wskaźnik LPG w holenderskiej butli
Rozpoczęte przez
klimek90
, 10 lut 2010, 22:26
10 odpowiedzi na ten temat
Napisany 10 lutego 2010 - 22:26
Witam! Mam problem z dopasowaniem wskaźnika LPG w mojej Omedze. Poprzednio miałem całą instalację holenderską lecz zaczęła sie psutać i gaziarz założył mi całą nową polską instalke po za butlą gazu lecz powiedział że nie możliwe jest założenie jakiego kolwiek wskaźnika LPG. Pomóżcie czy jest z tego jakieś wyjście:)
Napisany 10 lutego 2010 - 23:03
a miałeś w tym holendrze wskaźnik na butli, na diody czy może stan był na wskaźniku ?
Napisany 11 lutego 2010 - 10:50
no ja miałem na diody i nawet dobrze mi wskazywał a na butli nie mam żadnego wskaźnika jedynie jakiś sensor z napisem "MAGNETIC LPG LEVEL SENSOR" z dwoma kabelkami BLACK>GROUND i YELLOW>SIGNAL.
Napisany 11 lutego 2010 - 11:03
zrób fotkę tego bo o ile się nie myle to masz sensor do podania impulsu na wskaźnik paliwa i po przełączeniu na LPG wskaźnik paliwa by pokazywał ilość gazuMAGNETIC LPG LEVEL SENSOR" z dwoma kabelkami BLACK>GROUND i YELLOW>SIGNAL.
Napisany 11 lutego 2010 - 12:16
to je to jak byś do tego podłączył wskaźnik paliwa to będzie pokazywał ile jest gazu tylko kontrolka rezerwy nie działa
Napisany 11 lutego 2010 - 12:45
i co ja mam tak normalnie wpiąć sie w kable od wskaźnika PB?? a jak bede jechał na benzynie to bedzie mi coś pokazywało to jeszcze powiedz mi pod które kabeli mam to podpiąć (tak kolorami:D) czerwony i niebieski wchodzą do pompy to zostaje brązowy i granatowy to który pod który??
Napisany 11 lutego 2010 - 13:55
to nie jest tak do konca wpiac bo przelaczajac sie na lpg musisz odciac wskaznik paliwa bo inaczej zglupieje niewiem jakie sa kolory, ja takie cos mialem w fiacie a potem wojkowi montowalem instalacje do moskwicza 408 z butla z holendra i tam byl osobny wskaznik
Napisany 11 lutego 2010 - 14:17
czyli musze zakupić coś w rodzaju emulatora wtrysków żeby zakłucał sygnał z pompki paliwa:D DZIĘKI
Napisany 11 lutego 2010 - 15:21
oczywiście, że to nie problem, sam nie pracuję z instalacjami gazowymi ale mam znajomego magika który pracuje od wielu wielu lat w jednym z Krakowskich serwisów i kiedyś nawet o tym z nim gadałem. Twierdził, że już montował kiedyś taki inny wskaźnik do holenderskiej instalacji (sam taką posiadam dlatego temat był wałkowany) - był po prostu paseczek z kilkoma diodami świecącymi w zależności od poziomu butli. Wszystko zależy od "speca" i jego umiejętności "nawijania makaronu na uszy"
Napisany 11 lutego 2010 - 15:51
owszem że to nie problem ale mój gazownik powiedział że polska instalacja elektryczna LPG nie współgra z holenderską butlą. mam teraz założony taki wskaźnik który niby pokazywać powinien rezerwe ale nawet po zalaniu butli do pełna ( butla 85L) dioda od rezerwy nadal się pali:confused:. Obdzwoniłem wszystkich gazowników w Ciechanowie i mówią to samo, że nie da rady z tym nic zrobić i że mogą mi sprzedać wskaźnik diodowy ale założe go sobie sam bo oni od tegu umywają ręce:p