Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

ABS blokuje tylne koła

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 06:53

Witam klubowiczów.
Jeszcze kiedy był śnieg zauważyłem że, przy ostrzejszym ruszaniu wyłącza mi się kontrola trakcji,więc wjechałem na kanał,wykręciłem czujniki i wyczyściłem bo były zawalone, gdyż sączyło mi z mostu (problem naprawiony) i wszystko było od lepkiego błota. Poskutkowało na jakieś dwa tygodnie. Ostatnio na próbę jadąc 40 km/h depnełem do oporu hamulce i tylne koła się zablokowały stawiając mnie w poprzek asfaltowej drogi. teraz cały czas mi od razu przy ostrym ruszanie wyłącza TK, że nawet nie za mruga a przy hamowaniu blokuje tylne koła. Co może być przyczyną tego dodam,że kontrolka od ABS-u pracuje dobrze.

#2 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 kwietnia 2010 - 08:14

Czujniki wyczyściłeś a czy czyściłeś te "zębatki" na które "patrzą" czujniki??

#3 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 08:18

Tak czyściłem. Nie wyglądają jak nowe ale czyściłem szczotką drucianą.

#4 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 12:12

Znaczy się, jak na śniegu lampka miga, to oznacza, że TC właśnie wtedy działa i w tej chwili jest aktywne - pracuje, w pozostałym czasie brak świecenia lampki oznacza TC w stanie czuwania. Jeśli przyciśniesz przycisk i zapali się lampka na stałe, to znaczy, że TC nie działa. Jeśli po włączeniu zapłonu TC lapka świeci ciągle i nie reaguje na przycisk, oznacza to usterkę w układzie. - to tak gwoli ścisłości.

Obawiam się, że jednak musisz się wybrać na komputer diagnostczny, sprawdzić stan klocków na obu osiach, sprawdzić stan i rozmiar opon na obu osiach (muszą być rozmiarowo takie same!)

#5 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 14:05

Kontrolka od TC działała tak jak napisałeś. Teraz przy zapłonie zapala się i po chwili gaśnie tak jak reszta kontrolek. Do momentu gdy nie ruszę ostrzej to się nie zapala,potem klapa.
Klocki hamulcowe wszystkie były jesienią wymieniane.Ostatnio zmieniałem opony na letnie i klocki wyglądały dobrze. Opony wszystkie taki sam rozmiar.
Pewnie nie obędzie się bez komputera,tylko zastanawiam się pod jaki podpiąć, czy każdy mi pokarze jakąś wyszczególnioną usterkę. Podobno osobno podpina się kompa pod ABS.

#6 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:36

OpelScanner, Op-Com, Launch, KTS Bosch, oryginalny Tech2.

Czyli jednak lampka TC wskazuje awarię. Wymagany komputer: odczyt błędów a i interpretacja bloków pomiarowych wskazana.

Nie kupuje się Browaru aby napić się piwa ale dodam, że Op-Com i OpelScanner są w zasięgu ręki posiadacza auta, są atrakcyjne cenowo do kosztów obecnych i tfutfu ewentualnych przyszłych awarii, mając laptopa można sobie kupić takie cudeńko. Poszukaj w dziale Sprzedam.

#7 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:42

No awarie pokazuje ale dlaczego nie świeci się kontrolka od ABS-u skoro jest na tych samych czujnikach(z tyłu) co TC:(

#8 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:44

czemu się uparłeś na tylne czujniki?
awaria tc może nie mieć nic wspólnego z abs ani z czujnikami - np. uszkodzony TPS też unieruchomi TC a abs będzie działał. Jedź na diagnostykę i będziesz wiedział

#9 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:52

Bo pal licho Z tą TC,na moje nie musi jej być wcale,to jest dobre dla mojej dziewczyny żeby za ostro nie ruszała. Ale chodzi mi o ten ABS bo jak depnę mocno hamulec to zablokuje mi TYLKO tylne koła, a po to jest ten ABS żeby nie blokował. Jedź 90 km/h i niech Ci wyskoczy coś lub ktoś na drogę i zaciągnij mocno sprawny ręczny. To jest to samo.

#10 OFFLINE   Florek

Florek
  • 1 254 postów

Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:30

Ponieważ pompa ABS ma w sobie TC - właściwie układ wysyłający do ECU benzyny sygnał proszący o zdławienie silnika a nowsze 98> do tego hamują tylnimi kołami polecam jednak przejechać się na diagnostykę/kupić interfejs - takie uroki elektroniki, może jest błąd ale mylnie interpretowany przez elektronikę. Opisujesz sytuacje na drodze, które nie powinny mieć miejsca, nie zaniedbuj tego!

#11 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 15 kwietnia 2010 - 06:22

Ponieważ pompa ABS ma w sobie TC - właściwie układ wysyłający do ECU benzyny sygnał proszący o zdławienie silnika a nowsze 98> do tego hamują tylnimi kołami polecam jednak przejechać się na diagnostykę/kupić interfejs - takie uroki elektroniki, może jest błąd ale mylnie interpretowany przez elektronikę. Opisujesz sytuacje na drodze, które nie powinny mieć miejsca, nie zaniedbuj tego!

Będę musiał jechać czym prędzej na kompa chyba,że w miarę szybko uda mi się samemu kupić. Bo mam pewne obawy jechać pod pierwszy lepszy,który mi powie,że nie nie widzi,wszystko jest w porządku, 50 złotych poproszę.
Zdaję sobie z tego sprawę,że to jest niebezpieczne mając takie hamulce i dlatego na razie jeżdżę z wyciągniętym bezpiecznikiem od ABS-u,i mam normalne hamulce. Tyle,że wyświetlacz komputera nie pokazuje połowę wartości przez to i nie chodzi mi prędkościomierz.

#12 OFFLINE   Batervit

Batervit

Mów mi Bercik

• 203 postów

Napisany 16 kwietnia 2010 - 08:12

Okazało się,że jest uszkodzony jeden czujnik. Wymieniony i wszystko gra.
Dzięki za zainteresowanie się tematem.