Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Pompa oleju , może coś innego?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
10 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Lempik

Lempik
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 17:41

Witam może było to już poruszane , ale takiego objawu jeszcze nie znalazłem,mianowicie jazda jak co dzień 30 km max małe odległości przeważnie po mieście,masło na korku ale to norma przy takich małych przebiegach, odpalam na drugi dzień a tu nie gaśnie kontrolka oleju , poczekałem z 1 minute i zgasiłem , smarowanie nie idzie bo słyszę zawory (klekoczą) spróbowałem jeszcze po jakimś czasie to samo przy gazowałem tak do 3 tyś nie gaśnie kontrolka , możliwe ze padła pompa ? wcześniej gasła tak po 3 sekundach .Dzień przed normalnie wszystko ok.

Szukałem ale nigdzie nie podają gdzie jest zawór nadciśnieniowy w V6 , a może go nie ma.

#2 OFFLINE   explosiv9

explosiv9

nożownik pomorski

• 1 643 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 17:46

A może filtr oleju zapchany,alby się rozsypał (taki przypadek był niedawno opisywany) a zawór jest przy pompie

#3 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 lutego 2010 - 17:48

a olej jest sprawdzałeś ?

jak przy 3 tyś. nie było ciśnienia to raczej nie wina zaworka

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#4 OFFLINE   Lempik

Lempik
  • 7 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 18:08

Olej jest , a właśnie miałem zmienić bo na tym już troche zrobiłem, jutro na kanał i sprawdzę , a dużo roboty jak pompa poszła?
Dzięki za pomoc

#5 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 09 lutego 2010 - 19:47

Olej jest , a właśnie miałem zmienić bo na tym już troche zrobiłem, jutro na kanał i sprawdzę , a dużo roboty jak pompa poszła?
Dzięki za pomoc

Wymieniaj i na nic nie czekaj oczywiście z filetkiem. Mogło coś się zapchać jak nagminnie przekraczane są kilometry na oleju i jak olej jest mineralny (na jakim oleju jezdzisz? Wiesz że nie powinno się do v6 minerala lać!) Potem możesz sprawdzić ciśnienie oleju i zaworki na pompie. Są one od strony rozrządu pod pokrywą koło paska rozrządu więc to sporo roboty żeby je sprawdzić. Wymiana pompy wiąże się z demontażem rozrządu (musisz ściągnąć koło zębate rozrządu z wału korbowego) oraz demontażem miski olejowej ze smokiem i metalowa osłona pod miską. Roboty dużooooooo.

#6 OFFLINE   Lempik

Lempik
  • 7 postów

Napisany 10 lutego 2010 - 19:06

Przy ostatniej wymianie Castrol Magnatec 10W-40 , dzięki nie wiedziałem ze nie powinno sie lać mineralnego , to nie pocieszyłeś mnie z tą wymianą pompy mam nadzieje ze tylko coś sie przy pchało.
Dzięki bardzo

No to sie wyjaśniło , miska wgnieciona smok nie zaciągał , na szczęście wszystko ok , miska wyklepana jutro założę i dam znać .
Dzięki wszystkim za pomoc:)
PS. Wie może ktoś z jaką siłą dokręcić miske i jaka najlepsza uszczelka.

#7 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 18 grudnia 2012 - 19:17

Koledzy, a trzeba odkręcać górną miskę olejową by odkręcić pompę oleju? Gdzieś doczytałem że trzeba pompę na nowo uszczelniać jakimś specjalnym sylikonem z salonu. A Wy na czym uszczelnialiście?
Dokłądnie to mi chodzi o samo uszczelnienie bo olej leje się ciurkiem.

Mam jeszcze jedno pytanie pośrednio związane z wymianą demontażem pompy oleju. Czy macie jakiś sposób by odkręcić , a nie urwać śrubę od koła na wale korbowym. Cholera boję się że ją ukręcę, a to by mi skomplikowało niesamowicie sprawę :( (już się przymierzałem do wymiany simmeringu na wale)

#8 OFFLINE   kris012

kris012
  • 3 postów

Napisany 05 marca 2013 - 22:09

temat może nie jest bardzo świeży.
Oto moje spostrzeżenie odnośnie braku ciśnienia w x25xe - m.in. paląca się kontrolka.
Zwróćcie uwagę na dolną część miski olejowej.
Już przy niewielkim wgnieceniu dolnej (metalowej) części miski olejowej, dno tej miski zaczyna dolegać do smoka pompy oleju. I tu szczególnie przy niższych temperaturach odczuwalnie dłużej pali się kontrolka ciśnienia.
To niewielkie wgniecenie na środku miski na pierwszy rzut oka jest mało widoczne, ponieważ dół miski po przytarciu jest płaski. Dopiero po doprowadzeniu miski do stanu pierwotnego widać w części środkowej niewielkie wybrzuszenie.

#9 OFFLINE   hunter266

hunter266
  • 108 postów

Napisany 06 marca 2013 - 19:16

W tym temacie dodam tylko że jak już ktoś ściągnie miskę to żeby zajrzał do smoka za znajdującym się tam syfem. Ja dziś wyciągnąłem tyle syfu (między innymi silikonu) że nie wiem jak ten smok cokolwiek zasysał....

#10 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 06 marca 2013 - 21:12

W tym temacie dodam tylko że jak już ktoś ściągnie miskę to żeby zajrzał do smoka za znajdującym się tam syfem. Ja dziś wyciągnąłem tyle syfu (między innymi silikonu) że nie wiem jak ten smok cokolwiek zasysał....

Ktos uszczelnial pokrywy domowym sposobem i przedawkowal :p

#11 OFFLINE   darek2382

darek2382

darek2382

• 529 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 06 marca 2013 - 21:27

I np. o obrucenie panewki nie trudno , a później lipa:(