Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

pomocy opel astra strzela kicha

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
16 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 11 marca 2007 - 17:07

WITAM. MAM INSTALACJE GAZOWA W OPLU ASTRZE F KOMBI OZNACZENIE SILNIKA N16SZ.93 ROK- WRZESIEN. POJAWIA SIE PRZY PRZYSPIESZANIU ZADŁAWIENIE POWOLI PRZYSPIESZA A JAK MOMENTALNIE WCISNE PEDAŁ GAZU NASTEPUJE KICHANIE SZARPANIE I STRZELANIE. NIE DZIEJE SIE TAK ZAWSZE LECZ CZASAMI OBOJETNIE CZY ZIMNY CZY GORACY CZASAMI PRZEZ 2 DNI NIC SIE NIE DZIEJE. ROBI TAK NA BENZYNIE I NA GAZIE NA BENZYNIE MNIEJ. WYMIENIŁEM SWIECE PRZEWODY, PALCA I KOPULKI NIE MA WIEC NIE WYMIENIAM, WYMIENIŁEM TEZ SILNICZEK KROKOWY I NIC. PROSZE O PORADE BO CZASAMI Z MIEJSCA NIE DA SIE RUSZYC A MECHANICY JEDEN LEPSZY OD DRUGIEGO CZESC PO CZESCI BY WYMIENIALI MOIM KOSZTEM LICZAC NA PRZYPADEK ZE USTERKA USTĄPI. CAŁA RZECZ ZACZEŁA SIE DZIAC PO WYPRAWIE DO NIEMIEC PO DŁUZSZEJ JEZDZIE PRZY 140KM/H NASTEPNEGO DNIA RANO TAKA AKCJA. TRWA TO JUZ 4 TYGODNIE I CO DALEJ. ?PROSZE O JAKIES WSKAZÓWKI

metoda spinacza sprawdziłem bład 93. o co chodzi - moduł sterujacy quad
ponadto wykryl bledy- 29,47,34 zaślepiłem zawór recyrkulacji spalin - usterek juz nie ykrywa - ale nadl szarpie, kicha, strzela -podłaczyłem analizator spincz jeszcze raz i nic nie wykrywa dziwne - ale obiawy nie ustapiły- co dalej :?:

#2 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 11 marca 2007 - 17:37

Szczelina miedzy elektrodami świec zbyt duza. Warto wymienic na nowe.

#3 OFFLINE   Twaróg

Twaróg
  • 378 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 11 marca 2007 - 17:49

Szczelina miedzy elektrodami świec zbyt duza. Warto wymienic na nowe.

napisał że świece wymienił już

a nie dzieje Ci sie tak wtedy jak jest wilgotno na dworzu pada deszcz lub jest spora wilgotność powietrza??

#4 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 11 marca 2007 - 18:00

sorki

obojetnie czy wilgoc czy nie . swiece wymieniłem, mialemoryginalne oplowskie i wymieniłem je na ngk ktos powiedział ze ngk sa do niczego i wstawiłem na chwile magneti marelli i to samo

#5 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 11 marca 2007 - 18:04

Przepraszam swiece mi umknęly w ferworze czytania.

#6 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 11 marca 2007 - 18:09

ale jacekczewa napisal jeszcze jedna wazna rzecz PRZERWA, jak bedzie za duza to iskra bedzie przeskakiwala ale miedzy kablem a najblizszym metalowym elementem, nawet jak beda kable i swiece nowe i super. Nie wiem jaki masz motor ale max to 0,8 mm.
Zbliza sie zmrok wiec cisnij do Astry odpal )najlepiej w ciemnym garazu) lub w nocy(ale zero lamp , pelni ksiezyca) musi byc ciemno - czarno, i przy odpalonym motorze maska w gore i gaz do spodu na chwile ( najlepiej gwaltownie) i zobacz czy czasem iskra nie lata po motorze lub przewody podswietlaja sie w srodku, przewod swieci jak wypalona swietowka. Do dziela i pisz co tam
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#7 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 11 marca 2007 - 18:16

wiem juz tak robiłem. wczesniej jezdziłem na kablach które swieciły w nocy i było ok. a te nie swiecą, i pryskałem zraszaczem po kablach i nic sie nie zmieniało. ciezko mi powiedziec. ale przeciez komputer nie wykrywa juz zadnych usterek a nadal sa te same obiawy.

#8 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 11 marca 2007 - 21:10

Na moje niewprawne oko, powoli konczy się moduł zapłonu. moze miec on tendencje do przegrzewania sie lub po prostu prad z niego trafia tam gdzie nie powinien, lub po prostu dobrze nie masuje.
Dodany obrazek
Tak to wygląda w Astrze
Pozdrawiam :wink:

#9 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 11 marca 2007 - 22:11

U MNIE TEGO NIE MA JEST COS INNEGO TAKI GRZEJNICZEK. NIE MAM TEZ PALCA - ROZDZIELACZA BO TO MI WYGLADA NA JAKAS KOPUŁKE JEE MAM TEGO

#10 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 12 marca 2007 - 02:06

kurcze nie wiem co za grzejniczek...
Palca rozdzielacza nie masz na pewno bo masz zaplon elektroniczny a ten modul/cewka (na zdj) jest wlasnie zastepstwem aparatu zaplonowego z tym ze u Ciebie moze to wygladac nieco inaczej. ta fote wzialem z internetowego sklepu i wydawalo mi sie ze masz wlasnie cos takiego zamontowane... ale gdy mowisz o grzejniczku... :neutral:

#11 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów

Napisany 12 marca 2007 - 02:07

metoda spinacza sprawdziłem bład 93. o co chodzi - moduł sterujacy quad

moglbyc pstrykanac fote tago "grzejniczka"?
chyba wiem co to jest i jak to wyglada u Ciebie, ale nie bede pisal bo jak sie pomyle to mnie beda ochrzaniac pewnie, albo sie nabijac.

#12 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 13 marca 2007 - 21:22

niestety nie mam mozliosci zrobienia zdjecia

oddałem auto do serwis nie wiem nie mam juz sił

#13 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 13 marca 2007 - 21:26

Adam tak na przyszłość to przestań pisać wielkimi literami na forum, bo to oznacza krzyk. :nu_nu:

#14 OFFLINE   kczech

kczech
  • 3 552 postów

Napisany 13 marca 2007 - 21:40

nie mam duzej wiedzy w oplach ale jak twierdzisz ze nie masz aparatu to znaczy ze wiesz co piszesz. Jezeli ten grzejniczek ma wyjscia (4) na przewody to jest to cewka z modulem zapl. a ten kaloryferek to radiator, urzadzenie pasywne ktore odbiera cieplo. Jezeli cewke masz osobno no to jest to modul. No wlasnie co z cewka moze ona pieprzy, trudno ja sprawdzic gdy czasem dziala a czasem nie z drugiej strony kupowac w ciemno cewke to tez lipa.........hmmmmm
CZĘŚCI AKCESORIA WARSZTAT - www.somad.pl
[B]

#15 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 14 marca 2007 - 18:50

Ten grzejniczek to moduła zapłonu bezrozdzielaczowego z zaprogramowaną mapą kąta wyprzedzenia, zintegrowany z urządzeniem stryjacym wtryskiem.- taka jest fachowa nazwa.Dodam jescze ze awaryjnośc tego urządzenia jest praktycznie zerowa.

#16 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 14 marca 2007 - 20:15

witam / pisze juz małymi literani, juz nie krzycze , mój krzyk i rozpasz sie skonczyły.
CEWKA - wiem , wiele osób mowiło ze ta rzecz sie nie psuje- a jednak kupiłem używke z opla corsy te same symbole - i odziwo działa - cały zonk siedział w tej cewce. iskra podobno przeskakiwała jak głupia . dlatego silnik wariował . dzieki za pomoc. moje zmartwienie sie juz skonczyło :lol:

#17 OFFLINE   adam12

adam12
  • 7 postów

Napisany 14 marca 2007 - 20:34

--------------------------------------------------------------------------------

witam / pisze juz małymi literani, juz nie krzycze , mój krzyk i rozpasz sie skonczyły.
CEWKA - owy grzejniczek - wiem , wiele osób mowiło ze ta rzecz sie nie psuje- a jednak kupiłem używke z opla corsy za 100 . te same symbole - i odziwo działa - cały zonk siedział w tej cewce. iskra podobno przeskakiwała jak głupia . dlatego silnik wariował . dzieki za pomoc. moje zmartwienie sie juz skonczyło