Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

szyberdach , nie otwiera sie

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 27 lutego 2010 - 23:32

Witam, mam elektryczny szyber i gdy chce go otworzyc cos w nim pyka tylko , skrzypi ? tylko raz jak nadusze , zrobi pyk i koniec ... co to moze byc ? miał ktos podobnie ? silnik padł ?? kupiłem ją z zepsutym szyberdachem , sprzedajacy mowił ze niby był przymarzniety i dziecko chciało mu otoworzyc go i od tamtej pory tak pyka ... w co nie wierze

#2 OFFLINE   koles43

koles43

została babcia i C5

• 470 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 lutego 2010 - 23:53

Może tu coś znajdziesz jest na forum kilka tematów na temat szyberdachu
http://forum.omegakl...ight=szyberdach
http://forum.omegakl...ight=szyberdach

#3 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 01 marca 2010 - 08:36

niestety nie znalazłem tam odpowiedzi ... po nacisnienciu raz pyknie i nie chce dalej co to moze byc ?

#4 OFFLINE   bogumil.s

bogumil.s

made in france

• 4 238 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 01 marca 2010 - 10:15

możesz spróbować otworzyć ręcznie po zdjęciu klapki pasuje tam śrubokręt płaski

być może mechanizm się zaciął - raz tak musiałem zamykac a potem zaczął normalnie działać

jesli nie to szukaj silnika z mechanizmem

#5 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 03 marca 2010 - 14:47

dzieki kolego , mam nadzieje ze sie zaciął ... tylko czy srobokretem go otworze jak sie zaciął ;]

#6 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 04 marca 2010 - 17:46

Rozebrałem szyber, silniczek i cały mechanizm silniczka działa ....... ale jest zardzewiały , zablokowany gdzies w srodku ... miał ktos tak ? jak go zrobic ? Rozruszac ? musze sciagac posufitke ?? mam tu zdjecie tej dziury gdzie stanełem i nie wiem co dalej ;)

http://wyslijto.pl/plik/68ot5i3kof

czy tam klucz jakis by nie pasował ?? taka gwiazdka jakas ? hmmmmmm ide sprawdzic ...

#7 OFFLINE   patryk102

patryk102
  • 12 postów

Napisany 05 marca 2010 - 00:09

witam,u mnie jest tak samo ,pyka i nie otwiera.otworzyłem go ręcznie śrubokrętem ,ale nic nie pomogło.Chciałem to zrobić jeszcze raz ale nawet już ręcznie nie darady.przed tą awarią dziwnie się zachowywał, zamykając drzwi uchylał się,trochę kręcenia i udawało go się zamknąć.Czy coś do wymiany??

#8 OFFLINE   gregor198888

gregor198888
  • 86 postów

Napisany 05 marca 2010 - 15:55

u mnie srobokretem nie dałem rady ... jade zaraz kupic nasadke gwiadke i sproboje go otworzyc a pozniej moze jakos nasmarowac .. rozruszac

no i jest problem .. nie moge kupic takiej koncowki ... gwiazdki .. ;/

#9 OFFLINE   rkr7

rkr7
  • 5 postów

Napisany 05 marca 2010 - 20:19

Witam,mam elektryczny szyberdach ,który samoczynnie się uchyla lub odsuwa i zaraz sam się zamyka ,jest to szczególnie wku... zimą duchy czy jaka inna cholera ,może ktoś zna jakiś sposób

#10 OFFLINE   dacik3

dacik3
  • 18 postów

Napisany 05 marca 2010 - 21:45

Witam,mam elektryczny szyberdach ,który samoczynnie się uchyla lub odsuwa i zaraz sam się zamyka ,jest to szczególnie wku... zimą duchy czy jaka inna cholera ,może ktoś zna jakiś sposób

Witam! Szyber w Omedze jest programowany. Trzeba odłączyć akumulator w celu zresetowania jego ustawień i zaprogramować go na nowo. Wszystko znajdziesz na forum w dziale (albo książce pdf) sam naprawiam. U mnie pomogło. Pozdrawiam:jump:

#11 OFFLINE   dagger

dagger
  • 15 postów

Napisany 08 marca 2010 - 13:30

Być może masz uszkodzone lub brudne pokrętło spróbuj je rozebrać i wyczyścić może to pomoże.

PS żeby je rozebrać musisz odkręcić silnik od sufitu i uważaj na sprężynki. :)

#12 OFFLINE   MjakMarek

MjakMarek
  • 187 postów

Napisany 08 marca 2010 - 13:38

Jak kupiłem Omcie też miałem problem z szyberdachem, nie chcaił się otwierać.
Wyjełem silniczek z tym mechanizmem zębatek i okazało się że wszystko jest strasznie zabrudzone i zaśnidziałe. Rozebrałem na części pierwsze i po wyczyszczeniu i zmontowaniu spowrotem, posmarowałem wszystko smarem spożywczym w płynie i do tej pory śmiga jak ta lala :)

" Teraz, gdy już nauczylismy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie"

George Bernard Shaw

#13 OFFLINE   pilek

pilek
  • 67 postów

Napisany 14 marca 2010 - 18:55

Mam podobny problem u siebie . Szyber podczas próby odtwarcia opuszcza się tylko prawa strona szyby lewa stoi nieruchomo , to samo jest przy uchylaniu . Czy mogło dojść do uszkodzenia jakiejś zębatki lub zarwania linki o ile taka tam jest.
Nie próbowałem otwierania używając wkrętaka , nie chcę by próba otwierania na siłę skończyła się pęknięciem szkła lub co lepsze pozostać z dziurą w dachu .
:confused:

#14 OFFLINE   ali239

ali239
  • 9 postów

Napisany 21 marca 2010 - 10:13

Witam u mnie jest podobnie nacisne guzik od szyberdachu to cyknie ze dwa razy i stanie nic dalej nie moge zrobic jakies rady?

#15 OFFLINE   pilek

pilek
  • 67 postów

Napisany 21 marca 2010 - 17:26

Witam u mnie jest podobnie nacisne guzik od szyberdachu to cyknie ze dwa razy i stanie nic dalej nie moge zrobic jakies rady?

W moim przypadku trzeba będzie zdjąć podsufitkę i prawdopodobnie pęknięty jest plastik odpowiedzialny za pracę szyby. Silnik kręci ale do momentu a ręczne kręcenie nic nie pomaga w tym .
:dziura:

#16 OFFLINE   ali239

ali239
  • 9 postów

Napisany 21 marca 2010 - 19:32

dzieki pilek za podpowiedz jak tylko wyjdzie u mnie słonce na dłuzej to zerknę na ten szyberdach dokładniej a mozesz mi podpowiedziec od czego jest drugi przycisk w kluczyku ten na boku-rancie kluczyka jak go nacisne to lampka na kluczyku mignie jak przy zamykaniu i otwieraniu auta i słychac taki sam dzwiek jak przy wspomnianym otwierani i zamykaniu auta omege mam od nie dawna i nie zdązyłem jeszcze wszystkiego rozgrysc do konca dzieki z góry i pozdrawiam

#17 OFFLINE   pilek

pilek
  • 67 postów

Napisany 21 marca 2010 - 21:28

omege mam od nie dawna i nie zdązyłem jeszcze wszystkiego rozgrysc do konca dzieki z góry i pozdrawiam

polecam do przestudiowania instrukcję użytkowania,oraz sam naprawiam pod adresem instrukcja.pl znajdziesz wszystko co potrzeba.
:szpital: :szpital: :szpital: :szpital:

#18 OFFLINE   Jacol

Jacol
  • 96 postów

Napisany 25 marca 2010 - 19:40

No to co z tym nieotwieraniem??? U mnie też popyka i nic. Elektryk stwierdził, że mechanizm sterujący jest niesprawny (badał techem - i pokazało że jest do wymiany), potem podłączał silnik szyberdachu bezpośrednio i też się nie odsuwał do tyłu - stwierdził, że jest mechanicznie zablokowany. Ktoś miał podobny problem? Jak sobie poradzić?

#19 OFFLINE   ali239

ali239
  • 9 postów

Napisany 26 marca 2010 - 06:31

witam to znowu ja rozebrałem mechanizm od szyberdachu i na moje nie zawodowe oko wyglądało wszystko ok tzn.mechanizm był czyściutki nawet smar był w środku czysty elektryka wygląda ładnie ale to co mogłem posmarowałem wazeliną techniczną jedynie co to na zębatce która wchodzi w "prowadnice" od szyberdachu była jakby zawalona wiórami czy paprochami przeczyściłem nasmarowałem ale nie wiele to dało wskoczył na swoje miejsce(bo jak go włączałem opadał tylko tył i się zawieszał pykał i nic dalej) trochę "odważniej" ale to wszystko myślę , że trzeba by się zabrać u mnie za wspomnianą prowadnice ale jakoś mam obawy że zepsuje bardziej poza tym czy ktoś wie czy można dostać się do prowadnicy bez demolowania pół dachu?
pozdrawiam - ali239

#20 OFFLINE   eciek79

eciek79
  • 13 postów

Napisany 27 kwietnia 2010 - 15:50

Witam, ja mam to samo! niestety, ale najprawdopodobniej to wina już wytartej, zużytej zębatki, która służy do przesuwania prowadnic prawej i lewej jednocześnie. Jeżeli ta zębatka traci styczność z jedną z prowadnic to szyberdach otwiera lub zamyka się nie prawidłowo tzn. schodzi na ukos i cały czas tyrka czyli prowadnica przeskakuje na zębatce. Do wymiany mechanizm z zębatką, ale zębatka musi być w bardzo dobrym stanie!!! lub prowadnice do wymiany jeżeli popękały!!!