Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Sprezarka ciagle chodzi ???????

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 03 marca 2010 - 00:34

Witam! mam omege 96 z climatroniciem i zauwazylem ze sprezarka ciagle pracuje nawet jak klima jest wylaczona i jak jest wlaczone ECO ?????? Moze ktos wie o co kaman bo ja juz sie gubie :o:o:o

#2 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 marca 2010 - 00:56

Wygląda na jakieś zwarcie na elektromagnesie.

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#3 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 03 marca 2010 - 08:22

[quote name='tc82']Wygląda na jakieś zwarcie na elektromagnesie.[/QUOTE

O.k. tylko co z tym robic?????????????????????????I jeszcze dodam ze jak ta sprezarka sobie caly czas smiga to jak wlanczam klime to wentylator na chlodnicy klimy ani drgnie a powinien chyba sie wlaczyc? Czy jak odpepne wtyczke od sprezarki to powinna sie wylaczyc??? Bo chyba ja odlczacze bo troche zaczela wyc:(

#4 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 03 marca 2010 - 09:19

teoretycznie po odlaczeniu wtyczki sprezarka powinna przestac pracowac.
ale u ciebie moglo sie sprzeglo przypalic i pozostac w pozycji wlaczone.

ale sprawdz najpierw z ta wtyczka.

jak nie pomoze to sprobuj uderzyc mlotkiem w sprzeglo sprezarki. najlepiej jak silnik pracuje. moze pusci wtedy
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#5 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 03 marca 2010 - 23:17

teoretycznie po odlaczeniu wtyczki sprezarka powinna przestac pracowac.
ale u ciebie moglo sie sprzeglo przypalic i pozostac w pozycji wlaczone.

ale sprawdz najpierw z ta wtyczka.

jak nie pomoze to sprobuj uderzyc mlotkiem w sprzeglo sprezarki. najlepiej jak silnik pracuje. moze pusci wtedy

Dzisiaj nie dalem rady sprawdzic bo mi kobieta porwala auto ale jutro z samego rana sprobuje i napisze co wskuralem

#6 OFFLINE   tc82

tc82

3 najkrascie auto 10 zraz

• 2 509 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 marca 2010 - 23:30

wentylator na chlodnicy klimy ani drgnie a powinien

Dokładnie, ale może się nie włączać bo nie ma czynnika w układzie i brak ciśnienia na czujniku. Dlatego sprężarka mogła zacząć wyć bo nie ma smarowania

"Jestem lordem, jeżdżę Fordem :)"

#7 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 04 marca 2010 - 09:11

Wiec odpialem kostke klimy i zero reakcji jak chodzila tak chodzi, sprobowalem z mloteczkiem i zauwazylem ze czolo sprezarki-to gdzie jest nakretka i sruby zaczelo sie krecic jak by wolniej ale po chwili wrocilo do poprzedniego stanu i zauwazylem jescze ze jak dodaje gazu to slychac jakby cos tarlo w sprezarce aha i jak auto jest zgaszone to nie moge ruszyc tego kola co jest przed kolem pasowym klinowca a powinno sie dac raczej bo wtedy powinien elektromagnes puszczac ale za to swobodne kreci sie ten element ze srubami-chyba sprzegielko???. Dodam jeszcze ze przy tym grzebaniu zauwazylem urwane kabelki z jakiegos czujnika z dolnego weza klimy i obok dwa kabelki wychodzace z wiazki ktora min. idzie do wentylatora chlodnicy-czy moze to miec cos wspolnego z moim problemem. Pomocy:(

#8 OFFLINE   tomspeed

tomspeed

kaszub

• 2 752 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 04 marca 2010 - 09:19

tak.
masz sklejone sprzeglo sprezarki (raczej do wymiany)
te kable to podlacz do czujnika. bez tego wentylatory tobie nie rusza jak powinna dziaac klima. w ogole sprezarka tez nie powinna sie wlaczac, no ale masz problem ze sprzeglem.

a na koniec sprawdzic czy w ukladzie jest czynnik i ewentualnie szczcelnosc. ale podejrzewam, ze raczej sprezarka powiedziala papa jezeli dlugo tak jezdziles.
na co dzień RENAULT SCENIC II 2.0 DCI

#9 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 04 marca 2010 - 09:21

Wlasnie tego sie obawialem niestety. Tylko teraz mam lipe bo z kasa cieniutko ale jak co to wiem gdzie uderzac. Dzieki Panowie Pozdro

#10 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 04 marca 2010 - 09:47

spróbuj delikatnie śrubokrętem podważać szczelinę sprzęgła sprężarki. Pewnie przyrdzewiało i się blokuje. Możesz też prysnąć jakimś WD. Jeśli to nie pomoże - kup krótki pasek klinowy by ominąć sprężarkę.

By sprawdzić czy w układzie jest czynnik - znajdź na przewodzie króciec do napełniania, odkręć czarny plastikowy kapturek i cienkim śrubokrętem na króciutki moment wciśnij kulkę zaworu. Powinno dość mocno psyknąć czynnikiem. Jeśli psiknięcie masz niemrawe lub w ogóle nic się nie dzieje - czynnika nie ma.

#11 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 04 marca 2010 - 23:30

kup krótki pasek klinowy by ominąć sprężarkę.

wlasnie o tym myslalem tylko nie wiem jak puscic ten pasek? Jesli ktos moze to prosze o jakas porade bo ta sprezarka powoli zaczyna ma zagluszac silnik :(

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 04 marca 2010 - 23:36

kup krótki pasek klinowy by ominąć sprężarkę.

wlasnie o tym myslalem tylko nie wiem jak puscic ten pasek? Jesli ktos moze to prosze o jakas porade bo ta sprezarka powoli zaczyna ma zagluszac silnik :(

uzywka sprawna 200 z groszem i masz sprawna klime - a lato tuz tuz

#13 OFFLINE   kris8482

kris8482
  • 4 postów

Napisany 05 marca 2010 - 00:12

Jezeli sprężarka sie zatarła w skutek braku gazu i smarowania to przed załozeniem nowej sprężarki bedziesz musiał wyczyścić cały układ z opiłków aluminium.Bo jeśli założysz nową i cały ten syf zacznie krążyć w układzie to zatrzesz tą nowa sprężarkę , pieniądze i robota pójdą w błoto.

#14 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 05 marca 2010 - 00:18

Jezeli sprężarka sie zatarła w skutek braku gazu i smarowania to przed załozeniem nowej sprężarki bedziesz musiał wyczyścić cały układ z opiłków aluminium.Bo jeśli założysz nową i cały ten syf zacznie krążyć w układzie to zatrzesz tą nowa sprężarkę , pieniądze i robota pójdą w błoto.

Wiec chyba raczej nie bede kupowal nowej sprezarki bo nie mam teraz na to funduszy, raczej zastosuje najprostsze rozwiazani-omine ta sprezarke tylko chcialbym wiedziec jak ulozyc krotszy pasek

#15 OFFLINE   kris8482

kris8482
  • 4 postów

Napisany 06 marca 2010 - 00:55

wydaje mi się ,że lepiej bedzie zdjąć sprzęgło ze sprężarki.

#16 OFFLINE   sencru

sencru
  • 14 postów

Napisany 08 marca 2010 - 19:58

Witam. Wiec ominalem sprezarke i autko cichutko pracuje tylko ino bez klimy ale jakos to bedzie w lato :mad:. Dzieki za pomoc Panowie. Pozdro