Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Drzwi nie chcą się zamknąć

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
15 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   kuba654

kuba654
  • 20 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 01:03

Błagam pomóżcie.. Problem mój zaczął się wczoraj, gdy wróciłem z pracy wieczorem. Na zewnątrz ok -12 stopni. Wysiadam z Omci, zamykam drzwi kierowcy, a one... się odbijają. Zamarzł zamek czy coś.. Próbuję docisnąć i zamknąć kluczykiem z centralnego, ale zamknęły się wszystkie drzwi oprócz kierowcy... Całą noc Omcia stała z przymkniętymi drzwiami. Dziś rano chciałem jechać do pracy, ale pomyślałem, jak jechać, skoro drzwi się będą otwierać na zakrętach... Wziąłem jakiś sznurek i przywiązałem do fotela;D Ale gdy wyszedłem z pracy... kolejne drzwi się nie zamykały-z tyłu za pasażerem. Musiałem kolejne przywiązać. Teraz autko stoi pozawiązywane na ulicy i się boję czy długo tak postoi... Pomóżcie mi, jak mam zamknąć to auto...

#2 OFFLINE   fnd

fnd
  • 1 167 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 stycznia 2010 - 01:14

No kolego z tymi sznurkami to niewesoło. :o

Na moje oko masz 3 wyjścia:
-czekać na odwilż
-wstawić samochód do jakiegoś ogrzewanego garażu, żeby wszystko puściło i potraktować wszystkie zamki jakimś specyfikiem. Np. takim
-porządnie nagrzać samochód w środku, ustawiając powietrze na boczne nawiewy, żeby dmuchały na drzwi. Powinno odmarznąć, tylko nie wiadomo, czy znowu nie zamarznie :monster:

Jak dla mnie opcja 2 najlepsza.

#3 OFFLINE   axk

axk

Wolność Rządzi :)

• 262 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 07:05

No kolego z tymi sznurkami to niewesoło. :o

Na moje oko masz 3 wyjścia:
-czekać na odwilż
-wstawić samochód do jakiegoś ogrzewanego garażu, żeby wszystko puściło i potraktować wszystkie zamki jakimś specyfikiem. Np. takim
-porządnie nagrzać samochód w środku, ustawiając powietrze na boczne nawiewy, żeby dmuchały na drzwi. Powinno odmarznąć, tylko nie wiadomo, czy znowu nie zamarznie :monster:

Jak dla mnie opcja 2 najlepsza.

Kolega ma 100% rację, lecz zanim zamówisz to na allegro i zanim przyjdzie pocztą,
wal do sklepu po wd-40 (utlenia wode), później jednak jak specyfik dojdzie to pasuje zamki potraktować by miały smarowanie.

ps.najlepiej jak rozkręcisz tapicerkę i całe zamki przelecisz

(jam tak uczynił i od 1,5 tygodnia jest elegancko)

#4 OFFLINE   MarekFKLD

MarekFKLD
  • 1 119 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 stycznia 2010 - 09:33

te sposoby są bardzo dobre ale jeśli nie to spróbuj centralnym zamkiem się bawić czyli zamekać i otwierać;) u mnie to pomogło, tylko jeśli już zamarzło tam wszystko to jedyne wyjście to nagrzać porządnie auto.

#5 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 stycznia 2010 - 09:55

Miłałem tak 2 lata temu. Jak nie masz garażu to odpal auto i grzanie na maksa. Jak puści to rozkręcasz tapicerkę i smarujesz wszystko białym smarem w sprayu. Po takim zabiegu problem zniknął.

#6 OFFLINE   Michal_lodz

Michal_lodz
  • 24 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 10:13

Miałem taki sam problem ale po zabawie zamkiem ccentralnym i nagrzaniu omci zamki odpusciły no ale na pocztku miałem juz myskiu ze od tego mrozu pusciły jakies sciegna od zamka no ale to tylko te mrozy zaskakuja
Przedni napęd jest dla kobiet :D

#7 OFFLINE   Piotrek76

Piotrek76
  • 591 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 10:49

Pomóżcie mi, jak mam zamknąć to auto...

Nagrzej dobrze w środku i puści, miałem tak nie raz.

#8 OFFLINE   armando123

armando123
  • 39 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 12:16

http://www.motoalleg...mkow_50_ml.html .tesz to przerabialem usiebie bylo identycznie polecam tem preperat co pisal kolega
fnd
umie to podzialalo

#9 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 stycznia 2010 - 13:10

wal do sklepu po wd-40 (utlenia wode),

dobre :jump:

ja zapalniczką podgrzewam zamek i puszcza w 5 minut. robiłem to przedwczoraj bo mi się myjni zachciało :)

#10 OFFLINE   axk

axk

• 262 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 14:24

dobre :jump:

ja zapalniczką podgrzewam zamek i puszcza w 5 minut. robiłem to przedwczoraj bo mi się myjni zachciało :)

Tak i podgrzewaj wszystkie, tak jak kolega mówi że już drugie się nie zamykają, i tak w kółko codziennie , nie lepiej raz zmarznąć i zrobić wszystkie drzwi preparatem?

no ale to tylko moje zdanie

ps. że niby wd-40 nie pomoże czy nie utlenia wody?

Ja potraktowałem wd-40 wszystkie zamki w omedze ,w firmowym aucie i (w dwóch garażach 2 kłódki i dwa zamki) i od tamtej pory żaden nie zamarzł !

#11 OFFLINE   Tuptus

Tuptus

Tomek

• 1 341 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Z22XE

Napisany 23 stycznia 2010 - 14:28

dobre że utlenia wodę :D

ja podgrzewam zapalniczką, po czym kilka minut zamykam i otwieram - by tam zamarzło ale się ruszało i jest spokój. WD40 na pewno tez pomoże.

#12 OFFLINE   axk

axk

• 262 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 14:39

http://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40

#13 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 stycznia 2010 - 21:43

dzis i ja postanowilem umyc autko..,
powycieralem wszystkie wneki ofcoz, potraktowalem silikonem, zamki tez. nic nie przymarzlo, lecz ten sam problem mialem po otwarciu drzwi kierowcy - juz nie chcialy sie zatrzasnac :)

doswiadczony po porzedniej omedze (wtedy w ciagu kilku min sciagnalem tapicerke drzwi na parkingu) tym razem po prostu sprobowalem kilka razy zamknij otworz centralny, pozniej trzepnalem kilka razy konkretnie drzwiami i odpuscilo...
niestety przy mrozach rzedu -20 mycie auta to nie najlepszy pomysl, chyba, ze mamy cieply garaz i wszystko odparuje :)

#14 OFFLINE   kuba654

kuba654
  • 20 postów

Napisany 23 stycznia 2010 - 23:32

Dziś rano poszedłem trochę Waszym tropem i psiknąłem zamki odmrażaczem do szyb i zamków. Wróciłem do auta po pół godziny i drzwi zamykały się:D Także problem rozwiązany. Szkoda, że nie pomyślałem wczoraj, że rozwiązanie może być tak blisko (wożę odmrażacz w bagażniku :p)
Dzięki bardzo i pozdrawiam;)

PS: Głupio było mi to napisać od razu, ale ten problem też się pojawił po myciu:D Nigdy więcej mycia auta przy -13*C :)

#15 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 02:31

U mnie na szybko WD40 dało radę -potwierdzam skuteczność:)
ale przydało by się zrobić kompleksowy przeglądzik z użyciem smaru do zamków - chyba najlepsza opcja.
Albo tak zamykać:D:D:D:
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#16 OFFLINE   eliks

eliks
  • 1 563 postów

Napisany 24 stycznia 2010 - 13:50

dzis i ja postanowilem umyc autko..,
powycieralem wszystkie wneki ofcoz, potraktowalem silikonem, zamki tez. nic nie przymarzlo, lecz ten sam problem

w piątek zrobiłem to samo. Kupiłem silikon do uszczelek i to naprawdę działa. Zamek wcześniej psiknąłem WD40, jeszcze przed myciem. Tylnie prawe drzwi tylko mi sie przykleiły delikatnie, poza tym wszystko ok.