Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Swiatla stopu ciagle sie swieca

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
17 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 20:29

Witam wszystkich serdecznie Od jakis 3 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem omesi :yes_yes: i jak do tej pory wszystko bylo oki ale oczywiscie szczescie nie trwa wiecznie :cry: Mam tylko nadzieje ze to niewielki problem Kiedy zaczynam jechac to po kilku nacisnieciach na hamulec nagle swiatla stopu nie przestaja gasnac tzn ciagle sie swieca i gdy naciskam na hamulec to swieca jeszcze mozniej ale nie gasna kiedy puszczam Podobno albo nie mam masy albo ten czujnik od hamulca Dziekuje za ewentualna pomoc i pozdrawiam

p.s szukalem takiego postu z takim problemem ale nie znalazlem

Aha czyli jak wypne i przestanie swiecic to ze wina tego czujnika, a jezeli po wyjeciu dalej swieci to zwarcie

#2 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 lutego 2007 - 20:31

Jak to w omegach bywa.... szczescie nie trwa wiecznie ( a nawet niezbyt długo ) poszukaj wyłacznika stopu nad pedałem hamulca, wypnijwtyczke isprawdz czy jeszcze świeci , jak tak ( znaczy swieci) to jakies zwarcie w instalacji.

#3 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 20:45

Jak to w omegach bywa.... szczescie nie trwa wiecznie ( a nawet niezbyt długo ) poszukaj wyłacznika stopu nad pedałem hamulca, wypnijwtyczke isprawdz czy jeszcze świeci , jak tak ( znaczy swieci) to jakies zwarcie w instalacji.

Aha czyli jak wypne i przestanie swiecic to ze wina tego czujnika, a jezeli po wyjeciu dalej swieci to zwarcie?

#4 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 11:47

tak - logiczne - wyłacznik przy pedale stopu po wcisnieciu pewdału powduje zwarcie styków i zapalenie świateł stopu

#5 OFFLINE   Beny

Beny

x30ben

• 4 042 postów
  • Województwo: pomorskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0 V6 X30XE

Napisany 23 lutego 2007 - 12:06

no najprawdopodobniej to wlacznik przy pedale... naprawa w warsztacie kolo 25zl :wink:
Dodany obrazek

ZWYKŁY KLUBOWICZ

#6 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 16:48

no najprawdopodobniej to wlacznik przy pedale... naprawa w warsztacie kolo 25zl :wink:

To pewnie ten wlacznik sie zacina bo np dzisiaj juz bylo wszyskto oki Ale jak zajrzalem tam gdzie ten wlacznik to nie widzialem tam zadnej wtyczki ktora mozna wypiac I jak to zobaczylem to nie mam pojecia jak tam sie wogole dostac bo chcialem cos przeczyscic czy psiknac

#7 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 17:20

Na pewno jest złacze, wyobarzasz soebie ze wyłacznik jest na stałe do instalacji??? :wink:
popsikaj jakims WD ale mysle ze "kleją" sie styki, choc moze wystarczy popsikac.

#8 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 17:56

Na pewno jest złacze, wyobarzasz soebie ze wyłacznik jest na stałe do instalacji??? :wink:
popsikaj jakims WD ale mysle ze "kleją" sie styki, choc moze wystarczy popsikac.

No i guzik to nie wlacznik Wiec jest tak: jak zapalam swiatla normalne to sie zapalaja wszystkie razem ze stopem :cry: , Jak swiatla drogowe wylacze to swiatla stopu dzialaja prawie normalnie tzn nacisne zapalaja sie, puszcze gasna ale oprocz tegokiedy nacisne hamulec zapala mi sie jeszcze dodatkowo prawe swiatlo pozycyjne ( gasnie kiedy puszcze czyli teraz mam nawet swiatla hamowania z przodu ) Czyli jednak zwarcie w instalacji ale jak tego szukac ?? Aha zapomnialem ze jak podchodze do samochodu po kilku minutach to wszystko dziala oki ale wystarczy ze pare razy nacisne na hamulec ( przy wlaczonych swiatlach ) i wtedy stop juz nie gasnie

#9 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 21:27

Sprawa dosc powazna ale zacząłbym od obejrenia lamp tylnych oraz przeczyszczenia złaczy przy tych lampach, sprawdzenie masy. jesli nie poskutkuje wygląda na to ze któras kostka-złacze instalacji moze zamokło - utworzyła sie rdza i przewodzi napięcie, trzeba szukac.Jesli masz gniazdo do przyczepy popatrz do niego, - moze zardzewiało od strony przewodów.

#10 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 23:06

Wszstlkie złacza od swiatel WD posikaj i poruszaj masz jakies zwarcie! Usterki szukaj przy tylnych lampach chodz reki nedam sobie uciac! Kiedys mailem Volvo rocznik '82 i tam takie cyrki sie dzialy! Byla słaba masa i juz choinka sie robiła :(

#11 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 10:20

No i nie wiem juz Wszystko poodpinalem popsikalem poczyscilem( chociaz bylo czysto ) i dalej to samo Wlacze swiatla przez chwile jet oki i nagle ni z tego ni z owego same sie wlaczaja swiatla stopu ( juz nawet bez naciskania kamulca ) Kota mozna dostac

#12 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 10:25

A ma pytanie masz pełny komputer??? Moze ci szwankuje ten układ do spradzania zarówek!? Moze niec kto sie jeszcze wypowie bo to jest zagadka! Ja u siebie mam orginalna instaacje do haka i tez mailem problem ze stopem w zlaczu i do dnia dzisiejszego niemam! Moze omega ma gdzies slaby punkt konstrukcyjny i kable sie przerywaja, przecinaja!?

#13 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 10:29

A jak sie sprawdza czy ma sie pelny komputer? Dla mnie to wyglada jak by sie cos przegrzewalo No skoro wlaczam silnki i swiatla i hamowanie i przez powiedzmy 30 sek jest wszystko ok wszystko dziala normalnie I dopiero po tym czasie zaczynaja sie te cyrki

Nie mam haka holowniczego

#14 OFFLINE   jacekczewa

jacekczewa

jacekczewa

• 2 630 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 10:30

Robi**** nadal nie wiemy czy masz hak holowniczy.

#15 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 10:47

Nie mam haka holowniczego Znalazlem wtyczke od swiatel stopu i po odpiecie swiatla gasna A swoja droga smiesznie to wyglada Wlaczam silnik zapalam swiatla i patrze z zegarkiem w reku mija jakies 20 sek i pyk swiatla stopu zapalaja sie same A moze to tak jak kolega wspomnial to wina komputera

#16 OFFLINE   teamc

teamc
  • 395 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 11:03

Pełny komputer to taki co pokazuje spalanie samochodu i informuje o błedach. Masz cos takiego??

#17 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 11:18

Tak mam cos takiego wlasnie Jak wlacze sinlik i zapale swiatla to komp chyba sprawdza wszystkie te uklady i po wlasnie 20 sek wywala mi komunikat break light i wtedy wlasnie sie zapalaja stopy

#18 OFFLINE   robi81971

robi81971
  • 12 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 11:59

Jednak omega to chyba samochod dla ludzi ktorzy maja duzo czasu i cierpliwosci Jezdzilem golfem III i przez 6 lat zepsula sie tylko cewka zaplonowa samochod nigdy ale to nigdy mnie nie zawiodl Ja wiem ze to nie ta klasa itd ale nie wazne, wazne ze wszystko juz dziala

A problem okazal sie prozaiczny spalilo sie wlokno w zarowce ale nie to ktore swieci i dlatego nie wyjmowalem zarowek( no bo po co skoro swieci ) A wielkie dzieki za pomoc naleza sie dla JACEKCZEWA bez niego bym nigdy sie nie domyslil

Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich i dziekuje za pomoc