Naprawa/renowacja tapicerki skórzanej
Napisany 28 lutego 2010 - 22:29
Muszę zrobić boczek na fotelu kierowcy i parę detali na tylnej kanapie z czasów poprzedniego właściciela i bulenie 150+ za fotel mi się nie uśmiecha.
Na alledrogo znalazłem cuś takiego: http://allegro.pl/it..._skor_film.html
może ktoś próbował?
Da się gdzieś dowiedzieć o kolor/numer lakieru tapicerki żeby nie ciąć foteli w celu wysłania próbki (wysyłać zagłowek też mi się nie uśmiecha - dodatkowe koszty)
Za wszelkie info będę wdzięczny.
Napisany 28 lutego 2010 - 22:35
Napisany 28 lutego 2010 - 22:41

Napisany 28 lutego 2010 - 22:47
200-300, więc w sumie do 450 zeta

Napisany 28 lutego 2010 - 23:30
Napisany 28 lutego 2010 - 23:56

Interesuje mnie mniejsze zlo, sladu po naprawie jestem swiadomy, pytanie tylko czy da sie to na wlasna reke zrobic tak zeby nie walilo po oczach i czym

Napisany 01 marca 2010 - 09:13
Jasną łatwiej. Z linku, który podałeś widać, że nie jest to byle jakie badziewie. Prawdopodobnie dobierają kolor i dodatkowo połysk wykończenia. Tylko jest tak jak pisałem., rys nie wypełnisz jedynie zamalujesz.Tym bardziej ze skore mam jasna wiec trudniej naprawic tak zeby nie bylo widac.
Napisany 03 marca 2010 - 13:27

Napisany 03 marca 2010 - 14:18
Jak byś się zdecydował to zrób jakieś foto - przed i po operacji
podobne barwniki oferuje też firma glip tone, ponadto do czarnej skóry (np. kierownica) można kupić za grosze barwnik renoskór
Napisany 04 marca 2010 - 20:53
a jak na to wpadłem? to moja tabliczka:

a na tej stronie znalazłem rozszyfrowany kod tapicerki: XXLN
stronka może się przydać przy poszukiwaniu odpowiedniej farbki do renowacji skóry
Przy okazji - ktoś mógłby rozszyfrować pozostałe oznaczenia na tabliczce? Wiem że jest tam kolor karoserii - Z20H oraz masy, ale pozostałe oznaczenia to dla mnie zagadka
Napisany 06 lipca 2010 - 12:07

Wreszcie się zebrałem, wysłałem zagłówek w celu dobrania koloru, przesłałem zdjęcia uszkodzeń i mają dobrać wszystko co będzie potrzebne. Spodziewany termin odbioru przesyłki piątek/poniedziałek, wtedy wezmę się do roboty i zdam relację z efektów.
Napisany 13 lipca 2010 - 14:01
- środek czyszczący jest rewelacyjny

- farba tonująca dobrana idealnie

- co do utwardzacza jeszcze nie wiem bo czekam aż farba wyschnie

Fotki:
fotel kierowcy przed:

i po:

do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko wypełniacza (jak ta firma to nazywa - sztucznej skóry) i będzie gitarka - -już domówiłem

Napisany 15 lipca 2010 - 07:18
Napisany 15 lipca 2010 - 07:22
Podzielam zdanie ponieważ:czyli jednak to działa... super
Bzq well done :ok:Kolor dobierzesz niby idealnie ale tak czy owak inny skład chemiczny barwnika skóry i preparatu spowoduje, że światło inaczej się zachowuje powodując różnicę zwłaszcza dla kogoś, kto wie, w którym miejscu była naprawa
Jednak da się to wytłumaczyć celowymi patentami na wyroby firm robiących skóry do tapicerki meblowej aby nie naprawiać tylko wymieniać na nowe.
Napisany 15 lipca 2010 - 09:12

Będziemy najprawdopodobniej robić to samo na skórze czarnej (2 kumpli chce zrobić) więc dorzucimy wtedy fotki jak na czarnej wyszło

Napisany 15 lipca 2010 - 12:04
Będziemy najprawdopodobniej robić to samo na skórze czarnej (2 kumpli chce zrobić) więc dorzucimy wtedy fotki jak na czarnej wyszło
Prawdopodobnie na czarnej roznica z racji ciemnego koloru bedzie jeszcze mniej widoczna

Napisany 15 lipca 2010 - 14:21
Ja do czyszczenia używałem Turtle - efekt boski - wsio jak nowe
ale interesuje mnie farba i wypełniacz - skąd i jaki
Napisany 15 lipca 2010 - 14:56
Bzyq podaj no nazwy środków jakie stosujesz
Ja do czyszczenia używałem Turtle - efekt boski - wsio jak nowe
ale interesuje mnie farba i wypełniacz - skąd i jaki
chodzi zdaje się o produkty http://lederzentrum.pl/
Napisany 15 lipca 2010 - 16:13
Napisany 30 lipca 2012 - 15:12
Czy nadaje sie faktycznie do odnowienia skorzanych elementow auta i nie tylko Chodzi mi przedewszystkim o odnowienie mojej starej galki automataczynej skrzyni biegow chociaz mam juz nowa Ot tak chcialbym sie zabawic z nudow Ta galka jest skórzana czy gumowana sam nie wiem??? Wypowiedzcie sie Czy zabierac sie za takie cos???? Czy sie do tego nadaja takie preparaty??? Czy da to jakis zamierzony ????
POZDRAWIAM
przeniosłem w temat o renowacji skór ,;kocyk