nie na zegarach engine sie nie swieci,dzieki wyswietla mi bledy ale jakos dziwnie 3x 12 a pozniej jest jakby 1 po 0,5 sekundy jest 4 i pozniej jest z sekunde moze dluzej przerwy 5 wychodzi jak by 145 no i pozniej jest kod 31
przeczytalem kody i 145 tylko nie wiem czy to do mojego samochodu jest jako 145 - Immobilizer - zły sygnał mam wydlubana stacyjke bo zablokowalo mi blokade i nie mialem co zrobic ale odpalam kluczykiem oryginalnym tylko ze po odpaleniu kluczyk sie nie trzyma w stacyjce i go wyjmuje i klade pod chamulcem recznym

no i druga sprawa ostatnio czyściłem silniczek krokowy benzyna ekstrakcyjna czy ktoras z tych rzeczy moze byc przyczyna????
a jezeli to nie 145 tylko 19 to wychodzi 19 - Czujnik położenia i prędkości obrotowej - błędny sygnał i 31 - Czujnik indukcyjny - brak sygnału o prędkości obrotowej (tylko przy włączonym zapłonie)
EDIT: i juz mam chyba rozwiazanie

tu temat kolegi i u mnie jest ta sama sytuacja ze zmienialem przewody i świece Dzisiaj zmieniałem w swojej V-ce przewody zapłonowe i świece bo autko zaczęło przerywać. Powodem był olej lecący z pod pokryw wałków którym nasiąkły od wewnątrz kable WN dodatkowo świece już były brązowe nie do umycia.
Ale nie o tym miało być
To była moja druga zmiana przewodów po której "padł" czujnik wału (kod 19
Czujnik położenia i prędkości obrotowej - błędny sygnał)
Poprzednim razem wymieniłem czujnik na włoski z Inter-Cars za 130zł.
Dzisiaj po wymianie kabli auto gasło, check wybłyskał 19 kod.
Pomyślałem, że włoski shit się szybko rozleciał. Ale nie dawało mi to spokoju
, że po raz kolejny po wymianie kabli padł czujnik...
Otworzyłem maskę i zacząłem analizować.
Co się okazało przewód WN stykał się z przewodem czujnika wysyłając dodatkowe impulsy do ECU. Po odseparowaniu kabli jak ręką odjął
Także moja rada jest taka żeby najpierw sprawdzić czy przewody się nie stykają a dopiero później wymieniać czujnik. Póki co włoski czujnik działa 6-ty miesiąc więc chyba mogę go polecić.
Rzecz działa się na oryginalnym czujniku z kablami NGK oraz na czujniku włoskim z przewodami Sentech więc to nie wina kabli ani czujnika tylko rozmieszczenia elementów w silniku.