Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Omega B 2.5 V6 zbyt wysokie obroty :(

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
23 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

V6 - I love this sound :)

• 194 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 14:11

Witam mam problem gdy odpalam moją omege 2.5V6 to na zimnym silniku ma 1500obr/min głośno chodzi a jak sie nagrzeje gdzieś tak po 10 minutach spada do 600obr/min-standardowo, i już tak nie chuczy pod maską. Szukałem wszędzie nie niemogłem znaleść nigdzie podobnego problemu, może ktoś z was napotkał taki problem w swojej omedze, będe bardzo wdzięczny za pomoc:piwo:

#2 OFFLINE   Mario Lu

Mario Lu

OmegaB2,5V6 98'Insignia09

• 216 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 14:54

To co opisałeś wygląda raczej poprawnie. Jedynie "huczenie" to może byc głośna praca pompy powietrza wtórnego, która działa tylko w początkowej fazie rozruchu i pracy zimnego silnika.Jest to tzw. "odkurzacz". Znajduje się z lewej strony pod zderzakiem, a przed przednim lewym kołem. Prosta wymiana- dwa węże gumowe,jedna wtyczka i chyba dwie lub trzy śruby mocujące.
Mario

#3 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 15:40

Witam mam problem gdy odpalam moją omege 2.5V6

10 min to za długo jak na odkurzacz, może ma jakieś nie szczelności, sprawdziłeś też cały dolot??
Jakieś dodatkowe objawy występują??

#4 OFFLINE   Piasek80

Piasek80
  • 14 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 15:55

U mnie było podobnie. Zaraz po zimnym rozruchu słychać było huczenie, wyraźny metaliczny szum przez 10-15 min (zależnie od temperatury otoczenia). Przyczyną były zużyte łożyska alternatora. 6303 i 6202 z FAG`a definitywnie uciszyły sprawę.

#5 OFFLINE   rychoadria

rychoadria

V6 - I love this sound :)

• 194 postów

Napisany 30 stycznia 2010 - 16:18

Jednak sprawa wygląda inaczej wszedłem pod samochód i zauwarzyłem poprzepalane rury wydechowe na około sond lambda i mam pytanie ile mogą kosztować te rury, które łączą kolektor wydechowy z katalizatorem i w nie wkręca sie sondy lambda.

#6 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 30 stycznia 2010 - 16:23

Jednak sprawa wygląda inaczej wszedłem pod samochód i zauwarzyłem poprzepalane rury wydechowe na około sond lambda i mam pytanie ile mogą kosztować te rury, które łączą kolektor wydechowy z katalizatorem i w nie wkręca sie sondy lambda.

PW

#7 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 01 lutego 2010 - 10:02

Witam mam problem gdy odpalam moją omege 2.5V6 to na zimnym silniku ma 1500obr/min głośno chodzi a jak sie nagrzeje gdzieś tak po 10 minutach spada do 600obr/min-standardowo, i już tak nie chuczy pod maską. Szukałem wszędzie nie niemogłem znaleść nigdzie podobnego problemu, może ktoś z was napotkał taki problem w swojej omedze, będe bardzo wdzięczny za pomoc:piwo:

Podepnę się. A co jeśli ten odkurzacz się nie załącza własnie, bo rozumiem że to on powoduje podwyższone obroty przy rozruchu?? Zauważyłem u siebie że przy mrozach ok -10st.C. auto odpala i momentalnie gaśnie, wtedy ratuje mnie jedynie przytrzymanie wciśniętego pedału gazu. Przy temperaturach bliżej zera i wyżej nie występuje to zjawisko. Co może być tego przyczyną??

#8 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 01 lutego 2010 - 12:01

Podepnę się. A co jeśli ten odkurzacz się nie załącza własnie, bo rozumiem że to on powoduje podwyższone obroty przy rozruchu?? Zauważyłem u siebie że przy mrozach ok -10st.C. auto odpala i momentalnie gaśnie, wtedy ratuje mnie jedynie przytrzymanie wciśniętego pedału gazu. Przy temperaturach bliżej zera i wyżej nie występuje to zjawisko. Co może być tego przyczyną??

Ogólnie odkurzacz można wywalić a jak jest dziabnięty to obciąża silnik. Możesz wypiąć wtyczkę od odkurzacza i zobacz. Odepnij też wtyczkę od przepływki i odpal. Rzuć okiem czy styki we wtyczce od przepływki są czyste. Czujnik temperatury silnika też ma duże znaczenie, możesz rzucić okiem na jego styki.
Problemem może być krokowy, przepływka, potencjometr przepustnicy.
Jakieś błędy są?? lub dodatkowe objawy??

#9 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 11:07

Ale ZYGZAKu, jak pozbędę się calkowicie tego odkurzacza to za każdym razem będę musiał sam rozgrzewać auto( gazowac zanim się nie rozgrzeje) jak dobrze rozumiem.
Co do Twojej porady: błędów na kompie BRAK, dziś podejmuje wyzwanie i spróbuję dostać się do czujnika z silnika bo mam co do niego jakies złe przeczucie.

#10 OFFLINE   Izba_BP

Izba_BP
  • 102 postów

Napisany 09 lutego 2010 - 16:45

Ale ZYGZAKu, jak pozbędę się calkowicie tego odkurzacza to za każdym razem będę musiał sam rozgrzewać auto( gazowac zanim się nie rozgrzeje) jak dobrze rozumiem.
Co do Twojej porady: błędów na kompie BRAK, dziś podejmuje wyzwanie i spróbuję dostać się do czujnika z silnika bo mam co do niego jakies złe przeczucie.

kolego apropo odkurzacza,to poczytaj sobie ten temat i bedziesz mial wszystko jasne,ze mozesz sie go smialo pozbyc :)
http://forum.omegakl...light=odkurzacz

#11 OFFLINE   minimetr

minimetr
  • 64 postów

Napisany 10 lutego 2010 - 08:23

OK, już czaje. Odkurzacz dogrzewa spaliny żeby oszczędzić kata. Cos mi się wcześniej pomyliło że on odpowiedzialny jest za ssanie przy pierwszym porannym rozruchu którego u mnie ostatnio w mroźne dni brak:confused:

#12 OFFLINE   kociapsocia

kociapsocia
  • 43 postów

Napisany 06 kwietnia 2010 - 16:17

Mogę się podłączyć?
Ja mam też podwyższone obroty do 2-3 tys na zimnym silniku potem przejadę jakieś 10 min w miarę się uspokaja, ale czasami się zdarza, że jak wciskam sprzęgło to znów obroty skaczą do 2-3... dzisiaj zczytam błędy, moze to czujnik temp silnika??

#13 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 07 kwietnia 2010 - 21:36

Mogę się podłączyć?
Ja mam też podwyższone obroty do 2-3 tys na zimnym silniku potem przejadę jakieś 10 min w miarę się uspokaja, ale czasami się zdarza, że jak wciskam sprzęgło to znów obroty skaczą do 2-3... dzisiaj zczytam błędy, moze to czujnik temp silnika??

spojrz nie na bledy a na odczyty. czujnik moze dzialac ale przeklamywac

#14 OFFLINE   kociapsocia

kociapsocia
  • 43 postów

Napisany 08 kwietnia 2010 - 08:30

chciałam wczoraj sprawdzić błedy, ale okazało się ze ikonka pokazująca błędy nie działa:(:(
jak moge sprawdzić ten odczyt?

#15 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 08 kwietnia 2010 - 10:37

Wymienić żarówkę od podświetlania kontrolki bo innej możliwości nie widzę.

#16 OFFLINE   kociapsocia

kociapsocia
  • 43 postów

Napisany 08 kwietnia 2010 - 11:30

juz kiedys prosiła o to mojego mechanika, ale podejrzewam ze to głebsza sprawa skror nie wymienił.
Umowiłam,się ze znajomym, że mi pod kompa podłaczy to moze obędzie się bez żaróweczki.

#17 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 08 kwietnia 2010 - 11:37

kocia zmontuj jakiegos spota to sprawdzimy na spinacz
ewentualnie pogadaj z execem on ma kompa to moze ci sprawdzić po znajomości - :)
:peace:
w lampce może sie tylko żarówka spaliła...

#18 OFFLINE   kociapsocia

kociapsocia
  • 43 postów

Napisany 08 kwietnia 2010 - 14:03

pewnie jej wogole nie ma, kwestia kolejnego rozkręcania całej dechy zeby wymienić żaróweczkę :/

Na sobote jestem wstęopnie umówiona na kompa, ale jakby to nie doszło do skutku to oddam się w wasze ręce :)

A co do spotu to.... już się robi :D

#19 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 09 kwietnia 2010 - 00:27

oddam się w wasze ręce

:D

#20 OFFLINE   kociapsocia