Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

BEZPIECZNIKI + lampki w drzwiach + cetralka oświetlenia

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
35 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 04 stycznia 2007 - 13:05

Żaróweczka koledze się może przepaliła :mrgreen: :twisted: . Pozdro.

#2 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 04 stycznia 2007 - 13:09

To nie żaróweczka niestety...
Cp gorsze to jest problem jakiejś dziwnej masy, bo wariuje również alarm, uznając, że są otwarte drzwi. Wszystkie oprawki sprawdziłem, nigdzie nic sie nie zwarło, nie mam pojęcia...

#3 OFFLINE   wickerman

wickerman
  • 103 postów

Napisany 04 stycznia 2007 - 14:55

sprawdz jeszcze cos takiego. w slupkach na samym dole tuz przy podlodze od strony ulicy (nie od kabiny wnetrza) sa okragle zaslepki gumowe. zdejmij je. w srodku sa kostki pradowe ktorymi idzie prad do elektryki oswietlenia a nawet sygnal glosnikow . moze z tej kostki jest przebicie. pozdrawiam :cool:
Piwo to napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 6%) uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż - głównie jęczmienia, bez destylacji.

#4 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 04 stycznia 2007 - 15:47

Dzięki wickerman, zaraz sprawdzam. Nie masz przypadkiem opisu bezpieczników...?
Według mnie ten odpowiadający za oświetlenie wnętrza, a w szczególności za te boczne lampki, to nr 7 lub/i 20, ale może gdzieś jest cos jeszcze, co mogło się spalić przy wymianei żarówki i ewentualnym zwarciu do masy

#5 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 05 stycznia 2007 - 07:47

kostki maga byc dobre, newralgiczne jest polaczenie ze slupka do drzwi , cala wiazka jest w gumowym wezu i tam sie lubi lamac i zwierac i inne cuda .
aa prad z oswietlenia wnetrza samochodu w tym i z drzwi idzie pierwsze przez centralke , wiec dlatego ci wszystko warjuje, a nastepnie poleci cala centralka , u mnie tak przynajmniej bylo .
jak zewrzeszinstalacje od zarowek w drzwiach , to napewno pierwsze poleci centralka , a pozniej bezpiecznik. Posprawdzaj kable od centralki do oswietlenia , z tym powinienes sobie poradzic bez schematu
zycze powodzenia
Zbyszek

#6 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 05 stycznia 2007 - 09:48

prad z oswietlenia wnetrza samochodu w tym i z drzwi idzie pierwsze przez centralke

A gdzie się owa "centralka" znajduje ?? (sorry, za dyletanctwo, ale mam to autko dopiero miesiąc... :roll:)

ewentualnie ile to coś kosztuje... ? albo jak to naprawić ?

#7 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B

Napisany 06 stycznia 2007 - 07:59

centralka na przednim slupku, obok nog pasazera , z prawej strony , tak jest przynajmniej w B
jaki typ jest centralki i ile kosztuje do C to nie wiem , ale do B to od 50/bez pilota do 200max/kompletna /
jak kupisz bez pilota no to wiadomo , nie bedzie dzialac zamykanie etc z pilota , reszta wszystko dziala /przynajmniej u mnie/
w B zeby sie dostac do centra;li tp trzeba zdemontowac listwe progowa, bodaj 4-5 srubek a pozniej boczek na slupku przednim obok nog pasazera, jak to bedziesz demontowal to tez zdemontuj oslony ze srodkowego slupka u dolu , latwiej bedzie kosta manewrowac i wiazka odaca do tylnych drzwi
zwarcie i wypalenie centralki tez powoduja same silowniki w drzwiach , u mnie byly wypalone 3 /w drzwiach 1 , tylnej klapie i przy wlewie paliwa/

#8 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 stycznia 2007 - 08:36

Czy ktos mógłby mi podesłać opis bezpieczników po Polsku.

Wysłałem tobie na email opis bezpieczników.

#9 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 06 stycznia 2007 - 14:21

Wielke dzięki Waldi za opis bezpieczników !!

Ta centralka oświetlenia jak rozumiem jest również sterownikiem cetralnego zamka ?
Czyli coś w tym rodzaju:
http://allegro.pl/it...nego_zamka.html
http://allegro.pl/it...el_omega_b.html
http://allegro.pl/it...ka_omega_b.html
http://allegro.pl/it...ik_omega_b.html
zawsze chciałem mieć takie coś
własnie po to, by wozić ją

#10 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 06 stycznia 2007 - 14:58

OPAW oświetlenie wewnętrzne (górna lampka z opóznieniem ) sterowana jest z modułu znajdującego sie pod przełacznikiem ( włacznikiem świalteł tym pokrętnym na desce ) , temnmoduł dostaje sygnał ze sterownika centralnego zamka aby zapalic światełko.
Górne lampki do czytania zasilane z bezpieczników zapalane przez wyłaczniki przy tych lampkach.
Lampki w drzwiach tylnych i przednich ( zasilanie bezpośrednio z bezpieczników) podwójny styk w słupkach drzwi podaje minus na żarówke podczas otwierania drzwi.
W zapalaniu tych lampek nie bierze udziału ŻADEN sterownik zamka centralnego.
Niech co niektórzy przestaną pisac głupoty.
Sprawdz wyłaczniki w słupkach wszystkie po kolei ( w zwiazku z alarmem)

#11 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 07 stycznia 2007 - 10:51

Wszystko fajnie, tylko mało realne wydaje mi się uszkodzenie wyłacznika w drzwiach lub jakiegokolwiek elementu instalacji innego niż bezpiecznik w momencie zwarcia jednego ze styków lampki w drzwiach z jej metalowym odbłyśnikiem w chwili wymieniania żarówki, a tak się własnie stało w moim przypadku. Wcześniej wszystko działało... :bad:

#12 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 07 stycznia 2007 - 11:50

Opaw ja podpieram sie schematek który lezy własnie przedemnną, styki podwójne w drzwiach , zasilanie na żarówke z bezpiecznika i tyle.Mozę gdzies coś upaliło po drodze?
Może złacze w kostce?

#13 OFFLINE   OPAW

OPAW
  • 68 postów

Napisany 07 stycznia 2007 - 19:00

Jutro będę walczył !
A taki schemacik fajna rzecz... nie podesłał byś ? :-)

#14 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 07 stycznia 2007 - 19:11

Własnie wysłalem ci na poczte trza rozpakowac a schemacki jako zdjęcia

#15 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 04 lipca 2008 - 22:54

Witam, ja mam problem tego typu: od jakiegos czasu nie zapala mi sie podswietlenie wnetrza jak otwieram ktorekolwiek drzwi i jak wyciagne wlacznik. Zarowka jest ok, w schowku oswietlenie dziala i w bagazniku rowniez. Bezpieczniki sprawdzalem i tez sa ok.
Poza tym przestalo tez dzialas podswietlenie popielniczki a co najciekawsze to jak otworze drzwi to zapala sie oswietlenie w bagazniku tak bylo odkad ja kupilem.
Moze cos doradzicie gdzie szukac. Dziwna sprawa. :?:

#16 OFFLINE   oxydian

oxydian
  • 50 postów

Napisany 05 lipca 2008 - 01:37

Sprawdz czy wszystkie bezpieczniki maja prawidlowa wartosc amperazu, dla ulatwienia na konsolce masz kolory jak pewnie zauwazyles. Podswietlenie ma byc 20A (zolty). Nie wiem dlaczego tak jest ale jak wsadzi sie bezpiecznik o nizszym lub wyzszym amperazu dzieja cuda. Sam to mialem, nie wiedzialem co jest.... posprawdzaj wszystkie, moze cos to da.

#17 OFFLINE   Roozga

Roozga

Wujek Dobra Rada

• 8 617 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 05 lipca 2008 - 10:43

ktoś nababrał w elektryce, albo się kabelki przytarły - polecam wziąc schemat w dłoń i zacząc dzwonić po kolei okablowanie z miernikiem

#18 OFFLINE   patric

patric
  • 1 647 postów
  • Auto: Omega B FL

Napisany 05 lipca 2008 - 13:39

Dzieki za porady. Zaczne jeszcze raz od bezpiecznikow a jak to nie da rady to powalcze ze schematem i z tymi "dwoma" :lol: kabelkami ktore tam tylko sa.
Pozdro :wink:

#19 OFFLINE   reeporter

reeporter
  • 19 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 22:13

jak zrobiłem zwarcie przy wymianie żarówki i mi nie działa centralny, ani oświetlenie, to centralka jest do wyrzucenia, czy da się to jakoś naprawić??

#20 OFFLINE   Opelluc

Opelluc
  • 33 postów

Napisany 08 kwietnia 2010 - 18:01

Podepnę się pod temat.
Mam fabrycznie poprowadzoną instalację w przednich drzwiach pod lampkę. Sprawdzałem ale nie ma tam prądu.
Czy ktoś wie może dlaczego. Sprawdzałem zarówno z prawej jak i lewej strony. Czy chodzi tu może o podwójny włącznik (styk) otwarcia drzwi?
Czy może jest jakaś inna przyczyna.
Kolory kabelków to czerwony oraz siwo-biały.

Dziękuję za odpowiedzzi