Zamiennik sondy lambda silnik X20XEV- prośba o radę
Napisany 05 marca 2007 - 23:31
Oryginały sa nieco drogie, więc szukam zamiennika. Z tego co wyczytałem sonad ma być 5 voltowa i 4 przewodowa.
A teraz pytanie: czy ktoś może mi podać konkretny model sprawdzonego zamiennika ewentualnie wraz ze sprawdzonym sprzedawcą ?
Na Allegro znalazałem 5 Voltowe sondy Bosh'a ale nie wiem czy się nadają.
Pozdrawiam
Napisany 05 marca 2007 - 23:35
W mojej Omedze 97 r. , silniczek 2literki zaczęła się zapalać kontrolna elektroniki silnika. Odczyt "na spinacz" wskazał błąd 13 czyli coś z sondą lambda.
Oryginały sa nieco drogie, więc szukam zamiennika. Z tego co wyczytałem sonad ma być 5 voltowa i 4 przewodowa.
A teraz pytanie: czy ktoś może mi podać konkretny model sprawdzonego zamiennika ewentualnie wraz ze sprawdzonym sprzedawcą ?
Na Allegro znalazałem 5 Voltowe sondy Bosh'a ale nie wiem czy się nadają.
Pozdrawiam
NTK/NGK
Napisany 05 marca 2007 - 23:43
Tyle to ja też wiem :razz: Pytałem o konkretny modelNTK/NGK
Napisany 05 marca 2007 - 23:49
Tyle to ja też wiem :razz: Pytałem o konkretny modelNTK/NGK
kazda ktora ma 4 przewody i 0-5V. Wtyczke mozesz przelutowac zawsze.
Napisany 06 marca 2007 - 09:25
Poszukaj na allegro firmy Rafał Stachowiak z Poznania, powołaj się na Omega Klub Polska, zapłacisz normalne pieniądze i będziesz miał oryginał...
Pozdr
Food&Fire Manager
Napisany 06 marca 2007 - 11:16
odradzam zamienniki ze względu na ich krótką trwałość. Wymieniałem już 2 razy i naprawdę wiem...
Poszukaj na allegro firmy Rafał Stachowiak z Poznania, powołaj się na Omega Klub Polska, zapłacisz normalne pieniądze i będziesz miał oryginał...
Pozdr
dokładnie, zgadzam sie z kolega w 100%, mialem zamiennik i padl po 2 tys km, odradzam kupna zamiennika, oryginał GM siemens, ja zapłaciłem 200 zł i juz mam 10 tys i nic!
PEACE
Napisany 12 listopada 2007 - 23:23
odradzam zamienniki ze względu na ich krótką trwałość. Wymieniałem już 2 razy i naprawdę wiem...
Pozdr
Co to znaczy normalne pieniądze? U Stachowiaka Teraz kosztuje 399 PLN - czy to jest najniższa cena za jaką można kupić sondę poza serwisem?
Napisany 13 listopada 2007 - 00:16

Napisany 13 listopada 2007 - 09:57
http://forum.omegakl...read.php?t=8271
A tu masz link z orginalna sondą za 319zł z pewnego żródła bo ze sklepu opla:
http://www.opel-shop...3bc0852ce88ad4e
Sam mam padnietą sonde i zastanawiam sie na jaka wymienic bo rożnica ceny to około 100 zł ale chyba wybiore orginał. A wogóle to masz jakies objawy niesprawnej sondy?
Nierówna praca silnika lub wieksze spalanie?
Napisany 13 listopada 2007 - 10:38
Napisany 13 listopada 2007 - 14:56
to ci powiem że cie skroili, bo ja jak się pytałę to boscha (to chyba idzie na I montaż) w sklepie kosztuje 330 zł a NTK-NGK 160zamiennik sondy na allegro dalem 360 zl.
Napisany 13 listopada 2007 - 17:05

Napisany 13 listopada 2007 - 23:48
Ja na Twoim miejscu to jeszcze bym sprawdził ta sonde miernikiem i sprawdz połączenia przy w tyczce bo może gdzieś opór łapie i napiecie sie zmniejsza. Masz tu ink z instrukcją jak ja sprawdzic:
http://forum.omegakl...read.php?t=8271
A tu masz link z orginalna sondą za 319zł z pewnego żródła bo ze sklepu opla:
http://www.opel-shop...3bc0852ce88ad4e
Sam mam padnietą sonde i zastanawiam sie na jaka wymienic bo rożnica ceny to około 100 zł ale chyba wybiore orginał. A wogóle to masz jakies objawy niesprawnej sondy?
Nierówna praca silnika lub wieksze spalanie?
Po odczytaniu poprzez spinacz wyszedł błąd 0130 - czyli wiadomo. Z odczytu kompa to samo. Objawy to nierówna praca, brak mocy na zimnym silniku. Mam gaz czyli spalania na benzynie nie mierzę jakoś dokładnie ale pojeździłem trochę na na benie bo myślałem, że wtryski zanieczyszczone to ubywało jej dość szybko. A co do firmy, której sonda jest instalowana na pierwszy montaż(na pewno do modeli z 99r) to wg Stachowiaka i nie tylko to NGK NTK. Bosch - Siemens był w poprzednich latach.
Napisany 11 stycznia 2008 - 04:05
Napisany 14 stycznia 2008 - 08:01
Pozdrawiam.