mam małe pytanko;
co jest lepsze (bardziej funkcjonalne)skrzynia czy tuba?

i od czego zależy wybór?:pokoj:
Napisany 09 kwietnia 2010 - 20:44
Napisany 09 kwietnia 2010 - 20:48
Napisany 09 kwietnia 2010 - 21:01
Napisany 09 kwietnia 2010 - 22:26
Napisany 09 kwietnia 2010 - 23:24
Tylko skrzynia, najlepiej BR.
Napisany 10 kwietnia 2010 - 09:03
Napisany 10 kwietnia 2010 - 13:12
Napisany 10 kwietnia 2010 - 14:30
Napisany 10 kwietnia 2010 - 15:02
Napisany 10 kwietnia 2010 - 17:19
Napisany 10 kwietnia 2010 - 22:11
Napisany 11 kwietnia 2010 - 00:38
Rodzaj skrzyni nie zależy w głównej mierze od słuchanej muzyki, a od parametrów głośnika. Bo co nam po głośniku, który nie nadaje się do skrzyni BR, a do takowej chcemy go wsadzić?Tak jak poprzednicy. TYLKO SKRZYNIA! a to czy Bass Reflex czy zamknięta to zależy jakiej muzyki słuchasz. Jak dynamicznej to zamknięta, jak czarnych rytmów itp
Skrzynia zamknięta generuje najczęściej mniejsze ciśnienie i natężenie, co przekłada się na mniejszą ilość elementów, które drżą od basu.Przy zamkniętej konstrukcji jest mniej wibracji itp. a w "otwartej" wszystko "lata".
W kwestii masy to można by się kłócić. Nie jest ważne skąd ją bierzesz, czy prosto z aku, czy z budy, efekt jest ten sam. Należy tylko pamiętać, że jeśli używam jako masy kabla 25mm^2 to taki sam kabel musimy dołożyć z minusowej klemy aku na budę, żeby ten prąd miał gdzie przepłynąć.Najłatwiej wrzucić do auta i odsłuchać. Zasilanie wzmacniacza i radia to bardzo ważne sprawy, oczywiście prosto z "aku"
Pokaż mi subwoofer, który realnie potrafi zejść do tej wartości. Nie interesują mnie parametry, które podaje producent, a fakty.Poszukaj skrzyni która ma zejście nisko basu czyli około 20Hz,
Jak już pisałem, określenie "tuba" jest w wielu przypadkach niewłaściwe. A jak już rozgraniczać, to na sprzęt markowy i chiński chłam, a niewątpliwie i magnat i pyle, którego miałeś do nich się zaliczają.Ja miałem kiedyś suba w aucie "pyle" ponieważ "znawcy" mówili że cięższa, że skrzynia lepsza itd itp. Grało fajnie aż w końcu przy płycie AC/DC głośnik wyskoczył z membrany kończąc swój żywot. Sprzedałem koledze wzmacniacz a ten podpioł do niego tube "Magnat" i osobiście nie słyszę różnicy gra tak samo, lusterka latają. Różnica polega na tym że ja skrzynie miałem z grubego MDF-u ciężką jak cholera a kolega tube pod pache do domu i już wolny bagażnik. Osobiscie jek miałbym kupić jeszcze raz to napewno tubę "Magnat Streetracer 3000 XLL". Pozdrawiam
Napisany 11 kwietnia 2010 - 08:19
Cytat:Napisał macin87
Poszukaj skrzyni która ma zejście nisko basu czyli około 20Hz,
Pokaż mi subwoofer, który realnie potrafi zejść do tej wartości. Nie interesują mnie parametry, które podaje producent, a fakty.
Prawda jest taka, że niewiele jest subów, które efektywnie potrafią tak nisko zejść, poza tym, spokojnie wystarczy sub, który zejdzie efektywnie do 40Hz. W wielu przypadkach, nie trzeba więcej.
Napisany 11 kwietnia 2010 - 09:19
Analizowałeś kiedyś jakie częstotliwości występują w muzyce? No chyba, że słuchasz non stop bass-testów.Zamontuj głośnik do skrzyni BR co ma zejście do 40Hz (katalogowo) a potem zamontuj głośnik co ma zejście do 20Hz (katalogowo),włącz jakiś ładny utwór co ma niskie zejścia z basem, albo basstesta i nie mów że nie ma różnicy Osobiście wole jak mi plecy lekko masuje niż sam hałas, łomot.
Jeden lubi buczydło jak ten "pajoner" a drugi normalny głośnik.mam teraz Pioneera W308D2 i ladnie gra, miękko, i słychać bas w środku a nie na zewnątrz
Napisany 11 kwietnia 2010 - 09:35
Napisany 13 kwietnia 2010 - 07:57
A co chłopaki myślicie o takim zestawie
http://www.allegro.p....blaupunkt.html
Napisany 17 kwietnia 2010 - 20:04
no to fest pojechales.... a o czym tu jest mowa niby?zrób wszystkim na złość i kup subwoofer samochodowy ładnie gra niskie dźwięki!
nie dosc ze marniutko z wattami to jeszcze closed... Nie dziwie sie ze Ci mało.Mam ten wzmacniacz u siebie w omce ale zamiast tuby mam subwufer w obudowie zamkniętej. I szczerze mówiąc gra to słabo
Napisany 17 kwietnia 2010 - 23:04