Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Dziwne buczenie przy hamowaniu silnikiem

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
12 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   krristoff

krristoff
  • 72 postów

Napisany 12 marca 2010 - 09:00

Pisze w temacie ogólne bo nie wiedziałem pod co to podciągnąć.Mianowicie gdy jadę na piątym biegu do 100kmh i puszcze pedał gazu to nic nie słychać, przekraczam 100-130kmh gdy puszczam gaz i zwalniam silnikiem to słychać dość głośne buczenie powyżej 130kmh ponownie nic nie słychać powiem szczerzę że nie bardzo wiem co to może być.może ktoś z kolegów miał taki problem.

#2 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 12 marca 2010 - 09:44

katalizator??

A i jeszcze jedno - nadawaj jakieś rozsądniejsze tytuły tematów - bo czego się to tyczy nie wiadomo :police:

#3 OFFLINE   krristoff

krristoff
  • 72 postów

Napisany 12 marca 2010 - 09:54

Brak katalizatorów w ich miejsce są wstawione tłumiki przelotowe.
A tak w ogóle to jak byś nazwał taki temat buczenie:D

#4 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:02

temat nazwałem tak jak jest teraz nazwany

#5 OFFLINE   marcinmv6

marcinmv6
  • 54 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:17

U mnie jest to samo. 2,3,5 bieg kiedy puszczam gaz słychać buczenie i wibruje cała buda. Wciskam sprzęgło i buczenie ustaje. Dodam gazu i też przestaje. Buczenie jest tylko w jednym zakresie obrotów, między 2000-2500 obrotów, czyli na 5 biegu przy prędkości 80-100 na godzinę. Podmieniona już została skrzynia,wał (podpora wału łącznik wału również) ,tylni most. Efekt jest taki, że nie ma żadnego efektu:mur: i buczy jak buczało:dziura:

Skończyły się już pomysły:confused:

Do tego dochodzi drganie silnika na wolnych obrotach na luzie.Też trzepie całą budą Przewody i świece wymienione, lewego powietrza nigdzie nie ciągnie, sprawdzone wszystkie czujniki, przepływka,krokowy itd.

Czyli jak stoję na światłach to telepie całą budą, a jak jadę i puszczę gaz to buczy i telepie. Normalnie bajka:censored::mlotek:

#6 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:21

Chłopaki - to musi mieć coś wspólnego z wydechem - no nie wierzę że jest inaczej :)

#7 OFFLINE   marcinmv6

marcinmv6
  • 54 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:32

Chłopaki - to musi mieć coś wspólnego z wydechem - no nie wierzę że jest inaczej :)

Wczoraj nawet już były takie teorie że Remus wpada w rezonans. Tylko czymu jak wcisnę sprzęgło to buczenie ustaje.

Zadzwonię dzisiaj do Beasta i dowiem się czy coś wymyślił, bo autko zostało u niego a ja 170 km do chatki pomykałem. :( I teraz zostaje czekać na jakiś finał

#8 OFFLINE   krristoff

krristoff
  • 72 postów

Napisany 12 marca 2010 - 11:33

U mnie jest to samo. 2,3,5 bieg kiedy puszczam gaz słychać buczenie i wibruje cała buda. Wciskam sprzęgło i buczenie ustaje. Dodam gazu i też przestaje. Buczenie jest tylko w jednym zakresie obrotów, między 2000-2500 obrotów, czyli na 5 biegu przy prędkości 80-100 na godzinę. Podmieniona już została skrzynia,wał (podpora wału łącznik wału również) ,tylni most. Efekt jest taki, że nie ma żadnego efektu:mur: i buczy jak buczało:dziura:

Skończyły się już pomysły:confused:

Do tego dochodzi drganie silnika na wolnych obrotach na luzie.Też trzepie całą budą Przewody i świece wymienione, lewego powietrza nigdzie nie ciągnie, sprawdzone wszystkie czujniki, przepływka,krokowy itd.

Czyli jak stoję na światłach to telepie całą budą, a jak jadę i puszczę gaz to buczy i telepie. Normalnie bajka:censored::mlotek:

U mnie dkladnie jest tak samo, myślałem wymienic skrzynie, ale jak kolega wszystko wymienił i brak efektu to nie bede nic kombinował tylko w takim razie co to jest?

#9 OFFLINE   marcinmv6

marcinmv6
  • 54 postów

Napisany 12 marca 2010 - 12:06

Z tego co Beast mówił prawdopodobnie trzeba będzie sprawdzić dwumasę. Jeszcze nic nie wiem. Dam znać co i jak z postępem prac. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to słuchamy?

#10 OFFLINE   lizzor

lizzor
  • 1 postów

Napisany 13 marca 2012 - 18:18

Witam jestem tu nowy próbowałem szukać podobnego tematu na forum lecz nie znalazłem mam taki problem w omedze 2,5 v6 podczas jazdy na 3 i 5 biegu po puszczeniu nogi z gazu słychać głośne buczenie co to może być??

przeniosłem w podobny temat ,;kocyk

#11 OFFLINE   marcinmv6

marcinmv6
  • 54 postów

Napisany 12 maja 2012 - 23:13

i co rozwiązałeś problem?

#12 OFFLINE   tomasz32ml

tomasz32ml
  • 10 postów

Napisany 05 listopada 2013 - 16:27

Witam Wszystkich . mam problem od okolo tygodnia w mojej omie slychac dziwne buczenie z tylu samochodu .najgorzej jest jak jadac 80 kmh puszcze gaz i auto zwalnia tak do 60kmh pozniej troche cichnie i jak wlaczam wsteczny to zaraz przy ruszaniu buczy wrecz wyje POMOCY bylem u trzech mechanikow i uslyszalem trzy rozne diagnozy 1.skrzynia biegow. 2.loyzska w tylnych kolach .3.most. te rzeczy niby do wymiany .auto ma najechane 181.000 udokumentowane .PROSZE O PORADY I Z GORY DZIEKUJE.

#13 OFFLINE   smokebite

smokebite

Omega Garage

• 1 750 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: silnik od innego auta

Napisany 05 listopada 2013 - 16:46

Witam Wszystkich . mam problem od okolo tygodnia w mojej omie slychac dziwne buczenie z tylu samochodu .najgorzej jest jak jadac 80 kmh puszcze gaz i auto zwalnia tak do 60kmh pozniej troche cichnie i jak wlaczam wsteczny to zaraz przy ruszaniu buczy wrecz wyje POMOCY bylem u trzech mechanikow i uslyszalem trzy rozne diagnozy 1.skrzynia biegow. 2.loyzska w tylnych kolach .3.most. te rzeczy niby do wymiany .auto ma najechane 181.000 udokumentowane .PROSZE O PORADY I Z GORY DZIEKUJE.

jeśli buczy most to najpierw proponuję dolać olej w moście do poziomu i zobaczyć jak będzie dalej :)

Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno

" Nie możesz być pewien swej racji, jeśli o argumentach swoich oponentów nie będziesz wiedział więcej od nich samych "

Auto Serwis Kraków
Opel Saab
515 018 365