Felgi Steinmetz ST1 - czy warto i prośba o opinię
Napisany 03 lutego 2010 - 19:49
do dzisiaj myślałem, że kupiłem te felgi dopóki sprzedawca nie wysłał mi ich rzeczywistych zdjęć. Moje pytanie jest po pierwsze ile warte są te felgi w tym stanie? Skąd mogły się wziąć te odpadki lakieru? Renowacja felgi to koszt ok. 100 pln za sztukę, ale martwi mnie to skąd się wzięły odpryski, czy przypadkiem nie są to skutki jakiejś "spartaczonej" naprawy? A może jakiegoś dziwnego użytkowania? Nie chciałbym się władować na minę, ST1 z tego co wiem robił Ronal, a to oprócz tego, iż były dla Steinmetza to dla mnie gwarant jakości, dlatego ubytki lakieru są dla mnie zastanawiające. Dodam jeszcze, że wszystkie mają podobne ubytki, a gość twierdzi, że są proste i nigdy nie były naprawiane.
Pozdrawiam
Napisany 03 lutego 2010 - 20:07
Witam, do dzisiaj myślałem, że kupiłem te felgi dopóki sprzedawca nie wysłał mi ich rzeczywistych zdjęć. Moje pytanie jest po pierwsze ile warte są te felgi w tym stanie? Skąd mogły się wziąć te odpadki lakieru? Renowacja felgi to koszt ok. 100 pln za sztukę, ale martwi mnie to skąd się wzięły odpryski, czy przypadkiem nie są to skutki jakiejś "spartaczonej" naprawy? A może jakiegoś dziwnego użytkowania? Nie chciałbym się władować na minę, ST1 z tego co wiem robił Ronal, a to oprócz tego, iż były dla Steinmetza to dla mnie gwarant jakości, dlatego ubytki lakieru są dla mnie zastanawiające. Dodam jeszcze, że wszystkie mają podobne ubytki, a gość twierdzi, że są proste i nigdy nie były naprawiane.
Te felgi to OZ dla Steinmetza. Mozliwe ze ktos je potraktowal karcherem z wirujaca lanca.
Napisany 03 lutego 2010 - 21:01

Napisany 03 lutego 2010 - 21:10
Te felgi to OZ dla Steinmetza.
Według mojej wiedzy OZ robił ST2 i Competition, w większości przy ST1 pojawia się firma Ronal. Być może obie je robiły, jest to w zasadzie kwestia poboczna, gdyż obie to uznane marki.
Kupiłem Zendery do Astry z oryginalnym lakierem i też był taki podłuszczony w niektórych miejscach.
Mozliwe ze ktos je potraktowal karcherem z wirujaca lanca.
Czyli mówicie, żeby się tym nie przejmować??
Ile według Was są warte w tym stanie??
Napisany 04 lutego 2010 - 06:35
OZ robił ST2 Kupiłem Zendery do Astry z oryginalnym lakierem i też był taki podłuszczony w niektórych miejscach. Poza tym felgi proste i nienaprawiane.
Według mojej wiedzy OZ robił ST2 i Competition, w większości przy ST1 pojawia się firma Ronal. Być może obie je robiły, jest to w zasadzie kwestia poboczna, gdyż obie to uznane marki .
Moj blad, bylem pewny ze ten wzor robil tylko OZ.
Ja bym sie nie przejmowal, mozna sie potargowac.
Napisany 04 lutego 2010 - 11:57
ST2 były dwuczęściową odmianą ST1. Te na fotce to są ST2, które były produkowane jako 17" i 18". Spotkałem się z nazwą Competition w odniesieniu do ST2 jako oznaczenie kodowe producenta felgi OZ Competition (Steinmetz ST2/OZ Competition) i stosują ludziska zamiennie te dwie nazwy.To są felgi Competition, a ja pytałem o ST2
Steinmetz nigdy nie stosował innego oznaczania modelu felg niż ST+numer.
Napisany 04 lutego 2010 - 12:47
To dziwne, bo nigdzie w katalogu Steinmetza nie występuje nazwa ST2, a wyłącznie Competition w odniesieniu do tych felg. Najwyraźniej Steinmetz postanowił wyróżnić jedyne skręcane felgi w swojej ofercie unikalną nazwą.ST2 były dwuczęściową odmianą ST1. Te na fotce to są ST2, które były produkowane jako 17" i 18". Spotkałem się z nazwą Competition w odniesieniu do ST2 jako oznaczenie kodowe producenta felgi OZ Competition (Steinmetz ST2/OZ Competition) i stosują ludziska zamiennie te dwie nazwy.
Steinmetz nigdy nie stosował innego oznaczania modelu felg niż ST+numer.
Jeśli jestem ślepy to mnie popraw i wskaż gdzie znalazłeś ST2 w materiałach Steinmetza.
Felga OZ Competition (starożytny, wycofany z oferty model) wygląda tak:
foto1
foto2
Nawet po kracie piwa nie da się ich pomylić ze sztajmeskami

Napisany 04 lutego 2010 - 12:56
Jeśli jestem ślepy to mnie popraw i wskaż gdzie znalazłeś ST2 w materiałach Steinmetza.
Jak się nie mylę to w katalogu dedykowanym do B przed liftem pojawiło się określenie ST2 tylko nie jestem pewien czy to było w katalogu czy w cenniku, faktycznie w obecnych materiałach ślad o ST2 zaginął, a po ST1 pojawiają się ST3.
Jak felgi Competition pojawiają się na ebay to z reguły mają dopisek ST2, myślę, że tu jest coś na rzeczy i najprawdopodobniej ST2 to Competition.
Może ktoś szprychający po Niemiecku napisałby do nich i sprawa została by rozwiązana??

Napisany 04 lutego 2010 - 13:11
Kiedyś przegryzłem się przez wszystkie materiały Steinmetza jakie udało mi się znaleźć, w poszukiwaniu magicznego ST2 (zaciekawiło mnie to bo nigdy nie słyszałem o takim oznaczeniu felg Competition, po raz pierwszy chyba właśnie kolega sypus użył tego określenia), ale pomimo usilnych starań nic nie znalazłem.Jak się nie mylę to w katalogu dedykowanym do B przed liftem pojawiło się określenie ST2 tylko nie jestem pewien czy to było w katalogu czy w cenniku, faktycznie w obecnych materiałach ślad o ST2 zaginął, a po ST1 pojawiają się ST3.
Tu na forum na omegę powszechnie mówi się "kluska", ale to o niczym nie świadczyJak felgi Competition pojawiają się na ebay to z reguły mają dopisek ST2, myślę, że tu jest coś na rzeczy

Napisany 04 lutego 2010 - 14:23
No nie jedyne, bo były skręcane 3-częściowe BBS-y 17". Kiedyś jak byłem w salonie Opla w Goerlitz to oglądałem katalog Steinmetz'a i tam właśnie były te felgi oznaczone jako ST2 OZ Competition. Katalogu niestety nie wziąłem, żeby to potwierdzić, sorryNajwyraźniej Steinmetz postanowił wyróżnić jedyne skręcane felgi w swojej ofercie unikalną nazwą.

Napisany 04 lutego 2010 - 14:57
Fakt, były, BBS R-cośtam, nie wiem jak Steinmetz je ochrzcił po swojemuNo nie jedyne, bo były skręcane 3-częściowe BBS-y 17".

W życiu 1500. Miesiąc temu kupiłem dla kumpla ST1 z oponami za 1200 w o niebo lepszym stanie. Oprócz kilku zadrapań po krawężniku lakier był malina.do dzisiaj myślałem, że kupiłem te felgi dopóki sprzedawca nie wysłał mi ich rzeczywistych zdjęć. Moje pytanie jest po pierwsze ile warte są te felgi w tym stanie?
Jak opony są lepsze niż 5mm to do 1000pln można dać za ten komplet. Z odświeżeniem powinieneś się zmieścić w 500.
Napisany 19 listopada 2010 - 23:54
Napisany 21 listopada 2010 - 23:07
Kolegom chodzi o te BBSy
>>
http://allegro.pl/bb...1315860770.html
widze ze za odgrzewanie kotletow sie wzioles:D
Napisany 20 maja 2014 - 08:45
Mam okazję kupić alu 17" st1,ile warto zapłacić.Dodam,że są w ładnym stanie