Filtr paliwa 2.5DTI
Napisany 20 lutego 2010 - 20:23
Napisany 20 lutego 2010 - 20:24

Napisany 20 lutego 2010 - 21:02
Napisany 20 lutego 2010 - 21:10
Nie mylisz czasem filtra oleju z filtrem paliwa?Masz filtr sam wkład i filtr z obudową - może stąd różnice

Napisany 20 lutego 2010 - 21:25
w tych silnikach niema grzalki filtra to sa te same filtry ja kupowalem boschamoże te tańsze są bez grzałki czy jak?
Napisany 20 lutego 2010 - 21:29
To co to za wtyczka na środku filtra? jakiś czujnik wody w filtrze , zasyfienia czy co?w tych silnikach niema grzalki filtra to sa te same filtry ja kupowalem boscha
Napisany 20 lutego 2010 - 23:20
cena wlasciwego od 30 zl za no name do 90 za bosch czy hengst
[B]
Napisany 21 lutego 2010 - 09:32
To jest chyba czujnik ciśnienia paliwa, ale nie jestem na 100% pewien. Nie sprawdzałem (jeszcze) co sie stanie jak go odłączę. Nie spodziewał bym się tam jednak czujnika "zasyfienia" czy czujnika wody. Woda jest cięższa od ON więc idzie na dno a czujnik jest od góry.To co to za wtyczka na środku filtra? jakiś czujnik wody w filtrze , zasyfienia czy co?
Odnośnie ceny to z doświadczenia (zajmowałem się zawodowo utrzymaniem uchu sprzętu cieżkiego przez ponad 2 lata) powiem tylko tyle, że w zależności od producenta stosowane są wewnątz różne materiały filtracyjne o różnej przepuszczalności co oczywiście ma wpływ na stopień oczyszczania płynu. Do tego jeszcze jakość wykonania. Stąd też różnice w cenie. Poza tym to co jest napisane na obudowie również ma wpływ na cenę (BOSCH, MAHLE albo KNECHT zawsze będą droższe od "innych").
Ostatnio kupiłem filtr ON do mojej Y25DT i obejma w którą wchodzi filtr i jest ściskany okazała się za luźna (przy Boschu, Mahle czy Knechcie to mi sięnie zdarzylo). To oznacza, że niektórzy nie trzymają wymiarow przy produkcji (ciekawe zatem co bylo wewnątrz?). Filtr oczywiście oddałem i wstailem Knehta.
Reasumując.
Ja omijam z daleka filtry z "dolnej półki" bo już nie jeden silnik naprawialiśmy w firmie z podowu "cięcia kosztów" na częściach zamiennych (m.inn. najtańsze filtry oleju i ON).

Sasik
Napisany 21 lutego 2010 - 09:33
to jest czujnik cisnienia paliwaTo co to za wtyczka na środku filtra? jakiś czujnik wody w filtrze , zasyfienia czy co?
Napisany 21 lutego 2010 - 10:24
w 2,5 dti idzie jeden typ filtra paliwa -
cena wlasciwego od 30 zl za no name do 90 za bosch czy hengst
gdzie mozna dostac hengsta za 90zl?? na allegro sa rozne nawet po 156zl
Napisany 21 lutego 2010 - 10:42
[B]
Napisany 01 lipca 2013 - 09:05
Napisany 01 lipca 2013 - 09:32
Przy naszym Polskim paliwie zdrowiej raz w roku wymieniać, ja profilaktycznie tak robię i leję tylko na "markowych" stacjach, na pewno nie zaszkodzi:)Co ile wymienia się filtr paliwa w Omega 2.5 dti , y25DT.Mam przejechane dwanaście tysięcy,czy trzeba wymieniać co rok gdzieś tak czytałem.Może ktoś doradzi.
Napisany 01 lipca 2013 - 16:38
Napisany 01 lipca 2013 - 17:48
może nie ma potrzeby wymieniać co roku.
Może i nie ma. Ja wymieniam co dwa lata i uważam, że choćbyśmy zmieniali filtry co 5kkm (albo nawet częściej:D) to i tak nic nie zmieni. Wystarczy raz wlać "badziewie" na stacji i będzie pozamiatane w układzie wtryskowym.
Obecność korozji w Omedze, zadaje kłam powszechnej opinii, iż Opel robi gówniane samochody. A one z żelaza są zrobione, to rdzewieją
Napisany 02 lipca 2013 - 16:58
Może i nie ma. Ja wymieniam co dwa lata i uważam, że choćbyśmy zmieniali filtry co 5kkm (albo nawet częściej:D) to i tak nic nie zmieni. Wystarczy raz wlać "badziewie" na stacji i będzie pozamiatane w układzie wtryskowym.
Zgadzam się,ja przed wyjazdem do Chorwacji wymieniłem olej i filtry...po pierwszym tankowaniu w Chorwacji auto zaczęło tak dymić że od razu sprawdzałem czy dolot się nie rozszczelnił,wróciłem to od razu BP Ultimite i dodatek skyyd i filtr out i gitara a myślałem że zaliczę załamkę bo 2700 dałem za regenerację wtrysków.

Napisany 12 lipca 2013 - 17:11

Napisany 17 września 2014 - 19:56
Napisany 18 września 2014 - 11:07
Czytasz chociaż posty z tematu, w którym piszesz?
dokładnie Piter, masz odpowiedzi na swoje pytania w postach tego tematu; ja mam filter Manna o nim nikt nie wspomniał; też górna półka