siebie.
I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego. Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała

#2 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 kwietnia 2010 - 18:38

I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego.

Czujniki poziomowania są jedynie przy ksenonie oryginalnym. W soczewkach jest poziomowanie ręczne tym pokrętłem.

#3 OFFLINE   ZIEMBA

ZIEMBA
  • 471 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 22 kwietnia 2010 - 18:50

Mam oryginalne lampy hella z soczewką w omedze ojca i chce je wyjąc i wsadzić do siebie.
I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego. Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała

Zeby był ksenon to nie musi byc soczewki, dużo samochodów ma ksenony a soczewek nie mają. Soczewka z ksenonem do mijania a do drogowych ksenon bez soczewki, gdzies tak widziałem w omedze.

#4 OFFLINE   chmieleck

chmieleck

[ZSW 05127]

• 321 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 19:34

Zeby był ksenon to nie musi byc soczewki, dużo samochodów ma ksenony a soczewek nie mają. Soczewka z ksenonem do mijania a do drogowych ksenon bez soczewki, gdzies tak widziałem w omedze.

Spotyka się takie rozwiązanie często np. w Volvo, ale te lampy są tak skonstruowane aby odpowiednio skupiały światło. W żadnym wypadku nie można pakować ksenonu do zwykłej lampy w Omedze :nu_nu:.
Światła drogowe może i nie wymagają soczewki, ale wynika to z tego, że i tak musisz je wyłączyć gdy ktoś nadjeżdża.

Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała

Od W211 pasują, jeden kolega z forum ma takie lampy na sprzedaż :)

#5 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 22 kwietnia 2010 - 20:00

mam soczewki od w211 na sprzedaz jak chcesz. wal na PW.
kupilem kiedys do siebie zeby wlozyc ale trafilem na cale lampy juz gotowe i takie bede montowal u siebie. z soczewki leza i sie kurza - troche rzezby i masz bixenon

#6 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 20:41

Spotyka się takie rozwiązanie często np. w Volvo, ale te lampy są tak skonstruowane aby odpowiednio skupiały światło. W żadnym wypadku nie można pakować ksenonu do zwykłej lampy w Omedze :nu_nu:.

Przecież pisałem że mają te lampy soczewkę oryginalną. A jak nie ma poziomowania to trudno nie musi być i tak pewnie z 90% tych co mają kseon nie ma tego bajeru. A czy do tych soczewek nie jest potrzebny starter cewek ? http://allegro.pl/it...sa_w211_fv.html
Nie kumam po co to jest może mi ktoś wytłumaczyć co to za magiczna rzecz ?

#7 OFFLINE   TomEk WRO

TomEk WRO

Dr Szajn!

• 2 412 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:07

i tak pewnie z 90% tych co mają kseon nie ma tego bajeru. A czy do tych soczewek nie jest potrzebny starter cewek ?

Ten bajer fabrycznie mają ale w wielu niestety nie działa. Jeżeli masz ochotę to bierz od beast`a te soczewki z meśka i rób ładną rzeźbę. Nie wiem czy nie pomylę ale chyba kolega machony79 zrobił takie cosik u siebie, uderz do niego po jakieś rady :)
Auto kosmetyka
- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)

Zapraszam! Info na PW

Odpicuj swoją omegę xd

#8 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:25

Ten bajer fabrycznie mają ale w wielu niestety nie działa. Jeżeli masz ochotę to bierz od beast`a te soczewki z meśka i rób ładną rzeźbę. Nie wiem czy nie pomylę ale chyba kolega machony79 zrobił takie cosik u siebie, uderz do niego po jakieś rady :)

machony juz nie ma tych lamp :D

#9 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:28

Tak bo pewnie beast je kupił ;) A takie pytanko tam na soczewce jest elektromagnes do mijania a drogowe ?

#10 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:29

Ja mam u siebie z Audi Q7 w soczewkach dupo. Do przerobienia wystarczą 2 blaszki. Możesz kupić angliki, bo przerobienie na kontynentalne to pikuś(pilnik i wiertełko 3mm).

#11 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:30

Tak bo pewnie beast je kupił ;) A takie pytanko tam na soczewce jest elektromagnes do mijania a drogowe ?

na przeslonie jest silniczek - podlaczasz go pod kabel od dlugich i otwiera ci przeslone w momencie wlaczenia dlugich

#12 OFFLINE   Owca

Owca
  • 270 postów

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:31

studzin a możesz napisać co tam pilnikiem i wiertłem robiłeś ? Może nie będę psuł hella a dam tyc :confused:

#13 OFFLINE   studzin

studzin
  • 289 postów

Napisany 23 kwietnia 2010 - 11:32

Pilnikiem i wiertłem przerabiałem wersję angielską na kontynentalną(formalnie robiłem to dremelem, ale pilnik wystarczy).
Spiłowałem 3 klipsy które były zgrzane, aby dostać się do środka wnętrza.
Nawierciłem zgrzewy przy przesłonie i bez problemów ją wysunąłem, potem wystarczyło ją lekko zeszlifować z jednej strony aby idealnie pasowała. Potem poskładać wszystko do kupy, nawet kleić nie trzeba bo wszystko się trzyma na śrubach mocujących.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Co do samego osadzenia w lampie to wystarczy wyciąć 2 blaszki na lampę i dołożyć długie śruby.(nie nabijajcie się z jakości cięcia, ale to była wersja pre-alfa;))

Dodany obrazek

Dodany obrazek

i już na lampie.

Dodany obrazek

Teraz trochę testów:
Aparat: panasonic fz-50 / iso100 / f4 / 1/125sek / balans bieli: światło słoneczne

Stanowisko pomiarowe:
Dodany obrazek

Światła mijania dupo z żarówką tugsrama:

Dodany obrazek

Teraz soczewka z Audi Q7(fabrycznie wersja angielska), chińskie żarniki d2s od Panów z Gdyni 4300k/35W, przetwornica denso-koito. (tak faktycznie jest taka kosmiczna przepaść, nic nie czarowałem przy fotkach, te same ustawienia aparatu!!)

Dodany obrazek

Teraz światła drogowe, to co się przebija na żółto to włączone światło drogowe w dupo z żarówką Tugsrama.

Dodany obrazek

Fotki z auta wstawię, jak wreszcie poprawię jedną przysłonę, bo niestety coś musiałem popsuć jak zgrzewałem całą lampę z powrotem. Prawdopodobnie jakiś lut puścił, bo przysłona mechanicznie chodzi(ręką mogę ją przesunąć).

Teraz trochę o kosztach:

-Lampy dupo dostałem w prezencie bo "koszmarnie świecą i się z tym jeździć nie da"
-Soczewki gantz noje 30zł*2
-Przetwornice Denso-Koito 100*2
-Palniki 30zł*2
-w c*uj czasu, to się tak wydaje, że to jest pikuś ale z wszystkimi przymiarkami to zeszło trochę.
W sumie impreza mnie wyszła 320zł nie licząc kosztów pobocznych.

#14 OFFLINE   omegaalfa

omegaalfa

2.0 16fau

• 249 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 08 grudnia 2013 - 19:01

Witam,
Odgrzeję kotelcika co by nowego tematu nie zakładać i pytanie:

Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty, że warto kupić soczewki bi i montować je zamiast standardowych? Biorąc pod uwagę tylko światła mijania w przypadku idealnego odbłyśnika soczewki w obu przypadkach...

#15 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 grudnia 2013 - 19:08

Witam,
Odgrzeję kotelcika co by nowego tematu nie zakładać i pytanie:

Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty, że warto kupić soczewki bi i montować je zamiast standardowych? Biorąc pod uwagę tylko światła mijania w przypadku idealnego odbłyśnika soczewki w obu przypadkach...

w światłach mijania nie ma różnicy.Efekt jest tylko na długich(drogowych).wtedy to pali asfalt.

#16 OFFLINE   austin

austin

Xenon Lexus RX

• 456 postów

Napisany 08 grudnia 2013 - 19:57

Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty

Jak będziesz miał zamontowane i na otwartej przesłonie będziesz miał wrażenie ze jedziesz w tunelu :D :p