butla w sedanie
Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:02
Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:08
Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:14

Napisany 17 kwietnia 2010 - 08:19
Napisany 17 kwietnia 2010 - 22:40
Napisany 20 kwietnia 2010 - 14:42
Napisany 20 kwietnia 2010 - 15:20
Mam u siebie zwykłą butle w koło zapasowe (leżące) zamontowane pionowo
na przeglądzie mogą się doczepić , bo homologacja przewiduje sposób montażu w poziomie , tak mi powiedział diagnosta , butle montowane w pionie muszą mieć homologację na takowy montaż http://www.drypa.pl/...ne_Pionowe.html
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 20 kwietnia 2010 - 21:27
Napisany 21 kwietnia 2010 - 00:42
http://www.drypa.pl/...ne_Pionowe.html
A jaki masz patent na zapas jak wstawisz butlę w koło??
Gdzieś widziałem ładną zabudowę a sam zbiornik był odwrócony dzięki temu nie wystawały żadne elementy od strony bagaznika. Po uchyleniu oparcia tylnego siedzenia było lux dojście do wielozaworu.
Przy okazji zapytam - jaka największa butla walcowa wejdzie do sedana, ile litrów, montowana w poprzek za tylną kanapą??
Napisany 21 kwietnia 2010 - 08:24
kiedys probowalem 100litrow zamontowac do sedana ale nie dalo rady

Napisany 21 kwietnia 2010 - 08:25

Napisany 21 kwietnia 2010 - 08:46
Napisany 21 kwietnia 2010 - 10:47
na przeglądzie mogą się doczepić , bo homologacja przewiduje sposób montażu w poziomie , tak mi powiedział diagnosta , butle montowane w pionie muszą mieć homologację na takowy montaż http://www.drypa.pl/...ne_Pionowe.html
Puki co problemów nie mam i oby tak pozostało

Napisany 21 kwietnia 2010 - 11:42
Jakie sa tego plusy:
+ koło zapasowe jest w tym miejsy gdze było
+ nie obciążam tylko z tyłu, a zarazem boku samochodu masą butli + masa gazu
+ dalej mogę przewozić długie elementy
+ butla jest w pokrowcu i wygląda jakbym woził własnie koło zapasowe w bagażniku
+ masa butli+gazu jest rozłożona równo ponieważ jest zamocowana na tylnej belce
Minusy:
- nie można zwiększyć sobie przestrzeni bagażowej wyjmując luźno leżącego koła zapasowego
- ja założyłem butlę do której wchodzi 45l gazu - czyli na jakieś 320km (mi to nie przeszkadza - natomiast dla innych może być przeszkodą w dalekich podróżach za granicą. Ja osobiście po Niemczech zrobilem jakieś 6000 km i ani razu nie tankowałem PB. Zawsze starczyło mi LPG - gdzie stacji LPG jest o wiele mniej aniżeli w Polsce).
Napisany 21 kwietnia 2010 - 12:05
80 litrow max
kiedys probowalem 100litrow zamontowac do sedana ale nie dalo rady
Dokładnie , ja mam 85 butle i tankuje równe 80 litrów wieksza by sie chyba nie zmiesciła ...?
Napisany 21 kwietnia 2010 - 12:11

Napisany 25 kwietnia 2010 - 21:59
Ja mam elegancko położoną butlę w bagażniku (płaską jaką stosuje się dla samochódów w miejsce koła zapasowego leżacego poziomo).
Jakie sa tego plusy:
+ koło zapasowe jest w tym miejsy gdze było
+ nie obciążam tylko z tyłu, a zarazem boku samochodu masą butli + masa gazu
+ dalej mogę przewozić długie elementy
+ butla jest w pokrowcu i wygląda jakbym woził własnie koło zapasowe w bagażniku
+ masa butli+gazu jest rozłożona równo ponieważ jest zamocowana na tylnej belce
Minusy:
- nie można zwiększyć sobie przestrzeni bagażowej wyjmując luźno leżącego koła zapasowego
- ja założyłem butlę do której wchodzi 45l gazu - czyli na jakieś 320km (mi to nie przeszkadza - natomiast dla innych może być przeszkodą w dalekich podróżach za granicą. Ja osobiście po Niemczech zrobilem jakieś 6000 km i ani razu nie tankowałem PB. Zawsze starczyło mi LPG - gdzie stacji LPG jest o wiele mniej aniżeli w Polsce).
tak to jest panowie swietne rozwiazanie tez mam butle z kola polorzona na podlodze i worze na codzien wuzek synka. robi sie na takiej butli ok 350 km i nawet w niemczech nie ma problemu z tankowaniem lpg
Napisany 06 lipca 2013 - 17:12

Napisany 06 lipca 2013 - 17:15
Irek weź Ty się za robotę jakąś, zamiast wymyślać dyrdymałyczy można zamontować butlę LPG w miejscu baku PB?