Witam
Mam tutaj dziwny problem,mianowicie jak odpale omę gdy jest zimna to mi wycieka ropa i kapie z pod pokrywy silnika z góry nie jestem w stanie namierzyć wycieku (nic tam nie widać,ale to nie z pompy od strony aku tam jest sucho) a z dołu pokrywa i jest zimno więc się nie dostanę.Po paru minutach jak silnik złapie temperature wyciek ustaje i jest chyba ok.Przez ten okres nazbieram prawie pół szklanki.

Wyciek Paliwa
Rozpoczęte przez
deem66
, 26 sty 2010, 20:27
10 odpowiedzi na ten temat
Napisany 26 stycznia 2010 - 20:27
Napisany 27 stycznia 2010 - 13:01
Z twojego opisu wynika, że najprawdopodobniej to z dogrzewacza. Mogła paść świeca (lub coś związanedgo z zapłonem) i dogrzewacz pompuje ropę do komory spalania, a ta się nie spala i leje się pod auto. Dogrzewacz jest zamontowany przed prawym kołem na samym dole zaraz za błotnikiem.
Napisany 27 stycznia 2010 - 16:45
w tym modelu nie ma dogrzewacza. może leje z nadmiarów wtrysków lub ze sterującego. i ścieka po bloku. zdejmij osłonę plastikową i wtedy zobaczysz.
Napisany 11 sierpnia 2013 - 11:15
Witam
Podepne sie pod temat , po podpaleniu aut widac ze cieknie z jednego przewodó wtryskowego przy pompie , wymienic sam przewod czy ten zaworek na klucz 14 tez ,
czy moze przyczyna wycieku jest inny problem ?
pozdrawiam
Podepne sie pod temat , po podpaleniu aut widac ze cieknie z jednego przewodó wtryskowego przy pompie , wymienic sam przewod czy ten zaworek na klucz 14 tez ,
czy moze przyczyna wycieku jest inny problem ?
pozdrawiam
Napisany 11 sierpnia 2013 - 17:36
musisz sprawdzić dokładnie skąd leci ale najprędzej to z przelewów albo ze sterującego wtrysku
Napisany 11 sierpnia 2013 - 18:13
Ale przeciez napisalem skad cieknie , widac ze cisnienie wypycha paliwo za nakretka przewodu paliwowego przy pompie ! niewiem czy wymienic sam przewod idoscy do wtrysku czy tez ten zaworek wkrecony do pompy na klucz 14
pozdro
na czerwono zaznaczone skad cieknie , inna pompa ale ten sam system laczenia :
http://imageshack.us...4/61688699.jpg/
pozdro
na czerwono zaznaczone skad cieknie , inna pompa ale ten sam system laczenia :
http://imageshack.us...4/61688699.jpg/
Napisany 28 sierpnia 2013 - 17:05
Omega B 2,5TD kombi /1998r
Mam wyciek z "przepust/pokrywa pompy paliwa", taka prawdopodobnie jest prawidłowa nazwa.
Szukałem gdzie można tę część kupić, lecz nie znalazłem.
Czy jest to prawidłowa nazwa ?
Czy ta część jest dostępna w sprzedaży ?
Dziękuję za informacje.
Mam wyciek z "przepust/pokrywa pompy paliwa", taka prawdopodobnie jest prawidłowa nazwa.
Szukałem gdzie można tę część kupić, lecz nie znalazłem.
Czy jest to prawidłowa nazwa ?
Czy ta część jest dostępna w sprzedaży ?
Dziękuję za informacje.
Napisany 02 października 2013 - 20:16
Witam,
To ja też podepnę się pod temat wycieków w Omci:(. Mianowicie mam pytanko? czy wyciek jest mozliwy przy połaczeniu pompy z silnikiem? Udało mi się tam kiedyś wymacać że jest uszczelniana jakimś klejem czy innym dziadostwem. .
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
To ja też podepnę się pod temat wycieków w Omci:(. Mianowicie mam pytanko? czy wyciek jest mozliwy przy połaczeniu pompy z silnikiem? Udało mi się tam kiedyś wymacać że jest uszczelniana jakimś klejem czy innym dziadostwem. .
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
Napisany 03 października 2013 - 18:43
musisz poszukać na forum, bo temat był. nawet chyba z rozwiązaniem

Napisany 11 października 2013 - 09:18
ja mam to samo jak zimny to cieknie ropa potem przestaje
Napisany 11 października 2013 - 13:09
http://forum.omegakl...ead.php?t=88655 Pewnie chodzi Ci o to. U mnie po dokładnym wyczyszczeniu tego miejsca jest sucho tak więc pewnie zrobiłem fałszywy alarm, a syf był tam od dawna.