Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Ocalmy dolinę Rozpudy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
22 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 lutego 2007 - 13:18

Otrzymałem takiego e-maila i pomyślałem, ze warto to wrzucić na forum

Proszę Was o trzy rzeczy.

a.. Po pierwsze zerknijcie na fotki poniżej, a jak chcecie to zapoznajcie się szerzej z tematem (poniżej link nr 1 i 2).
b.. Po drugie wyślijcie list do naszego "ukochanego" Premiera (link nr 3) - to zajmie Wam chwilkę, a może zmienić wiele (nikt Wam nie zarzuci, że nic nie zrobiliście)
c.. Po trzecie zróbcie z tego ogromny "zielony" łańcuszek i prześlijcie ten list wszystkim Waszym znajomych, przyjaciołom i rodzinie... Niech nikt nie będzie obojętny na bezmyślne działania urzędników, polityków i tych, którzy chcą zarobić niszcząc Dolinę Rospudy.
Link 1 - wszystko na temat kampanii w obronie Doliny Rospudy
http://www.greenpeac...-nie-t-dy-droga

Link 2 - co się dzieje w Dolinie Rospudy + Deklaracja Utworzenia Republiki Doliny Rospudy (Ty też możesz zostać jej obywatelem)
http://www.dolina-rospudy.pl/

Link 3 - wyślij list
http://www.greenpeac...a/ratuj-rospude

To nie wyobrażalne, ale to co poniżej chcą nam bezpowrotnie zniszczyć. Trudno uwierzyć, że takie miejsca są w naszym pięknym kraju...

NIKT NIE JEST PRZECIWKO OBWODNICY!!!
Niestety ktoś uparł się co do jej przebiegu - ambicja czy głupota?
Oceńcie sami czy nie ma alternatywy...

Zielony kolor to chronione obszary w ramach programu Natura 2000

"Krytykować może każdy głupiec i wielu z nich to robi"
Winston Churchill

#2 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie

Napisany 22 lutego 2007 - 13:23

Poszło

#3 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 13:25

aaa, zapomniałem napisać, że też wysłałem :)

Winston Churchill

#4 OFFLINE   Szynka

Szynka

AutoDetailing

• 1 493 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 22 lutego 2007 - 13:43

Poszło :wink:

#5 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 14:09

Właśnie słyszałem w radiu że kaczorki słożyły wniosek do CBA o sprawdzenie czy w sparwie obwodnicy nie doszło do jakichś machlojek

#6 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 22 lutego 2007 - 15:27

Słuchacie - teraz mówie ja Jarząbek, prosze nie utorżsamiać tego z moim członkostwem w OKP

Jesteście jak dzieci neostrady na czacie onetu.

'Wpisójcie miasta kture popierajom"

Nóż mi sie otwiera w kieszeni jak coś takiego widze. Jeszcze tylko brakuje, ze ze spamu jaki dostaje w mailach, prócz v|agry będę musiał wywalać 'dolina Rozpdy'.
Jak ktoś ma coś przeciwko, może nawet tam pojechać, jak ktoś ma coś do powiedzenia iech tam krzyczy. Ok, zgadzam sie - tu jest OFF moze napisac co chce (prawie), ale na liść laurowy - zaraz wątek będzie liczył fyfnaście stron postów 'poszło', 'wysłałem', 'też' bla bla bla...
Nie szkoda Wam swojego i mojego, a także czasu każdego z użytkowników, którzy będą chcieli przeszukać wątek w poszukiwaniu TREŚCI?

To było pierwsze primo.
Po drugie primo - gdyby ziemia (a w zasadzie Ziemia) miała tylko takie problemy jak dolina Rozpudy to osobiście stanąłbym moją Omesią przed buldożerami ... ale zmiłujcie sie. Dookoła nas dzieje sie tyle pożerających przyrode rzeczy, już nawet to, ze jeżdze Omegą 3,0 a nie Lupo 3L ma niebagatelny wpływ na środowisko.
To, ze pewnie mało kto w domu ma wiecej niż jeden kosz na śmieci (do segregacji odpadków). To, ze nawet jak przed blokiem stoją rózne pojemniki na śmieci to mało kto z nich korzysta (we właściwy sposób). To, ze w sklepie nikt prawie nie zwraca na oznaczenia na opakowaniach, które pokazują co jest proekologiczne a co nie .
To, ze lasy amazonki znikają w szeleńczym tempie, to, ze wczoraj czy przed wczoraj wyciekło 100 ton mazutu/oleju opałowego (rózne źródła różnie podają) - to ludzie mają w pompie.

Niech każdy najpierw zajmie sie 'swoim ogródkiem', a potem rozsyła spam, który coraz częściej kładzie moją firmową poczte, a provider rozkłada ręce mówiąc, ze w porównaniu do zeszłego roku jest go kilkanaście razy wiecej...

To mój skromny apel. Jesli ktos będzie chciał wdać sie w dyskusje - z góry uprzedzam, ze wątek ignoruje, wiec lepiej sie nie wysilać.

ps. z jednej strony każdy chce miec autostrady, drogi, i narzeka na wszytsko, a z drugiej strony nagle znaleźli sie 'ekolodzy' ... bo wytną troche lasu - i jakkolwiek rozumiem strate, to w porównaniu do całego tego świństwa, jakie robi sie przyrodzie na całym swiecie - to wybaczcie, ale śmiać mi sie chce, z tych zielonych ludków na drzewach. Mógłbym z procy do nich strzelać (zwłaszcza, jak będę musiał w godzinach szczytu przez Augustów przejechac)

#7 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 22 lutego 2007 - 16:31

cita.... hm.... ale w pełni się z Tobą ZGADZAM.... w sprawie spamu... i zanieczyszczenia świata.... :razz: :wink: :mrgreen:

jeżeli chodzi o dolinę... to napewno jest jakieś alternatywne rozwiązanie dla przebiegu obwodnicy... zeby nie trzeba było wycinac 40 hektarów lasu...
:looz:

:ok:

#8 OFFLINE   Piterek

Piterek

ASB killer

• 3 826 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 19:24

dlatego temat jest w OT :)

Winston Churchill

#9 OFFLINE   georg

georg
  • 43 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 19:56

Panowie jestem mieszkancem tych pieknych terenow(zielone pluca polski)i zapewniam was ze kazda inna opcja wygladala by podobnie(40/h. lasu)Trzeba tam mieszkac zeby zauwazyc problem mieszkancow i sie wypowiadac na ten temat :bad:
georg

#10 OFFLINE   Waldemarz

Waldemarz

DZIADZIA

• 2 660 postów

Napisany 23 lutego 2007 - 20:00

Kochani przebywam tam kilkadziesiat razy w roku i moje zdanie jest takie, że nie powinny sie tylko liczyc żaby czy ptaki. Wybaczcie, ale ludzie też maja prawo żyć w odpowiednich warunkach.
I dlatego jestem za ta obwodnicą. Wkurza mnie to że decydować maja o tym ludzie, którzy sa tam kilka dni w roku, albo wcale nie byli.
Popieram mieszkańców Augustowa i budowę obwodnicy.
A tych wszystkich awantur z ekologami to wydaje mi sie że chyba nie dostali na konto dużej kasy od wykonawcy i dlatego tak się wydzierają. :mrgreen:
Każdy ma swoje zdanie na ten temat, ale wybaczcie, nie może byc tak, że ludzie mają żyć w takich warunkach tylko dlatego, aby żabki mogły się w spokoju bzykać.

#11 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lutego 2007 - 22:50

Poszło

#12 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 28 lutego 2007 - 16:37

Troche faktow:

Informacja prasowa
W związku z nieprawdziwymi informacjami podawanymi przez niektóre organizacje pozarządowe Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Białymstoku informuje, że:
1. Nieprawdą jest, że w wyniku budowy estakady nad Doliną Rospudy zagrożony zostanie występujący tam miodokwiat krzyżowy, ponieważ występuje on w odległości ok. 500 metrów powyżej przeprawy.
2. W miejscu, w którym została wytyczona przeprawa, występuje najniższa miąższość torfów na terenie całej doliny. Torf występuje tam do głębokości 4 metrów, a na większości obszaru Doliny Rospudy miąższość torfu sięga 20 metrów. Z tego właśnie powodu jest to najlepsza lokalizacja estakady.
3. Nieprawdą jest, że pale, na których ma opierać się estakada będą wbijane. Będą one wiercone i nie spowodują zmiany stosunków wodnych w dolinie.
4. Nieprawdą jest, że na obszarze Doliny Rospudy będą wycinane drzewa. W związku z planowaną inwestycją niezbędna jest wycinka drzew. Będzie ona jednak prowadzona poza Doliną i będzie w pełni skompensowana poprzez zalesienie innego obszaru.
Wszystkie wyżej wymienione twierdzenia są poparte ekspertyzami i opiniami uznanych autorytetów w dziedzinie ochrony przyrody oraz Wojewódzkiej Rady Ochrony Przyrody.
GDDKiA Oddział w Białymstoku informuje, że w zakresie lokalizacji inwestycji w obszarach chronionych nie zostały naruszone przepisy prawa krajowego jak też unijnego, co zostało potwierdzone wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego z 19 grudnia 2005 roku (jego treść jest zamieszczona na stronie: http://www.gddkia.gov.pl/
źródło: strona internetowa GDDKiA

pozdr :wink:

#13 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 28 lutego 2007 - 20:21

i o co tak naprawdę chodzi....????

#14 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 01 marca 2007 - 13:36

Popieram Cita i Waldemara!!! Zdecydowanie!!! A jakże by inaczej?!
Byłem kilka dni temu w Krakowie na Rynku i właśnie ekolodzy mieli swoje 5 minut pod Adasiem (w sprawie Rospudy). Łeh... wyglądali jak grupka ujaranych rastamanów... nie to, żebym coś miał przeciw jaraniu czy rastamanom... ale ludzie! tyle fatalnych spraw się dzieje, o wiele ważniejszych niż żabki i ptaszki... ale wtedy nikt nie protestuje..
sam mieszkam obok paskudnej trasy.. więc proponuję, żeby tych wszystkich ekologów przesiedlić do tej miejscowości gdzie przez cały dzień zapieprzają tiry, a po roku spytać ich o zdanie.. głowę daję, że wyrzekli by się pelikanów, żabek, ropuch itp.
a po trzecie primo:
PRECZ ZE SPAMEM!!!
:peace: :yes_yes: :bmw: :bud: :driver: :komp:

#15 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów

Napisany 01 marca 2007 - 17:33

dolina Rospudy ??...........ech...........a alternatywne rozwiązanie to obwodnica przez kilka wsi ??...........żenada...............chciałby ktoś 24h TIR-y jeżdżace mu pod chatą ?? Oglądałem wczoraj tych tzw ekologów i normalnie to banda smarkaczy,brudasów,ćpunów(sorki jak kogoś uraziłem ale tak wyglądają)....może juz skończe tą wypowiedź.........

#16 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 02 marca 2007 - 08:22

dziś zwinęli graty i pojechali ... i daj im Panie Boże szczęścia i pomyślności w życiu, żeby nie odreagowywali swych frustracji w ten sposób :evil:

#17 OFFLINE   Szopen

Szopen

Zagazować cały świat !

• 451 postów

Napisany 02 marca 2007 - 09:46

cytat z bash.org.pl

<blonsk> 31-letni ekolog z Częstochowy został ranny w wyniku upadku z drzewa w obozie Greenpeace w dolinie Rospudy koło Augustowa (podlaskie). Spadł z wysokości kilku metrów.
<gottie> widocznie dojrzał

:lol:

pozdr

#18 OFFLINE   prezesss

prezesss
  • 1 576 postów

Napisany 02 marca 2007 - 10:31

cytat z bash.org.pl

<blonsk> 31-letni ekolog z Częstochowy został ranny w wyniku upadku z drzewa w obozie Greenpeace w dolinie Rospudy koło Augustowa (podlaskie). Spadł z wysokości kilku metrów.

pozdr

:smiech: :smiech: :smiech:

#19 OFFLINE   niko

niko
  • 383 postów

Napisany 02 marca 2007 - 10:51

cytat z bash.org.pl

pozdr

jako trzydziestojednoletni owoc musiał być bardzo dojrzały... :tere-fere:

#20 OFFLINE   piotr027

piotr027

Dwie Omegi-jedna Edytki

• 604 postów

Napisany 02 marca 2007 - 16:29

cytat z bash.org.pl

pozdr

jako trzydziestojednoletni owoc musiał być bardzo dojrzały... :tere-fere:

rzekłbym nawet ,że chyba lekko zgniły.......... :mrgreen: