Drzwi nie chcą się zamknąć
Napisany 23 stycznia 2010 - 01:03
Napisany 23 stycznia 2010 - 01:14

Na moje oko masz 3 wyjścia:
-czekać na odwilż
-wstawić samochód do jakiegoś ogrzewanego garażu, żeby wszystko puściło i potraktować wszystkie zamki jakimś specyfikiem. Np. takim
-porządnie nagrzać samochód w środku, ustawiając powietrze na boczne nawiewy, żeby dmuchały na drzwi. Powinno odmarznąć, tylko nie wiadomo, czy znowu nie zamarznie :monster:
Jak dla mnie opcja 2 najlepsza.
Napisany 23 stycznia 2010 - 07:05
No kolego z tymi sznurkami to niewesoło.
Na moje oko masz 3 wyjścia:
-czekać na odwilż
-wstawić samochód do jakiegoś ogrzewanego garażu, żeby wszystko puściło i potraktować wszystkie zamki jakimś specyfikiem. Np. takim
-porządnie nagrzać samochód w środku, ustawiając powietrze na boczne nawiewy, żeby dmuchały na drzwi. Powinno odmarznąć, tylko nie wiadomo, czy znowu nie zamarznie :monster:
Jak dla mnie opcja 2 najlepsza.
Kolega ma 100% rację, lecz zanim zamówisz to na allegro i zanim przyjdzie pocztą,
wal do sklepu po wd-40 (utlenia wode), później jednak jak specyfik dojdzie to pasuje zamki potraktować by miały smarowanie.
ps.najlepiej jak rozkręcisz tapicerkę i całe zamki przelecisz
(jam tak uczynił i od 1,5 tygodnia jest elegancko)
Napisany 23 stycznia 2010 - 09:33

Napisany 23 stycznia 2010 - 09:55
Napisany 23 stycznia 2010 - 10:13

Napisany 23 stycznia 2010 - 10:49
Nagrzej dobrze w środku i puści, miałem tak nie raz.Pomóżcie mi, jak mam zamknąć to auto...
Napisany 23 stycznia 2010 - 12:16
fnd
umie to podzialalo
Napisany 23 stycznia 2010 - 13:10
wal do sklepu po wd-40 (utlenia wode),
dobre :jump:
ja zapalniczką podgrzewam zamek i puszcza w 5 minut. robiłem to przedwczoraj bo mi się myjni zachciało

Napisany 23 stycznia 2010 - 14:24
dobre :jump:
ja zapalniczką podgrzewam zamek i puszcza w 5 minut. robiłem to przedwczoraj bo mi się myjni zachciało
Tak i podgrzewaj wszystkie, tak jak kolega mówi że już drugie się nie zamykają, i tak w kółko codziennie , nie lepiej raz zmarznąć i zrobić wszystkie drzwi preparatem?
no ale to tylko moje zdanie
ps. że niby wd-40 nie pomoże czy nie utlenia wody?
Ja potraktowałem wd-40 wszystkie zamki w omedze ,w firmowym aucie i (w dwóch garażach 2 kłódki i dwa zamki) i od tamtej pory żaden nie zamarzł !
Napisany 23 stycznia 2010 - 14:28

ja podgrzewam zapalniczką, po czym kilka minut zamykam i otwieram - by tam zamarzło ale się ruszało i jest spokój. WD40 na pewno tez pomoże.
Napisany 23 stycznia 2010 - 21:43
powycieralem wszystkie wneki ofcoz, potraktowalem silikonem, zamki tez. nic nie przymarzlo, lecz ten sam problem mialem po otwarciu drzwi kierowcy - juz nie chcialy sie zatrzasnac

doswiadczony po porzedniej omedze (wtedy w ciagu kilku min sciagnalem tapicerke drzwi na parkingu) tym razem po prostu sprobowalem kilka razy zamknij otworz centralny, pozniej trzepnalem kilka razy konkretnie drzwiami i odpuscilo...
niestety przy mrozach rzedu -20 mycie auta to nie najlepszy pomysl, chyba, ze mamy cieply garaz i wszystko odparuje

Napisany 23 stycznia 2010 - 23:32

Dzięki bardzo i pozdrawiam;)
PS: Głupio było mi to napisać od razu, ale ten problem też się pojawił po myciu:D Nigdy więcej mycia auta przy -13*C

Napisany 24 stycznia 2010 - 02:31

ale przydało by się zrobić kompleksowy przeglądzik z użyciem smaru do zamków - chyba najlepsza opcja.
Albo tak zamykać

Napisany 24 stycznia 2010 - 13:50
w piątek zrobiłem to samo. Kupiłem silikon do uszczelek i to naprawdę działa. Zamek wcześniej psiknąłem WD40, jeszcze przed myciem. Tylnie prawe drzwi tylko mi sie przykleiły delikatnie, poza tym wszystko ok.dzis i ja postanowilem umyc autko..,
powycieralem wszystkie wneki ofcoz, potraktowalem silikonem, zamki tez. nic nie przymarzlo, lecz ten sam problem