Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

szum w kole - łożysko

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 20 marca 2010 - 23:20

Dziwna sprawa - jadę sobie dzisiaj rozprostować wahacze w omedze po dwudniowym postoju i coś dziwnego słyszę... Hałas jakbym tramwajem jechał. Wracam pod garaż i na podnośnik podejrzane koło - okazuje się że lewy przód hałasuje - szumi, lekko jakby grzechocze - ewidentnie łożysko. Zacisk i tłoczki luźne, klocki nie trą - raczej hamulce są ok.
Dziwi mnie jedna rzecz - niejedno łożysko w samochodach zajeździłem, ale nigdy nie miałem takiego przypadku że jest dobrze, cichutko a za dwa dni strach wyjechać z garażu - taki hałas.
Ktoś może spotkał się z podobnym zjawiskiem, tzn. nagłym padem łożyska bez żadnej zapowiedzi? Może to mieć związek ze złą geometrią? (ostatnio wymieniałem drążki) Czy muszę coś posprawdzać zanim założę nową piastę? Proszę o wszelkie sugestie

#2 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 20 marca 2010 - 23:33

kolo nie popuscilo sie czasami albo moze tylko obciera ta oslona a nie lozysko.

#3 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 20 marca 2010 - 23:51

zdejmowałem koło i oglądałem wszystko - na 90% łożysko. Może jeszcze jak wrócę z wyjazdu zdejmę tarczę i obadam

#4 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 21 marca 2010 - 00:22

jak miałem VB to zdarzyło mi się tak że nic nie było słychać i nagle podczas jazdy stanęła jedna bieżnia i obróciła się na piaście trochę dymu poleciało i koniec jazdy a nic wcześniej nie wskazywało na łożysko nawet go słychać niebyło

#5 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów

Napisany 25 marca 2010 - 17:47

Niestety cieszko na odległość pomuc ale zwruć uwagę na nastepujące żeczy:
-Czy na żadnej z tarcz nie ma rdzy (piszerz że auto stało to jest mozliwość że klocek ociera o rdze)
- czy jak podniesiesz auto i zakrecisz kołem czy słychać szum jak tak to dla pewnosci można zdiąć zacisk i założyć koło i wtedy jeszcze raz zakręcić kołem jak bedzie szum to masz pewność że łożysko
- czy blacha nie dotyka tarczy i nie szumi?

#6 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 25 marca 2010 - 18:16

a koło luzu w pionie nie ma?
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#7 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 25 marca 2010 - 22:06

dzięki za rady
ewidentnie hałasuje łożysko - zdejmowałem zacisk i hałas nie ustąpił - typowe chrobotanie/rzężenie.
Piasta od kczecha już do mnie jedzie. Dzisiaj nie mogąc się doczekać przesyłki polazłem do garażu by sprawdzić czy uda mi się ruszyć śrubę piasty - już kombinowałem czy mój markowy klucz yato :p to przetrzyma, już szukałem w myślach jakiejś odpowiednio długiej rurki, spróbowałem i... poszło całkiem lekko... Nie wiem czy nie zbyt lekko... Pytanie - czy zbyt lekko dokręcona piasta mogła doprowadzić do uszkodzenia łożyska? Raczej wątpię, ale chciałbym też usłyszeć waszą opinię
I jeszcze jedno - czy śruba powinna mieć jakieś zabezpieczenie, zakręcać ją na klej, czy po prostu zakręcić na 320 Nm? (wydaje mi się że to ostatnie)

#8 OFFLINE   Qbapl

Qbapl
  • 164 postów

Napisany 26 marca 2010 - 07:21

Piasta powinna być dość mocno dokręcona jak była za słabo to łożysko może ulec uszkodzeniu.Nakrętki na piasty są zabezpieczane na rożne sposoby najczęstszy to zagniatane nakrętki samo kontrujące na śrubach rzadko się spotyka się preparat

#9 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 26 marca 2010 - 07:33

Piasta powinna być dość mocno dokręcona jak była za słabo to łożysko może ulec uszkodzeniu.Nakrętki na piasty są zabezpieczane na rożne sposoby najczęstszy to zagniatane nakrętki samo kontrujące na śrubach rzadko się spotyka się preparat

a jak jest w omedze? nie zauważyłem ani zawleczki, ani zagniatanej blaszki, wydaje mi się że widzę natomiast niebieskie ślady jakby po loctite. Choć gdyby to było loctite to pewnie bym tego tak łatwo nie odkręcił. W serwisówce nic nie piszą o żadnym kleju ani innym zabezpieczeniu. Wychodzi więc na to że po prostu się dokręca z odpowiednią siłą?

#10 OFFLINE   yogofon

yogofon
  • 97 postów

Napisany 31 marca 2010 - 18:42

Witam was koledzy podlacze sie do tematu aby was ostrzec przed takimi lozyskami jak ja kupilem,sprzedajacy w sklepie motoryzacyjnym mi to wcisnal mowiac ze bardzo dobry zamiennik mianowicie na pudelku od lozyska napisane ''wheel bearing kit mar'' a na samym lozysku napis MGK,zalozylem je 2 tygodnie temu,pare dni temu zaczelo znowu cos hałasować myslalem ze to drugie halasuje lecz dzis przy zmianie kol zakrecilem tarcza i maskara nowe lozysko huczy gorzej niz wczesniejsze i ma zaje..... luz,najgorsze ze paragonu nie mam bo bym temu sprzedajacemu tym lozyskiem je.... w glowe,oczywiscie lozysko bylo dobrze zalozone i dokrecone 320nm.
Mam jeszcze takie pytanko dlaczego na aledrogo sprzedaja same lozysko na przod do omegi skoro wystepuje tylko z piasta np tu nr aukcji-956443467

#11 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 31 marca 2010 - 19:46

napisz jakie łożyska kupiłeś i gdzie
sprawdź czy masz prawidłową geometrię

#12 OFFLINE   yogofon

yogofon
  • 97 postów

Napisany 31 marca 2010 - 19:57

Siemanko Doncortino,my sie chyba na lotnisku w Kluczewie ostatnio widzielismy co?? Lozysko tak jak napisalem wybite na nim MGK,zbieznosc robiona bo wymienialem tez koncowke drazka kierowniczego,zakupy robione w sklepie w Stargardzie sklep Aris

#13 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 31 marca 2010 - 20:05

Mam jeszcze takie pytanko dlaczego na aledrogo sprzedaja same lozysko na przod do omegi skoro wystepuje tylko z piasta np tu nr aukcji-956443467

VKBA 3410 to jest łożysko do tyłu (z tej aukcji) do wersji nie uzbrojonej, a do reszty opli pasuje do przodu w omedze jest tak jak napisałeś z piastą, co do firmy MGK to faktycznie szajs kolega kupił do cienkiego i też się rozpadło po miesiącu

#14 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 31 marca 2010 - 20:29

Siemanko Doncortino,my sie chyba na lotnisku w Kluczewie ostatnio widzielismy co?? Lozysko tak jak napisalem wybite na nim MGK,zbieznosc robiona bo wymienialem tez koncowke drazka kierowniczego,zakupy robione w sklepie w Stargardzie sklep Aris

ano widzieliśmy się :-)
ile dałeś za piastę?
ja kupiłem u kczecha, zrobiłem jakieś 200 km i jest ok :-)

#15 OFFLINE   yogofon

yogofon
  • 97 postów

Napisany 31 marca 2010 - 20:34

Kurde dalem 140 zl za nia i jestem zly jak nie wiem,jutro szukam tego paragonu,tez wlasnie napisalem do kolegi Kczecha,zobacze co mi zaproponuje,a ty jaka piaste kupiles??

#16 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 31 marca 2010 - 20:47

hmmm nie pamiętam jakie to łożysko, ale zapłaciłem podobnie z przesyłką