ABS blokuje tylne koła
Napisany 14 kwietnia 2010 - 06:53
Jeszcze kiedy był śnieg zauważyłem że, przy ostrzejszym ruszaniu wyłącza mi się kontrola trakcji,więc wjechałem na kanał,wykręciłem czujniki i wyczyściłem bo były zawalone, gdyż sączyło mi z mostu (problem naprawiony) i wszystko było od lepkiego błota. Poskutkowało na jakieś dwa tygodnie. Ostatnio na próbę jadąc 40 km/h depnełem do oporu hamulce i tylne koła się zablokowały stawiając mnie w poprzek asfaltowej drogi. teraz cały czas mi od razu przy ostrym ruszanie wyłącza TK, że nawet nie za mruga a przy hamowaniu blokuje tylne koła. Co może być przyczyną tego dodam,że kontrolka od ABS-u pracuje dobrze.
Napisany 14 kwietnia 2010 - 08:14
Napisany 14 kwietnia 2010 - 08:18
Napisany 14 kwietnia 2010 - 12:12
Obawiam się, że jednak musisz się wybrać na komputer diagnostczny, sprawdzić stan klocków na obu osiach, sprawdzić stan i rozmiar opon na obu osiach (muszą być rozmiarowo takie same!)
Napisany 14 kwietnia 2010 - 14:05
Klocki hamulcowe wszystkie były jesienią wymieniane.Ostatnio zmieniałem opony na letnie i klocki wyglądały dobrze. Opony wszystkie taki sam rozmiar.
Pewnie nie obędzie się bez komputera,tylko zastanawiam się pod jaki podpiąć, czy każdy mi pokarze jakąś wyszczególnioną usterkę. Podobno osobno podpina się kompa pod ABS.
Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:36
Czyli jednak lampka TC wskazuje awarię. Wymagany komputer: odczyt błędów a i interpretacja bloków pomiarowych wskazana.
Nie kupuje się Browaru aby napić się piwa ale dodam, że Op-Com i OpelScanner są w zasięgu ręki posiadacza auta, są atrakcyjne cenowo do kosztów obecnych i tfutfu ewentualnych przyszłych awarii, mając laptopa można sobie kupić takie cudeńko. Poszukaj w dziale Sprzedam.
Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:42
Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:44
awaria tc może nie mieć nic wspólnego z abs ani z czujnikami - np. uszkodzony TPS też unieruchomi TC a abs będzie działał. Jedź na diagnostykę i będziesz wiedział
Napisany 14 kwietnia 2010 - 16:52
Napisany 14 kwietnia 2010 - 21:30
Napisany 15 kwietnia 2010 - 06:22
Ponieważ pompa ABS ma w sobie TC - właściwie układ wysyłający do ECU benzyny sygnał proszący o zdławienie silnika a nowsze 98> do tego hamują tylnimi kołami polecam jednak przejechać się na diagnostykę/kupić interfejs - takie uroki elektroniki, może jest błąd ale mylnie interpretowany przez elektronikę. Opisujesz sytuacje na drodze, które nie powinny mieć miejsca, nie zaniedbuj tego!
Będę musiał jechać czym prędzej na kompa chyba,że w miarę szybko uda mi się samemu kupić. Bo mam pewne obawy jechać pod pierwszy lepszy,który mi powie,że nie nie widzi,wszystko jest w porządku, 50 złotych poproszę.
Zdaję sobie z tego sprawę,że to jest niebezpieczne mając takie hamulce i dlatego na razie jeżdżę z wyciągniętym bezpiecznikiem od ABS-u,i mam normalne hamulce. Tyle,że wyświetlacz komputera nie pokazuje połowę wartości przez to i nie chodzi mi prędkościomierz.
Napisany 16 kwietnia 2010 - 08:12
Dzięki za zainteresowanie się tematem.