Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Na mrozie, po odpaleniu i krótkiej pracy - temperatura na MAXA!?

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   OM3.0v6

OM3.0v6
  • 30 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 00:45

Cześć KLUBOWICZE :) (ponownie z problemem)
Jak w tytule:
Na mrozie, po odpaleniu i krótkiej pracy - temperatura na MAXA!? (na czerwone pole/kontrolka)
Dziś rano (-18st, samochód stoi pod blokiem pod chmurką) odpalam ome, łapie za pierwszym razem, pracuje ładnie i równo, ruszam i jadę.
robię 3-4 km, temp mi skacze do 90st (gaz się nie che załączyć - a zawsze to robi jak tylko trochę ponad 70st strzałka wejdzie ). Jade dalej a temp rośnie, jest strasznie zimno, włączam ogrzewanie w aucie na maxa wtedy strzałka jeszcze szybciej do góry, od razu wyłączam ogrzewanie strzałka zwalnia ale i tak dochodzi powoli do maxa.
Staję na poboczu i czekam aż ostygnie. po 5min odpalam (temp ponad 90st) i udaje mi sie przejechać ok 1km i znoy kontrolka:(. Postój i znowu to samo. Na raty dojechałem do celu. Miałem blisko, w sumie ok 10km do rodziców - 4 postoje.
U rodziców che zrobić podmianę na ich samochód a swój wstawić do garażu, może jak się wygrzeje to mu się poprawi. Wyprowadziłem fure starszych wsiadam do swojej żeby ją wstawić, odpalam A TU !?:) po odpaleniu 2-3sek na czerwonym polu strzałka i nagle,szybko spada do 90st i od razu na gaz się sam przełączył!? :).
Poszalałem nim pod domem (bez trakcji) wszystko było ok ale mimo wszystko wstawiłem do garażu i pojechałem dalej drugim autem.
Wieczorem podmieniam samochody i znowu to samo. Do domu przyjechałem po 4-5 postojach i dopiero pod blokiem (ok 30min te 10km z postojami pokonałem) znowu wrócił do normy. Znowu nagle spadł na 90st i wtedy dopiero sie gaz włączył.

COŚ MU SIĘ ROZMRAŻA PO 30 min działania??

Przeszukałem forum (tak mi sie wydaje) znalazłem podobne tematy:

http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=5718&highlight=temperatura+silnika

w momencie gdy zalaczy sie wentylator (gdzies delikatnie powyzej 95) GORNY WAZ GORACY I DOLNY ROWNIEZ, nie ciepły. Oczywiście po chwili pracy wentylatora dolny bedzie cieply bo plyn zostanie schłodzony ale w momencie włączenia to tak jak pisze. Jesli jest inaczej to trzeba zaczac od termostatu - zaczyna sie otwierac ale nie tak jak powinien i goracy plyn zdazy nagrzac czujnki umiejscowiony blisko wpływu do chłodnicy - natomiast to otwarcie nie pozwala na wyprowadzenie odpowiedniej ilosci płynu z bloku. Oczywiście jest to jedna z teorii ktorych może byc wiecej - ale takie zjawisko jak ma kolega kieruje na początku do termostatu.

http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?p=430820#post430820

płyn chłodniczy prawdopodobnie zamarzł
Kupel w astrze miał to samo i węże przy nagrzewnicy mu zamarzły

http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=33249

zamarzł płyn? ukręcił się wirnik pompy?

Dodam że płyn nie zamarzł (przynajmniej w zbiorniczku i jest go tyle ile powinno być, konentratem niedawno uzupełniałem. Dotykałem przewody - te rurki co idą do chłodnicy, obie były chłodne (w tym czasie jak miałem 100st) i obie dość twarde, nie dawały się ścisnąć...

Na komputerze pokładowym nie wywala żadnego błędu.

PYTANIA:

1.)Od czego zacząć waszym zdaniem? przy wyżej opisanych objawach i obserwacjach.

2.)Jak ta wysoka temp ma wpływ na instalacje gazową (czemu lpg się nie włączała nawet jak było ponad 100st?)

3.)...i taki offtopic - przy tych wielokrotnych odpalaniach dzisiaj omki na mrozie jeden z ksenonów zaczął mi świecić na różowawo?! Tylko dwa razy dzisiaj w czasie jazdy świecił normalnie - biało. Ostatecznie, na razie dalej na "różowawo"
Jakies pomysły o co tu chodzi>? Czeka mnie wymian ksenona? (droga impreza?)

Pozdrawiam.
Krzysiek

#2 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 01:31

Sprawdź masy (pod akumulatorem) i połączenia klem kabli od akumulatora.
Wyczyść nasmaruj itp. Wzrok i czasem miernik nie pokaże prawdy.
To latanie wskaźnika i ksenon może być przez to -słaba masa.
Twarde węże - nie wygląda to najlepiej ale nie ma co rozpaczać, tylko odpowietrzyć układ chłodzenia. Najlepiej zrobić z nim prządek po całości - kompleksowo.
Podejrzewam że wskazówka temp. na blacie oszukuje i dodatkowo chłodzenie kuleje (zimny parownik).
Jak to nie pomoże to wtedy będziemy się martwić.

#3 OFFLINE   majk233

majk233
  • 220 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 02:27

Moim zdaniem zamarzł gdzieś płyn, to że w zbiorniczku jest ok nie znaczy że gdzieś indziej nie zamarzło. Druga opcja to taka że coś się stało z pompą wody i nie ma obiegu.
Na gaz Ci się nie przełącza bo parownik jest zimny co potwierdza obie teorie.
ja bym zaczął od sprawdzenie tego płynu chłodzącego.

#4 OFFLINE   Maniek6600

Maniek6600
  • 640 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 06:04

He he...Ja miałem tak samo...Ujechałem kawałek i temeratura powoli dochodzi na maxa....Zatrzymałem się to było po 3 kilometrach.Zgasiłem i dalej to samo....W końcu z zdenerwowania puknąłem w licznik.....I od razu licznik wskoczył na swoje pokazanie.Okazało się iż licznik sie zawiesił..Puknij co ci szkodzi???Skoro sie nie przełączył na gaz to byc może jeszcze się nie rozgrzał.U mnie po 4 kilometrach dopiero zaczyna lecieć letnie z nawiewów.....Zobacz może to jest powodem...

#5 OFFLINE   maniutek

maniutek

Omega? Po raz szósty?

• 395 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 stycznia 2010 - 08:13

Witam, w moim aucie rowniez wariowal wskaznik temperatury...uklad pracowal bardzo dobrze, a oszukiwala wskazowka co bardzo mylilo....okazalo sie ze pomoglo ...docisniecie palcem szybki w okolicach wskazowki temperatury....wyjalem kiedys licznik, suchy lut byl...polecialem lutownica i po problemie, od tamtej pory pokazuje dobrze....

A Kolega wyzej napisal dobrze, moim zdaniem przelacza Ci sie na gaz dopiero w momencie, gdy parownik sie nagrzeje....a wskazowka mowi Ci co innego....czy wentylator pracuje Ci gdy wskaznik zekomo pokazuje 100st? jezeli nie to nie ufam wskaznikowi....

Nie zmienia to jednak faktu, ze plyn chlodniczy gdziec Ci przymarzl....ale watpie...tym bardziej ze jeszcze koncentratu dolewales....

Posprawdzaj - powodzenia

#6 OFFLINE   pszemas

pszemas
  • 76 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 26 stycznia 2010 - 11:59

Witam!

Ja miałem dokładnie taką samą sytuację, kiedy zamarzł mi na wpół wymieszany płyn chłodniczy z wodą, po przejechaniu zaledwie 2 kilometrów, wskazówka temperatury wskazywała prawie MAX pomimo tego, że na dworze temperatura - 17 stopni.
Gasiłem i odpalałem kilkakrotnie do momentu odmarznięcia. W chwili gdy lód puścił temperatura gwałtownie spadła do 80 stopni i po chwili przełączył się na gaz...

#7 OFFLINE   OM3.0v6

OM3.0v6
  • 30 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 01:48

Dopadła mnie angina i nic nie robiłem z autem, nawet do niego nie wychodziłem.
Wzcoraj było -ok7 w nocy i rano samochód po tygodniowym staniu ładnie odpalił i żadnych problemów nie było. Czyli, chyba coś mi przymarzło. Pomimo że teraz jest OK będę się starał dociec przyczyny temp max.
Jak coś będę już widział to napiszę.
Na razie podjadę żeby mi temp. zamarzania płynu sprawdzili.

P.S.

Sprawdź masy (pod akumulatorem) i połączenia klem kabli od akumulatora.
Wyczyść nasmaruj itp. Wzrok i czasem miernik nie pokaże prawdy.
To latanie wskaźnika i ksenon może być przez to -słaba masa.

Przeczyściłem - przy okazji dziś w nocy podładowałem aku i ksenon bez zmian:/

Jak ktoś widział to proszę o podesłanie linku do tematu z ksenonem.
Nadal mi dziwnie świeci. Na zmianę różowo-fioletowo-biało-niebiesko...
Czasem po zapalenie świateł nie załapuje i się nie świeci w ogóle.

Już mam
http://forum.omegakl...ighlight=ksenon

#8 OFFLINE   matimon

matimon

Miłośnik modelu...

• 200 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 05:17

Zalej układ nowym płynem do -35st i będzie ok.

#9 OFFLINE   michaldenisiuk

michaldenisiuk
  • 42 postów

Napisany 02 lutego 2010 - 09:16

u mnie tak bylo jak zacinal sie termostat.wymienic cały plyn i jezeli dalej bedzie to samo to wymienic termostat bo to on ma puscic wode na chlodnice zeby sie silnik nie przegrzal.jak masz wpiety reduktor od gazu? w maly czy duzy obieg?

jak u mnie byla taka historia to meczylem weze gorny i dolny uciskalem az termostat puscil i ewentualnie przepchnal to co mozliwe ze zamarzlo:)

pozdrawiam

#10 OFFLINE   OM3.0v6

OM3.0v6
  • 30 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 15:58

Problem (mam nadzieję) rozwiązany.
Właśnie wróciłem z warsztatu. Sprawdzili mi temp. zamarzania płynu - wynik -10 stC.
Spuścili stary i mam nowy, rozcieńczony koncentrat - wynik -30. :)
P.S.
Przy okazji poprosiłem o naprawę szwankującego ksenona (od rana mam komunikat: "headlight tail light" i ksenon po zapaleniu świateł pali się 5sek, kolejne 5sek mruga i po 10sek gaśnie - ale to już w innym (odpowiednim) temacie będę ciągnął jak już :)
(ile kosztuje lampa/żarnik? jaki model? oznaczenia?)

#11 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 16:46

Problem (mam nadzieję) rozwiązany.
Właśnie wróciłem z warsztatu. Sprawdzili mi temp. zamarzania płynu - wynik -10 stC.

:o Nigdy takiego nie miałem, i nie sądziłem że można mieć, zawsze sprawdzałem po zakupie auta - bo to podstawa jak rozrząd itp.
Fajnie że się wyjaśniło - ważna wskazówka dla innych.
pozdr:)

#12 OFFLINE   OM3.0v6

OM3.0v6
  • 30 postów

Napisany 03 lutego 2010 - 22:57

Żarniki, soczewki, hidy... JAk ktos ma problemy to link do tematu:
http://forum.omegakl...
"Xenon - inna barwa światła"
...na allegro PHILIPS XENON D2S - 110zł!! szt (TANIOCHA!)
http://allegro.pl/it...ilips_nowe.html
Sprzedający - ata3331