co to jest? dziurawa gumowa rurka...
Rozpoczęte przez
qlman
, 11 mar 2007, 15:08
7 odpowiedzi na ten temat
Napisany 11 marca 2007 - 15:08
Od czego jest ta rurka ? Auto zaczelo mi jakois dziwnie jezdzic, bylo glosniejsze i bylo slychac pod maska jakby odkurzacz chodzil. Dzisiaj sprawdzilem i okazalo sie ze ta rurka ma dosyc duza dziure. Od czego ona jest ?

Guest_ROLF_*
Napisany 11 marca 2007 - 15:55
Wygląda na przewód podciśnienia, zobaczę u siebie to dam bardziej precyzyjną odpowiedź, chyba że ktos będzie szybszy

Napisany 11 marca 2007 - 16:02
a to nie jest ta rurka od '' odkurzacza'' który znajduje się za zderzakiem ?
v6 i wiesz co mruczy pod machą
Napisany 11 marca 2007 - 16:22
Tak tylko wroci zona z autem to zrobie dokladniejsza fotke zeby bylo widac od czego ona idzie i gdzie. no chyba ze wczesniej ktos da precyzyjna odpowiedz

Napisany 11 marca 2007 - 20:38
A wg mnie jest to sterowanie przypływem spalin, część spalin na zimnym silniku wraca spowrotem do silnika.
Napisany 11 marca 2007 - 20:56
A wg mnie jest to sterowanie przypływem spalin, część spalin na zimnym silniku wraca spowrotem do silnika.
Dokladnie... ta ruraka po odpaleniu silnika przez pewien czas leca spaliny do pompy pod autem ktora wtlacza dodatkowe spaliny aby szybciej dogrzac katalizator(y). Generalnie nie ma to wiekszego wplywu na prace silnika po nagrzaniu bo zawor i tak odcina te spaliny po 1-3 minut.
Napisany 11 marca 2007 - 21:01
Nazywa sie to ukladem recyrkulacji spalin, po odpaleniu motoru na zimno duza czesc spalin nie jest dokladnie oczyszczana (katalizator-y zimny-e)w zwiazku z tym czesc wraca do ponownego oczyszczenia (w zaleznosci od rozwiazania czesc spalin jescze nie oczyszczonych wraca zeby rozgrzac kat.) - to główwna idea tego typu rozwiazań. W innych sam. montowano dodatkowy weglowy filtr przy filtrze powietrza ktory te spaliny czyscil a czesc z tych oczyszczonych do ponownego spalania - a chodzi emisje spalin, tego typu uklady szeroko sie rozpowszechnily gdy weszla norma Euro II.