Omega A zarlok benzyny
Napisany 05 marca 2007 - 20:37
Mam problem poniewaz teraz w okresie zimowym spala mi srednio 16-17 l benzyny przy 2 l. silniki i jezdzie krotkodystansowej. Wygladalo na to ze ma problemy ze szczelnoscia ukladu paliwowego bo juz wymienilem jeden przewod doprowadzajacy paliwo ktory byl przezarty rdza myslalem ze to wyjasni sprawe ale nadal te spalanie jest olbrzymie wiecej wyciekow nie wynalazlem i nie czuc benzyna jak poprzednio gdy mialem nieszczelna rurke paliwowa. Kwestia jest taka czy moze to byc sprawa regulacji bo w lecie te auto palilo w granicach 8-10 l. czy moze jest cos nie tak z automatycznym ssaniem prosze o sugestie. POZDRAWIAM
Napisany 07 marca 2007 - 19:07

Napisany 07 marca 2007 - 22:52
http://forum.omegakl...0&postorder=asc poczytaj tu
a tu jest doklady opis pomiaru (przed wymiana czegos sprawdz to - nic w ciemno)
http://forum.omegakl...read.php?t=3389
Pozdrawiam
Napisany 07 marca 2007 - 22:54
Typowe objawy uszkodzonej sondy lambda są następujące:
- zwiększone zużycie paliwa (nawet do 15l/100 km),
- samoistne osady na rurze wydechowej,
- czarny dym wydzielający się z rury wydechowej,
- nierównomierna praca silnika,
- zwiększona ilość CO i HC w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin.
I jak zauwazylem silnik faktycznie przy niskich obrotach ma nie rowna prace tj np.: na 2 biegu bez dodawania gazu powinien powoli toczyc sie a autko szarpie i musze zwiakszyc obroty silnika zeby mi nie zgasl musze sprawdzic ten osad na rurze wydechowej ale czarnego dymu nie zauwazylem ....... Poniewaz ta omega to juz prawie zabytek bo z 88r ale na wtrysku to bede musial sie rozgladnac i upewnic sie czy to wina sondy lambda :-) teraz pytanie gdzie znalesc te sonde do Omegi A z 88r. szukam czesci na allegro ale ....... Pozyjemy zobaczymy
Dziekuje za poprade Pozdrawiam jeszcze raz :-)
Napisany 08 marca 2007 - 15:25
naprawde nie jestem w stanie powiedziec skad wiem ze sonde sie co 100 000tys km ale kiedys mi sie o ucho takie stwierdzenie obilo wiec po prostu tak napisalem. mechanikiem nie jestem - narazie jeszcze nienie wiem skad info ze zywotnosc sondy to 100 000, to nie swieca zaplonowa, moze dzialac 400 000 i rownie dobrze 4000, ostatnio wyczytalem gdzies ze producenci zalecaja profilaktycznie wymiane co 100 000 - 150 000 ale to naciaganie klienta jak sonda siadzie to nie ma wiekszych szkod, oprocz oczywiscie kasy, poniewaz sonda ma posredni - przez ecu(ale bardzo istotny) wplyw na spalanie.Pozdrawiam
pozdrawiam

Napisany 08 marca 2007 - 15:28
masz jakis szrot w okolocy? ewentualnie mozesz zapytac tu ile facet chce za uzywana i czy w ogole ma.gdzie znalesc te sonde do Omegi A z 88r. szukam czesci na allegro ale ....... Pozyjemy zobaczymy
Dziekuje za poprade Pozdrawiam jeszcze raz :-)
ciesze sie ze moge pomoc i również serdecznie pozdrawiam

Napisany 08 marca 2007 - 19:21
Napisany 08 marca 2007 - 20:07
DziękujeWydaje mi sie ze ta diagnoza byla trafna :-) wiec kolega ma nosa do mechaniki jezeli chodzi o sonde zamontuje uniwersalna sa dostepne na allegro ...... Ja nie mialem kompletnego pojecia co dzialo sie z tym moim weteranem ..... Dzieki jeszcze raz za diagnoze :mrgreen: Pozdrawiam serdecznie

jak już wymienisz tą sondę to napisz.
Pozdrawiam rówinież :piwo:

Napisany 08 marca 2007 - 20:30

moze pokusic sie o sprawdzenie jej przed zakupem ...... jedna watpliwosc to :
Wyczytany text ze strony tuningu na kolejnej stronie :
Sonda lambda - odradzam ruszanie. Co prawda można by w tym miejscu
wpłynąć korzystnie na dawkowanie ale po co, kiedy można to zrobić w procesorze.
Sam demontaż i montaż sondy nie jest prosty, obowiązuje określony reżym i łatwo
można ją uszkodzić co uniemożliwi pracę silnika ograniczając dawkowanie do
"zera".
wiec czy bawic sie w domoroslego mechanika czy postawic na warsztat ....... ten opel ma mi pojezdzic jeszcze jeden sezon i nie chce w niego inwestowac wiecej gotowki niz konieczne

Napisany 08 marca 2007 - 20:35
Napisany 08 marca 2007 - 20:45

Napisany 08 marca 2007 - 21:02
Trzymaj rysunek z odrobiną braku profesjonalizmu bo żadnych schematów nie posiadam,
P.S nie smiej się :razz: nie mam talentu

Napisany 08 marca 2007 - 21:09
[B]
Napisany 08 marca 2007 - 21:11
Napisany 08 marca 2007 - 21:17
[B]
Napisany 09 marca 2007 - 00:30

Napisany 09 marca 2007 - 20:46
[B]