Zerwany gwint spustu oleju
Napisany 30 stycznia 2010 - 16:30
jak można naprawić gwint w spuście oleju jak brakuje już ścianek do ponownego nagwintowania. Niestety jakiś czas temu po wymianie oleju, przekręcił się gwint, został zrobiony nowy ale krzywo i to na śrubę o grubym zwoju, śruba się ciągle odkręca i cieknie olej. Klejenie co wymiane już mnie nudzi, jak można to naprawić.
Pozdrawiam
Napisany 30 stycznia 2010 - 16:33

Napisany 30 stycznia 2010 - 16:34

Napisany 30 stycznia 2010 - 18:00

Napisany 30 stycznia 2010 - 21:29
Napisany 30 stycznia 2010 - 21:38
Napisany 30 stycznia 2010 - 23:13
jak mniemam miska jest z alu, jak masz znajomego tokarza niech Ci dorobi tulejke z alu z gwintem pod orginalny korek a spawacz niech wspawa tulejkę w miche i masz po problemie, zawsze może zrobić tulejke z większą ilością mięcha w razie wu jak by gwint się znowu zerwał.
DamianSZ- do tego typu uszkodzeń stosuje się reperaturek.
Kazdy pożadny mechanik wie jak to zrobić.
Nie trzeba kupować miski ani nic wspawywać czy dotaczać.

Napisany 30 stycznia 2010 - 23:17
Napisany 31 stycznia 2010 - 08:15
jeśli masz na myśli BEARCOLI czyli tak zwaną sprężynkę to niezabardzo mało mięcha jest w misceDamianSZ- do tego typu uszkodzeń stosuje się reperaturek.
Kazdy pożadny mechanik wie jak to zrobić.
Nie trzeba kupować miski ani nic wspawywać czy dotaczać.
Napisany 31 stycznia 2010 - 10:07
jak mniemam miska jest z alu, jak masz znajomego tokarza niech Ci dorobi tulejke z alu z gwintem pod orginalny korek a spawacz niech wspawa tulejkę w miche i masz po problemie, zawsze może zrobić tulejke z większą ilością mięcha w razie wu jak by gwint się znowu zerwał.
Dokładnie u mnie w ten sposób zrobili przy okazji spawania miski po spotkaniu z polską drogą.
Juz pare wymian oleju przeżyło i nie ma problemu, nic nie cieknie i sie dobrze odkreca.
Napisany 31 stycznia 2010 - 12:25
jeśli masz na myśli BEARCOLI czyli tak zwaną sprężynkę to niezabardzo mało mięcha jest w misce
A ha, skoro tak sie ma sprawa to DamianSZ masz racje. :ok::ok:

Napisany 31 stycznia 2010 - 14:06
dziękuję wszystkim za odpowiedz.
Poszukałem troszkę w sieci i znalazłem coś takiego, http://www.otelo.com...ze-gwintow.html do tego dobry klej do aluminium i innych metali. Zobaczymy czy mi się uda operacja na otwartej misce

Mam nadzieje, że będzie dobrze i że nie będę musiał ponosić dodatkowych kosztów.
Pozdrawiam
Napisany 31 stycznia 2010 - 15:41
Napisany 31 stycznia 2010 - 16:08
półśrodki prowadzą do ćwierć efektów , Damian naprawdę dobrze Ci radziPoszukałem troszkę w sieci i znalazłem coś takiego, http://www.otelo.com....e-gwintow.html
Urbino 18
Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz.
Napisany 31 października 2010 - 18:51
Napisany 31 października 2010 - 19:05
A jaki tam jest gwint? Niestety podczas dzisiejszej wymiany okazało się że śruba nie ma gwintu, a ten w misce nie jest w najlepszej kondycji. Niestety gwintownika w tym kalibrze w moim domu brak i trzeba będzie zakupić. Pytanie jaki?
W myśl teorii powinien być rurowy lub stożkowy. Tu masz taki http://opel.dixi-car...oleju-p-86.html
Napisany 31 października 2010 - 21:22
według tego jest metryczne M14 ale skoku nie podali, zobacz czy świeca się wkręca jeśli tak to jest M14x1,5Tu masz taki http://opel.dixi-car....leju-p-86.html
Napisany 31 października 2010 - 22:57
Napisany 01 listopada 2010 - 10:12
jak masz u siebie jakiś warsztat ślusarski to napewno tam mają grzebień do gwintu i sprawdzą Ci dokładnie jaki to gwint.Właśnie w misce wymaga przegwintowania i wolał bym nie wkręcać tam nic z innym skokiem "na próbę" bo będę musiał zrobić to na siłę w każdym wypadku. Stara śruba wygląda na 1,75. Wychodzi na to, że najpierw trzeba będzie kupić korek a potem szukać gwintownika.