Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

brak iskry to nie czujnik ani cewka

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   odysik2

odysik2
  • 54 postów

Napisany 13 marca 2010 - 20:40

opis
1dzień stukło i pukło coś i jedzie dalej
2dzień trudności w odpalenie strzela i rozrusznik przerywa sprawdzam
3dzień nie chce odpalić tylko strzela biorę go na hol i odpala od szczała jakby wszystko było ok a teraz najlepsze sprawdzam jaka jest iskra i niema w ogóle iskry na żadnym cylindrze nic nawet puściłem kabel od klemy do świecy bo myślałem że świeca nie jest zmasowana i niema iskry wkręcam świece kręcę rozrusznikiem nie chce odpalić biore do na line i hol i odpala od pierwszego szału jakby wszystko było ok silnik nie gaśnie ale spadek mocy i powyżej 4,5 tyś obrotów się nie wkręca jak jest gorący co prawda trzeba długo kręcić i strzela ale w końcu odpala na zimnym tylko na linie można go odpalić sprawdzam będy 19 i 38 czyli czujnik obrotów i sonda lambda (sonda jest już parę miesięcy uszkodzona przerwany kabel ale to nie może być tego przyczyną)
4dzień wymieniam czujnik położenia wału korbowego stary jak wyjąłem to się mi rozpadał w rękach kupiłem zamiennik i montuje chce odpalić nie da rady nie ma iskry biorę na hol tak samo nie chce odpalić kody błędów 19 ,38 i 71
5dzień podłączam nową cewkę i dalej nie chce odpalić już go nawet nie ciągam
CO JESZCZE MOŻE BYĆ ŻE NIE CHCE ŚMIGAĆ????
omega b 96r B+LPG 2,0 16v

#2 OFFLINE   SokolKiller

SokolKiller

ΩSokolKillerΩ

• 84 postów

Napisany 13 marca 2010 - 20:54

Zwróć zamiennik i kup nowy ja też poskąpiłem i kupiłem tani do d..y oryginał za pierwszym razem odpaliło tylko Jak kupujesz zwróć uwagę na nr katalogowy lub luknij na swój stary czujnik bo było kilka rodzajów. Miałem te same objawy co w Twoim przypadku.

Mój zamiennik był taki lux że nawet wartości pomiarowych nie można było zmierzyć tak że o iskrze na nim nie było mowy dlatego nie odpalał.

#3 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 13 marca 2010 - 20:57

opis
1dzień stukło i pukło coś i jedzie dalej
2dzień trudności w odpalenie strzela i rozrusznik przerywa sprawdzam
3dzień nie chce odpalić tylko strzela biorę go na hol i odpala od szczała jakby wszystko było ok a teraz najlepsze sprawdzam jaka jest iskra i niema w ogóle iskry na żadnym cylindrze nic nawet puściłem kabel od klemy do świecy bo myślałem że świeca nie jest zmasowana i niema iskry wkręcam świece kręcę rozrusznikiem nie chce odpalić biore do na line i hol i odpala od pierwszego szału jakby wszystko było ok silnik nie gaśnie ale spadek mocy i powyżej 4,5 tyś obrotów się nie wkręca jak jest gorący co prawda trzeba długo kręcić i strzela ale w końcu odpala na zimnym tylko na linie można go odpalić sprawdzam będy 19 i 38 czyli czujnik obrotów i sonda lambda (sonda jest już parę miesięcy uszkodzona przerwany kabel ale to nie może być tego przyczyną)
4dzień wymieniam czujnik położenia wału korbowego stary jak wyjąłem to się mi rozpadał w rękach kupiłem zamiennik i montuje chce odpalić nie da rady nie ma iskry biorę na hol tak samo nie chce odpalić kody błędów 19 ,38 i 71
5dzień podłączam nową cewkę i dalej nie chce odpalić już go nawet nie ciągam
CO JESZCZE MOŻE BYĆ ŻE NIE CHCE ŚMIGAĆ????
omega b 96r B+LPG 2,0 16v

masz 96 wiec rok w ktorym byly 2 sterowniki - i 56.1 i 56.5 - kazdy z nich ma inny czujnik. wg bledow masz 56.1 wiec musisz szukac czujnika hallotronowego do rocznika 95 - no i zamienniki dalekim lukiem

#4 OFFLINE   odysik2

odysik2
  • 54 postów

Napisany 13 marca 2010 - 21:03

ale przynajmniej raz powinien odpalić a na tym starym miałem zupełni inny nr niż te czujniki dedykowane do tego modelu GM czy siemens

jak to może być dwa sterowniki? chyba ci chodzi o to że jest jeden ale w dwóch innych egzemplarzach

#5 OFFLINE   SokolKiller

SokolKiller

ΩSokolKillerΩ

• 84 postów

Napisany 13 marca 2010 - 21:05

musisz koniecznie mieć czujnik z tym samym NR GM Ja Kupiłem inny i nawet razu nie zakręcił tak jak z resztą na podróbie, dopiero na oryginale za pierwszym razem odpalił. A sam tyle czytałem żeby nie kupować Podróbki :) Ale póki człowiek się nie przejedzie sam to wniosków nie wyciągnie :)

#6 OFFLINE   odysik2

odysik2
  • 54 postów

Napisany 13 marca 2010 - 21:11

czujnik jaki miałe zamontowany to siemens 5wk90541 gm 90458251 ( z jakiego silnika szukać takiego czujnika
też szukałem oryginały ale wszędzie miały inne nr
a zamiennik kupiłem dlatego że był piątek i 17,30 a na sobotę trzeba auto

#7 OFFLINE   SokolKiller

SokolKiller

ΩSokolKillerΩ

• 84 postów

Napisany 13 marca 2010 - 21:15

Ja kupiłem z Allegro nowy oryginał w opisie mający odpowiednie dane katalogowe GM lub Siemens. Chyba 180 zł dałem. Co do silnika to się nie sugeruj ja kupiłem od Vectry X20XEV i inny był. Tylko nr Katalogowy i będzie git.

#8 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 08 lutego 2011 - 20:21

Witam i podpinam się pod temat . Od miesiąca wojowałem ze swoją krasulą i w końcu ( chyba) znalazłem dziada . Okazało się , że czujnik który mam , to podróba i zastrajkował. Mam trochę porąbaną konfigurację sprzętową , więc dmucham na zimne. A oto ona : auto druga połowa 95r , silnik x2.0 xev 16v , komp simtec 56 02 siemens 5wk9 071 NT - silnik przekładany u poprzedniego właściciela , ruina prawie totalna :szpital: Czujnik ma oznaczenie siemens 5wk9 054 "1" i ta jedynka na końcu mnie naprowadziła na to , że oryginał ma na końcu "Z" . Szukam kogoś ze szczecina kto by miał wolny czujnik do tego wynalazku , w celu sprawdzenia i ewentualnie kupienia . Nie pomyślałem , żeby spisać nr silnika :pokoj:

#9 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 14 lutego 2011 - 22:40

Sprawa nie aktualna , diagnoza potwierdzona . Będzie nówka i rzeczywiście oryginał , a nie jakiś badziew z allegro .