Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Nie odpala ! Miga kontrolka Check! Rozrusznik kręci! POMOCY!

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Tymon18

Tymon18
  • 14 postów

Napisany 25 lutego 2007 - 16:21

Witam, jstem tu nowy i potrzebuje rady. A więc tak, próbując odpalić auto, miga kontrolka silnika, a wskazówka obrotomierza lata po całym obrotomierzu, "wariuje".Bezpieczniki sa wymienione, jest nowy czujnik polozenia wału!! Imobilaizer jest odłączony, rozrusznik kręci, pompa paliwowa podaje paliwo, a auto wogłule nie odpala!!
Aha z jakiegoś powodu nie ma iskry !!!

Prosze o udzielenie pomocy !! Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Opel Omega B
2.0 16v Automat
rocznik 94/95r.

tymon18

#2 OFFLINE   Dextran

Dextran
  • 581 postów

Napisany 25 lutego 2007 - 17:11

Odpowiedź jest prosta: masz uszkodzony czujnik położenia wału korbowego. Jest on odpowiedzialny za nadawanie impulsów na cewkę dlatego nie masz iskry... Zczytaj kody błędów i wszystko będzie jasne... Sam czujnik to około 120 zł. K awałek magnesu z kabelkiem i wtyczką. Aby go wymienić w 2.0 16V trzeba wejść pod auto... Nie panikuj, spokojnie, to jeszcze nie jest nic poważnego, nie daj się tylko naciągnąć w warsztacie bo sama wymiana nie jest trudna i nie powinna kosztować więcej niż 50 zł... przerabiałem ten temat w Corsie B tylę że u mnie była brudna wtyczka od tego czujnika dlatego nie było sygnału...

ps. jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi...

#3 OFFLINE   Tymon18

Tymon18
  • 14 postów

Napisany 25 lutego 2007 - 17:36

ok. dzieki. sprobuje i napewno napisze co i jak. pozdrawiam
tymon18

#4 OFFLINE   fotkom

fotkom
  • 107 postów

Napisany 06 kwietnia 2007 - 21:14

Odpowiedź jest prosta: masz uszkodzony czujnik położenia wału korbowego. Jest on odpowiedzialny za nadawanie impulsów na cewkę dlatego nie masz iskry... Zczytaj kody błędów i wszystko będzie jasne... Sam czujnik to około 120 zł. K awałek magnesu z kabelkiem i wtyczką. Aby go wymienić w 2.0 16V trzeba wejść pod auto... Nie panikuj, spokojnie, to jeszcze nie jest nic poważnego, nie daj się tylko naciągnąć w warsztacie bo sama wymiana nie jest trudna i nie powinna kosztować więcej niż 50 zł... przerabiałem ten temat w Corsie B tylę że u mnie była brudna wtyczka od tego czujnika dlatego nie było sygnału...

ps. jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi...

Troszke sie zaczalem bawic w mechanika a jestem informatykiem
i wymieniałem u siebie ten czujnik.
Musiałem odkręcić sprężarkę klimatyzacji i cos jeszcze
więc troszke roboty jest
Ja bym za te 50 zł tego nie robił będąc mechanikiem. :-)

#5 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 07 kwietnia 2007 - 17:30

Mozesz miec uszkodzony stycznik w stacyjce ;) Juz bylo kilka takich przypadkow!