xenon zmiana na bixenon
Napisany 22 kwietnia 2010 - 17:58
I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego. Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała
Napisany 22 kwietnia 2010 - 18:38
Czujniki poziomowania są jedynie przy ksenonie oryginalnym. W soczewkach jest poziomowanie ręczne tym pokrętłem.I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego.
Napisany 22 kwietnia 2010 - 18:50
Mam oryginalne lampy hella z soczewką w omedze ojca i chce je wyjąc i wsadzić do siebie.
I tu moje pytanie gdzie jest czujnik poziomowania i te czujniki jeżeli nie ma przetwornic ? Czy jest to tylko to pokrętło co zmienia się wysokość lampy i ono poziomuje czy to całkiem coś innego. Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała
Zeby był ksenon to nie musi byc soczewki, dużo samochodów ma ksenony a soczewek nie mają. Soczewka z ksenonem do mijania a do drogowych ksenon bez soczewki, gdzies tak widziałem w omedze.
Napisany 22 kwietnia 2010 - 19:34
Zeby był ksenon to nie musi byc soczewki, dużo samochodów ma ksenony a soczewek nie mają. Soczewka z ksenonem do mijania a do drogowych ksenon bez soczewki, gdzies tak widziałem w omedze.
Spotyka się takie rozwiązanie często np. w Volvo, ale te lampy są tak skonstruowane aby odpowiednio skupiały światło. W żadnym wypadku nie można pakować ksenonu do zwykłej lampy w Omedze :nu_nu:.
Światła drogowe może i nie wymagają soczewki, ale wynika to z tego, że i tak musisz je wyłączyć gdy ktoś nadjeżdża.
Jaka soczewka pasuje do lamp żeby mieć bixenon , coś kojarzę że z miecia jakiegoś ale nie pamiętam jak ta soczewka się nazywała
Od W211 pasują, jeden kolega z forum ma takie lampy na sprzedaż

Napisany 22 kwietnia 2010 - 20:00
Mam oryginalne lampy hella z soczewką w omedze ojca i chce je wyjąc i wsadzić do siebie.
mam soczewki od w211 na sprzedaz jak chcesz. wal na PW.
kupilem kiedys do siebie zeby wlozyc ale trafilem na cale lampy juz gotowe i takie bede montowal u siebie. z soczewki leza i sie kurza - troche rzezby i masz bixenon
Napisany 22 kwietnia 2010 - 20:41
Przecież pisałem że mają te lampy soczewkę oryginalną. A jak nie ma poziomowania to trudno nie musi być i tak pewnie z 90% tych co mają kseon nie ma tego bajeru. A czy do tych soczewek nie jest potrzebny starter cewek ? http://allegro.pl/it...sa_w211_fv.htmlSpotyka się takie rozwiązanie często np. w Volvo, ale te lampy są tak skonstruowane aby odpowiednio skupiały światło. W żadnym wypadku nie można pakować ksenonu do zwykłej lampy w Omedze :nu_nu:.
Nie kumam po co to jest może mi ktoś wytłumaczyć co to za magiczna rzecz ?
Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:07
i tak pewnie z 90% tych co mają kseon nie ma tego bajeru. A czy do tych soczewek nie jest potrzebny starter cewek ?
Ten bajer fabrycznie mają ale w wielu niestety nie działa. Jeżeli masz ochotę to bierz od beast`a te soczewki z meśka i rób ładną rzeźbę. Nie wiem czy nie pomylę ale chyba kolega machony79 zrobił takie cosik u siebie, uderz do niego po jakieś rady

- korekta lakieru (polerowanie mechaniczne, usuwanie rys)
- woskowanie
- czyszczenie wnętrza
- polerowanie lamp
- przygotowanie auta na specjalną okazję (sprzedaż, wesele)
Zapraszam! Info na PW
Odpicuj swoją omegę xd
Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:25
Ten bajer fabrycznie mają ale w wielu niestety nie działa. Jeżeli masz ochotę to bierz od beast`a te soczewki z meśka i rób ładną rzeźbę. Nie wiem czy nie pomylę ale chyba kolega machony79 zrobił takie cosik u siebie, uderz do niego po jakieś rady
machony juz nie ma tych lamp

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:28

Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:29
Napisany 22 kwietnia 2010 - 21:30
Tak bo pewnie beast je kupił
A takie pytanko tam na soczewce jest elektromagnes do mijania a drogowe ?
na przeslonie jest silniczek - podlaczasz go pod kabel od dlugich i otwiera ci przeslone w momencie wlaczenia dlugich
Napisany 23 kwietnia 2010 - 11:32
Spiłowałem 3 klipsy które były zgrzane, aby dostać się do środka wnętrza.
Nawierciłem zgrzewy przy przesłonie i bez problemów ją wysunąłem, potem wystarczyło ją lekko zeszlifować z jednej strony aby idealnie pasowała. Potem poskładać wszystko do kupy, nawet kleić nie trzeba bo wszystko się trzyma na śrubach mocujących.

Co do samego osadzenia w lampie to wystarczy wyciąć 2 blaszki na lampę i dołożyć długie śruby.(nie nabijajcie się z jakości cięcia, ale to była wersja pre-alfa;))

i już na lampie.

Teraz trochę testów:
Aparat: panasonic fz-50 / iso100 / f4 / 1/125sek / balans bieli: światło słoneczne
Stanowisko pomiarowe:

Światła mijania dupo z żarówką tugsrama:

Teraz soczewka z Audi Q7(fabrycznie wersja angielska), chińskie żarniki d2s od Panów z Gdyni 4300k/35W, przetwornica denso-koito. (tak faktycznie jest taka kosmiczna przepaść, nic nie czarowałem przy fotkach, te same ustawienia aparatu!!)

Teraz światła drogowe, to co się przebija na żółto to włączone światło drogowe w dupo z żarówką Tugsrama.

Fotki z auta wstawię, jak wreszcie poprawię jedną przysłonę, bo niestety coś musiałem popsuć jak zgrzewałem całą lampę z powrotem. Prawdopodobnie jakiś lut puścił, bo przysłona mechanicznie chodzi(ręką mogę ją przesunąć).
Teraz trochę o kosztach:
-Lampy dupo dostałem w prezencie bo "koszmarnie świecą i się z tym jeździć nie da"
-Soczewki gantz noje 30zł*2
-Przetwornice Denso-Koito 100*2
-Palniki 30zł*2
-w c*uj czasu, to się tak wydaje, że to jest pikuś ale z wszystkimi przymiarkami to zeszło trochę.
W sumie impreza mnie wyszła 320zł nie licząc kosztów pobocznych.
Napisany 08 grudnia 2013 - 19:01
Odgrzeję kotelcika co by nowego tematu nie zakładać i pytanie:
Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty, że warto kupić soczewki bi i montować je zamiast standardowych? Biorąc pod uwagę tylko światła mijania w przypadku idealnego odbłyśnika soczewki w obu przypadkach...
Napisany 08 grudnia 2013 - 19:08
Witam,
Odgrzeję kotelcika co by nowego tematu nie zakładać i pytanie:
Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty, że warto kupić soczewki bi i montować je zamiast standardowych? Biorąc pod uwagę tylko światła mijania w przypadku idealnego odbłyśnika soczewki w obu przypadkach...
w światłach mijania nie ma różnicy.Efekt jest tylko na długich(drogowych).wtedy to pali asfalt.
Napisany 08 grudnia 2013 - 19:57
Czy przesiadka na bixenon daje tak znaczące efekty
Jak będziesz miał zamontowane i na otwartej przesłonie będziesz miał wrażenie ze jedziesz w tunelu