Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Akumulator – grzejący się klamra/biegun (minus)

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
6 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   arno nl

arno nl
  • 1 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 11:23

Po raz pierwszy tej zimy omega stała przez dobre dwa miesiąc. Po wyjęciu akumulatora i podładowaniu, Omega ma problemy z zapaleniem. Akumulator jest pełny i sprawny ( sprawdziłem) przy zapalaniu robi się ciepły biegun ujemny. W czasie zapalania słychać taki głuche strzały. Podejrzewam, że to zaśniedziałe kable, lecz nie jestem 100% pewien, który. Całe połączenie klamer wyczyściłem, światła i lampki kontrolne świecą, dopiero po przekręceniu kluczyka, zaczyna coś strzelać i samochód nie zapala. Co gorsza jak w temacie przykładając rękę do akumulatora poczułem dość ciepłą klamrę (ujemna). Miał ktoś podobny problem?

#2 OFFLINE   jarecky

jarecky

## za miedzą :-( ##

• 286 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 11:36

I to cię skłoniło do zarejestrowania się na forum:pokoj: używaj ikonki :szukaj:
Oddam 3,2 v6 w dobre ręce :D

#3 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 28 lutego 2010 - 11:52

To jest kolegi pierwszy post wiec ! Sprawdz dokladnie kable od aku jesli trzeba doloz drugi kabel masowy ,przewaznie to jego wina.Jesli czegos nie wiesz najpierw uzyj szukajki bo sporo o tym jest i innych .

#4 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 lutego 2010 - 12:57

Weź w rękę papier ścierny i przejedź nim klemy od środka, to samo z biegunami na aku. Po tym załóż klemy, posmaruj wazeliną techniczną. To samo z masą przy alternatorze i rozruszniku.

#5 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 16:35

Akumulator jest pełny i sprawny ( sprawdziłem) przy zapalaniu robi się ciepły biegun ujemny.

Od bieguna (-) idzie główna masa do nadwozia, pod akumulatorem. Trzeba ją odkręcić lub oczyścić i przykręcić. Powinno pomóc na krótszą chwilę.
Zalecam jednak wywalenie oryginalnych klem i założenie nowych. Oprócz tego przeczyszczenie i zabezpieczenie połączeń alternator-rozrusznik-akumulator-masa nadwozia i silnika. Jak byś dał nowe kabelki to było by cacy.
Jakie masz ładowanie z i bez maksymalnego obciążenia? przy zimnym i gorącym silniku?

I to cię skłoniło do zarejestrowania się na forum:pokoj: używaj ikonki :szukaj:

Pomocny to jesteś... - to niby z jaki powód jest najlepszy żeby się zarejestrować na forum?

#6 OFFLINE   jarecky

jarecky

## za miedzą :-( ##

• 286 postów

Napisany 28 lutego 2010 - 18:14

Pomocny to jesteś... - to niby z jaki powód jest najlepszy żeby się zarejestrować na forum?

Nie chodziło mi o to żeby kogoś tu urazić:nu_nu: tylko o to żeby najpierw troszeczkę poczytać i poszukać a puzniej otwierać temat.A tak szczerze to widzę że nasze ulotki i kalendarzyki zaczeły działać,bo jest kilka nowych tematów(większość była przerabiana)otwartych przez nowych forumowiczów w dniu rejestracji.A wystarczy poszukać;)
Dobra koniec spamu:peace: *i może jeszcze coś dodasz do tych swoich wypocin forumowiczu _Robert_*i jak na razie to ty tu próbujesz mnie urazić:pet:!!
Oddam 3,2 v6 w dobre ręce :D

#7 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 28 lutego 2010 - 19:41

jarecky, kolega zygzak ma rację, pomocny jestes po cholerze, sam jesteś zaledwie 5 miesięcy na forum, niby Klubowicz, jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia i twoja wiedza kończy się na wysyłaniu nowego kolegi do opcji "Szukaj" to lepiej nic nie pisz bo się kompromitujesz jako "Klubowicz", nowego kolegę to napewno uraziłeś zamiast mu pomóc. Teraz koniec spamu.