Szalejące diody w skrzyni - czyszczenie selektora
Napisany 31 stycznia 2010 - 20:34
Potem coraz częściej, jak wrzucałem D było ok, paliła się tylko D , R też
natomiast jak brałem ręcznie na 1 - to zapalały sie znowu wszystkie, 2- ok, 3 wszystkie
Jak jeździłem to było ok, biegi zmieniał bez problemu, czasem się poślizgnęła skrzynia przy zmianie na 3
Od wczoraj D przestało świecić, tzn jak wybiorę D to świeci mi 3 , i czasami mignie D
Jak postoi na P to po chwili się pojawia na kompie AUTOMATIC GEARBOX i tryb awaryjny , muszę wyłączyć silnik, wlaczyc i można jechać, ale diody szaleją.
Wczoraj tez przestała świecić "śnieżka" , Tryb sport "S" działa
co jest grane ?
Myślem że to przez mrozy ale dziś już temperatura bliska zeru i coś się dzieje
Jeździć mogę, na czuja włączam D i jadę, ale jak postoję trochę na P lub N to błąd skrzyni wywala po jakimś czasie. Wsteczny działa ok
Napisany 31 stycznia 2010 - 20:47
selektor do czyszczeniaWitam, problem zaczął się w największe mrozy zapalały mi się wszystkie diody w skrzyni automat ( 2,5 TD Omega B FL ) i po chwili gasły paliła się ta w pozycji której jest lewarek.
Potem coraz częściej, jak wrzucałem D było ok, paliła się tylko D , R też
natomiast jak brałem ręcznie na 1 - to zapalały sie znowu wszystkie, 2- ok, 3 wszystkie
Jak jeździłem to było ok, biegi zmieniał bez problemu, czasem się poślizgnęła skrzynia przy zmianie na 3
Od wczoraj D przestało świecić, tzn jak wybiorę D to świeci mi 3 , i czasami mignie D
Jak postoi na P to po chwili się pojawia na kompie AUTOMATIC GEARBOX i tryb awaryjny , muszę wyłączyć silnik, wlaczyc i można jechać, ale diody szaleją.
Wczoraj tez przestała świecić "śnieżka" , Tryb sport "S" działa
co jest grane ?
Myślem że to przez mrozy ale dziś już temperatura bliska zeru i coś się dzieje
Jeździć mogę, na czuja włączam D i jadę, ale jak postoję trochę na P lub N to błąd skrzyni wywala po jakimś czasie. Wsteczny działa ok
jesli nie pomoże - wymiana
Napisany 31 stycznia 2010 - 21:01
selektor do czyszczenia
jesli nie pomoże - wymiana
jak to wyczyść,, sam dam radę ? czy trzeba podnosić auto ?
Widze że masz tłumik środkowy i końcowy, do omegi B FL sedan do sprzedania , właśnie tego mi trzeba, a gumy mocujące masz do tego ? bo moje musiałem poucinać
-
Napisany 31 stycznia 2010 - 21:40
jak to wyczyść,, sam dam radę ? czy trzeba podnosić auto ?
Widze że masz tłumik środkowy i końcowy, do omegi B FL sedan do sprzedania , właśnie tego mi trzeba, a gumy mocujące masz do tego ? bo moje musiałem poucinać
-
dojscie z kanalu.
gumy sie znajda, selektor tez mam
Napisany 05 kwietnia 2012 - 17:22
Napisany 05 kwietnia 2012 - 17:52
a ile kosztuje taki Selektor?
może zacznij od jego wyczyszczenia http://myomega.ovh.o...r_programow.htm
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 05 kwietnia 2012 - 18:01
Napisany 15 kwietnia 2012 - 20:56
Napisany 19 lipca 2012 - 12:00
Napisany 20 lipca 2012 - 17:53
Napisany 25 lipca 2012 - 06:07
Napisany 07 sierpnia 2012 - 16:38
Chciałem wyczyścić selektor ASB i po odkręceniu dwóch śrób i nakrętki nadal nie chciał zejść z wałka zmiany biegów.
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam.
przeniosłem w istniejący wątek ,;kocyk
Napisany 21 stycznia 2013 - 13:22
Napisany 27 stycznia 2013 - 22:10
Sprawdź położenie selektora na skrzyni, gdyż ma on otwory regulujące co może powodować że np na D będzie N. Możesz mieć minimalnie przesunięty co może powodować że raz zaskakuje bieg a raz puszcza.
Napisany 28 stycznia 2013 - 08:38
Po wyczyszczeniu dalej Ci szaleją te diody??
Sprawdź położenie selektora na skrzyni, gdyż ma on otwory regulujące co może powodować że np na D będzie N. Możesz mieć minimalnie przesunięty co może powodować że raz zaskakuje bieg a raz puszcza.
Dalej jest to samo.dioda świeci prawidłowo na każdym przełożeniu.tylko ze dostaje odpały i mruga d n albo cała choinka.Najgorsze jest to ze gubi bieg albo późno go przerzuca.