Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Bezpiecznik nr.7

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   matys0644

matys0644
  • 212 postów

Napisany 31 marca 2010 - 18:56

dzisiaj byłem na sprawdzeniu układu elektrycznego gdyż po postoju 3dni pojazdu akumulator jest rozładowany do zera(po dniu czy dwóch odpala normalnie),a zakupiłem w listopadzie nowego Bosch S5 przy mierzeniu poboru prądu okazało się że jest pobierane 0,35 tylko nie wiem czego(miernik był ustawiony na 10A),a przy wyjęciu bezpiecznika nr.7 spada do 00,7 i w/g tej rozpiski http://forum.omegakl...ead.php?t=16941
jest to bezpiecznik od szyb ale po jego wyjęciu szyby normalnie działają tylko jest brak oświetlenia wewnętrznego i tu moje pytanie od czego jeszcze jest ten bezpiecznik i czemu jest taki pobór prądu??

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 31 marca 2010 - 19:06

z tego bezpiecznika zasilane jest oświetlenie wnętrza, bagażnika, schowka, gniazdko zapalniczki z tyłu, czujnik poziomu oleju.
Pobór prądu zmierz w ten sposób:
auto zamknięte,
klapa przednia otwarta,
akumulator podłączony normalnie.
czekasz kilka minut i przykładasz jeden kabel miernika na do klemy, drugi do bolca akumulatora i trzymając w ten sposób odłączasz klemę od akumulatora.

#3 OFFLINE   hugo

hugo
  • 60 postów

Napisany 31 marca 2010 - 19:33

stawiałbym na wyłącznik oświetlenia klapy tył, nie rozłącza on obwodu oświetlenia bagażnika-dwa trzy dni i aku padnie! - z autopsji znam :(

#4 OFFLINE   matys0644

matys0644
  • 212 postów

Napisany 31 marca 2010 - 20:25

często przyjeżdżam w nocy do domu i dobrze sprawdzam auto,a raczej zapalona lampka w bagażniku słabo nie świeci więc to odpada,a ten pomiar to robiłem przy zamkniętym aucie tylko maska otwarta klema - zdjęta i przytykałem do klemy i do bolca akumulatora

#5 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 26 października 2010 - 16:12

Kotlet nie całkiem stary, ale mój temat identyczny;)
Mianowicie: na postoju auto "pożera" 0,26A prądu. Po wyjęciu rzeczonego bezpiecznika nr. 7, pobór spada do podręcznikowych 0,03A.
Przejrzałem metodą "na odłączanie" następujące elementy:
Lampka sufitowa - b/z
Krańcówki (wszystkie po kolei) - b/z
Lampki tylne P/L - b/z
Lampka w bagażniku (kombi) - b/z
No i w akcie desperacji: czujnik poziomu oleum - b/z
Co jeszcze sprawdzić? Po tygodniu postoju (co się często zdarza), akumulator "dętka".

#6 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów

Napisany 15 marca 2011 - 13:24

na postoju auto "pożera" 0,26A prądu

Problem rozwiązany. Złodziejem okazał się "przekaźnik opóźnienia wyłączania odbiorników", nie zawsze się rozłączał.
Ważna uwaga:
podczas sprawdzania poboru prądu, należy odczekać ok. 3 minuty od ostatniego wzbudzenia w/w przekaźnika.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#7 OFFLINE   Górnik

Górnik

kombi, design edition

• 213 postów
  • Województwo: świętokrzyskie

Napisany 09 maja 2011 - 07:23

Problem rozwiązany. Złodziejem okazał się "przekaźnik opóźnienia wyłączania odbiorników"...

Możesz mi powiedzieć gdzie ten przekaźnik jest umiejscowiony ?

#8 OFFLINE   czeladnik

czeladnik

Drewniane samochody?

• 1 830 postów

Napisany 09 maja 2011 - 11:41

Możesz mi powiedzieć gdzie ten przekaźnik jest umiejscowiony ?

Mniej więcej za skrzynką bezpieczników (pod kierownicą).
Aby się do niego dostać, należy zdjąć osłonę poniżej klapy bezpieczników i wczołgać się, głową do pedałów. Przekaźnik jest najwyższy z kilku "zblokowanych" ze sobą i w kolorze żółtym.

Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją :p

#9 OFFLINE   Górnik

Górnik

kombi, design edition

• 213 postów

Napisany 10 maja 2011 - 11:26

Dzięki czeladnik.

A czy ktoś wie jak sprawdzić czy przekaźnik nie jest zepsuty nie podmieniając na sprawny ?

PRZEKAŹNIK GM 24 427 610

#10 OFFLINE   zebros

zebros
  • 27 postów

Napisany 15 grudnia 2011 - 21:50

Witam. A czy w omedze B 96r. też jest ten przekaźnik dodam ze mam taki sam problem jak Matys, no i dziś jakoś położyłem się pod kierownica i widoczny był za puszka z bezpiecznikami jeden przekaźnik GM 90 060 264 po jego wyciągnięciu nic zero zmian w upływie prądu. Jest tam jeszcze taka większa czarna puszeczka może rozmiarów 5x7 cm ale żadnego przekaźnika wiecej:/

#11 OFFLINE   bigtomi6630

bigtomi6630
  • 29 postów

Napisany 24 grudnia 2011 - 14:39

witam znalazłem przyczynę rozładowania aku w omedze B kiedyś na forum znalazłem zamykanie szyb bez trzymania kluczyka polegało to na zrobieniu mostku w drzwiach w wiązce elektrycznej szyb i szyby zamykały się same i szyber dach też po zdjęciu tego mostka wszystko wróciło do normy i aku nie pobiera prądu miałem pobór prądu przy zamkniętym samochodzie z kluczyka 190mA a po zdjęciu mostka 0,30mA jak ktoś miał problem z rozładowaniem aku. irobił sobie mostek na wiązce to wystarczy go zdjąć pozdrawiam

#12 OFFLINE   zebros

zebros
  • 27 postów

Napisany 24 grudnia 2011 - 22:29

Ja również znalazłem usterkę, a mianowicie gdzieś głęboko pod deską nie daleko przekaźników za bezpiecznikami pod kierownica ukryta była puszeczka od... alarmu:D jakiś tam alarm dziwnej firmy V10 okazało sie ze centrala nawaliła po jej wyciągnięciu spadło do 0.04 dodatkowe 0.02 pobiera centrala gazu :).

#13 OFFLINE   Górnik

Górnik

kombi, design edition

• 213 postów

Napisany 19 kwietnia 2013 - 20:09

z tego bezpiecznika zasilane jest oświetlenie wnętrza, bagażnika, schowka, gniazdko zapalniczki z tyłu, czujnik poziomu oleju...

Czy na pewno bezpiecznik nr 7 zabezpiecza też czujnik poziomu oleju? Czy po jego wyjęciu i odpaleniu silnika nie powinien wyskoczyć błąd?

Niedawno rozładował mi się akumulator, a powodem tego stanu, jak się okazało, jest coś co znajduje się w obwodzie bezpiecznika nr 7. Pewnie, to przekaźnik.

Stąd moje powyższe pytanie.