Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Trzymanie na kontrolkach

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 22 lutego 2007 - 11:10

Cześć,

mam takie oto pytanko. Rozchodzi się o to, że mam radio podłączone tak, że aby grało musze mieć kluczyk przekręcony o 2 pozycje. Czyli to juz stan tuż przed rozruchem, więc pali się komp i wszystkie potrzebne kontrolki. Czy trzymając kluczyk w takim położeniu przez dłuższy czas nic złego się nie stanie? Tzn czy nie jest to "niezdrowe" dla Omesi? Bo jak na postoju chce słuchać radia to albo musze odpalać, albo właśnie stać z taką choinką na desce:)

Pozdrawiam

Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#2 OFFLINE   konrad

konrad
  • 261 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 11:22

też mnie to denerwowało i o ile dobrze pamiętam tam z radia wychodzi do zasilania czerwony i żółty czerwony jest ze stałym napięciem a w żółtym kabelku jest dopiero napięcie jak włączysz zapłon więc odciełem żółty od instalacji auta i złączyłem do czerwonego i po robocie imasz cały czas działające radio bez konieczności włączania zapłonu
v6 i wiesz co mruczy pod machą

#3 OFFLINE   wojteks_07

wojteks_07
  • 115 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 12:30

Cześć,

mam takie oto pytanko. Rozchodzi się o to, że mam radio podłączone tak, że aby grało musze mieć kluczyk przekręcony o 2 pozycje. Czyli to juz stan tuż przed rozruchem, więc pali się komp i wszystkie potrzebne kontrolki. Czy trzymając kluczyk w takim położeniu przez dłuższy czas nic złego się nie stanie? Tzn czy nie jest to "niezdrowe" dla Omesi? Bo jak na postoju chce słuchać radia to albo musze odpalać, albo właśnie stać z taką choinką na desce:)

Pozdrawiam

co to za radio, powinno grać w pozycji I tzw. radiowej (po włączeniu kluczyka włącza się samoczynnie a co się dzieje jak włączysz radio przy włożonym kluczyku włącznikiem radia)

#4 OFFLINE   mejdej

mejdej
  • 142 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.0i C30NE

Napisany 22 lutego 2007 - 12:34

Radio to jakieś Alpine, ale teraz nie pamiętam jakie dokładnie. Włącza się samo gdy przekręce dwa razy kluczyk. Nigdy nie włączałem ani nie wyłączałem go przyciskiem bo samo to robi jak przekręcam kluczyk.
Pamiętaj, że dzisiaj jest pierwszy dzień reszty Twojego życia!

A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl

#5 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 22 lutego 2007 - 12:35

co to za radio, powinno grać w pozycji I tzw. radiowej (po włączeniu kluczyka włącza się samoczynnie a co się dzieje jak włączysz radio przy włożonym kluczyku włącznikiem radia)

problem nie w radiu, tylko w złym jego podłączeniu.

Kolego Mejdej:
1. Nie, w samochodzie z zapłonem elektronicznym nic sie nie stanie, jesli będziesz trzymał włączony zapłon
2. Tak nie powinno być - radio powinno grac, tak jak wojteks_07 napisał, w pozycji 1 a nie 2. Oznacza to, ze coś masz źle podłączone.

#6 OFFLINE   wolf

wolf
  • 972 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 12:41

u mnie gra zawsze,nieważne czy włączony zapłon czy nie,odłączanie akumulatora nic nie powoduje,nie musze wbijać żadnych kodów,jak zostawie włączone radio na wyłączonym zapłonie to po jakimś czasie samo się wyłączy

#7 OFFLINE   wojteks_07

wojteks_07
  • 115 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 14:30

Radio to jakieś Alpine, ale teraz nie pamiętam jakie dokładnie. Włącza się samo gdy przekręce dwa razy kluczyk. Nigdy nie włączałem ani nie wyłączałem go przyciskiem bo samo to robi jak przekręcam kluczyk.

po kluczyku to normalne że się włączy (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) i kontrolki się też zaświecą. Jak napisał cita nie jest to szkodliwe ale z akumulatora idzie więcej prądu.

Moim zdaniem jest wszystko połączone fabrycznie. Aby słuchać radia na postoju musisz włożyć kluczyk i przekręcić do I pozycji i włączyć radio włącznikiem radia (rozwiązanie fabryczne i tak na pewno teraz jest) albo możesz zmienić zasilanie radia aby działało niezależnie od kluczyka ale wtedy zawsze będziesz musiał włączać i wyłączać radio ręcznie (opcja załączania po kluczyku nie będzie działać)

#8 OFFLINE   konrad

konrad
  • 261 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 15:55

ja miałem oryginalne radio i gdy je wymieniałem no jvc to okazało się że kość pasuje idealnie i wszystko działa ale po włączeniu kluczyka w 2 pozycji i musiałem zrobić tak jak wyżej napisałem ale z tego co się orientuje to chyba każdy niemiec ma tak z tym radiem bmw mercedes opel zawsze ten sam problem z radiem
v6 i wiesz co mruczy pod machą

#9 OFFLINE   din

din
  • 203 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 16:10

ja w swojej tez zmienilem radio. Mam tak podlaczone ze zawsze mozna go sluchac bez wkladania kluczyka. W mojej omedzoe ida 2 kable jeden ze stalym pradem a drugi w ktorym plynie prad dopiero po przekreceniu kluczyka na pozycje II. Nie zmienisz tego. Niestety ten typ tak ma(mnie tez to wnerwia). W koncu podlaczylem na stale.Jedyny mankament ze jak gasze silnik musze grajka wylaczac recznie(i tak zabieram panel takwiec po klopocie)
pzdr;)
din;)))))

#10 OFFLINE   bartek

bartek
  • 125 postów

Napisany 22 lutego 2007 - 16:17

ja miałem oryginalne radio i gdy je wymieniałem no jvc to okazało się że kość pasuje idealnie i wszystko działa ale po włączeniu kluczyka w 2 pozycji i musiałem zrobić tak jak wyżej napisałem ale z tego co się orientuje to chyba każdy niemiec ma tak z tym radiem bmw mercedes opel zawsze ten sam problem z radiem

Tez mam Jvc-a i wtyczka pasowala bez problemu - radio dziala bez przekrecania zaplonu a kabelkom sie nie przygladalem byc moze poprzedni wlasciciel cos majstrowal... :roll:

#11 OFFLINE   marcino76

marcino76
  • 158 postów
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 22 lutego 2007 - 18:14

też mnie to denerwowało i o ile dobrze pamiętam tam z radia wychodzi do zasilania czerwony i żółty czerwony jest ze stałym napięciem a w żółtym kabelku jest dopiero napięcie jak włączysz zapłon więc odciełem żółty od instalacji auta i złączyłem do czerwonego i po robocie imasz cały czas działające radio bez konieczności włączania zapłonu

Ja zrobiBem chyba tak samo i tez chodzi nawet bez kluczyka
niema to jak opelek

#12 OFFLINE   Luqua

Luqua
  • 941 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 lutego 2007 - 22:21

Mi oryginalne radio tez gralo tylko w pozycji 2. jak wymienialem radio to poprosilem elektryka zeby radio dzialalo niezaleznie od pozycji kluczyka w stacyjce i teraz radio mi gra nawet jak mam kluczyk w kieszeni. Pewnie zrobil to samo co u konrad i marcino76 :mrgreen:

#13 OFFLINE   lord_craven

lord_craven

Ciem kotka!

• 5 572 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 23 lutego 2007 - 22:24

A ja mam tak, że kiedy chce to sobie włączam radyjko. Niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce czy nie :mrgreen:

#14 OFFLINE   Tom_alfik

Tom_alfik

Sprzedam swoją omegę

• 117 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 20:54

Aby słuchać radia na postoju musisz włożyć kluczyk i przekręcić do I pozycji i włączyć radio włącznikiem radia (rozwiązanie fabryczne i tak na pewno teraz jest)

Pozwolę sobie na uzupełnienie i poprawkę:
Fabrycznie jest stosowana tzw. logika zapłonu, polega to - obrazowo mówiąc - na tym, że radio można włączyć przyciskiem na radiu - bez kluczyka, można je włączyć przekręcając stacyjkę w pozycję I - nie trzeba włączać przyciskiem (chyba że wcześniej przyciskiem było wyłączone). Kluczyk można cofnąć do pozycji 0, a radio będzie grało dalej dopóki kluczyk nie zostanie wyciągnięty, albo radio nie zostanie wyłączone przyciskiem.

Tak to działa u mnie (radio DELCO 500).

A ja mam tak, że kiedy chce to sobie włączam radyjko. Niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce czy nie

więc i ja tak mam :mrgreen:
[you:bb82a89dc7] pamiętaj o włączeniu świateł !!!

Moja Kluska jest ze Szwajcarii!!!

#15 OFFLINE   regaciarz

regaciarz
  • 37 postów

Napisany 24 lutego 2007 - 21:39

ojciec kupił ze 2 tygodnie temu w auchan jakiś najtańszy modej jvc i na początku działanie radia było zależne od pozycji kluczyka( gubiło ustawienia po wyjęciu kluczyka), nieodpowiadało to mu więc przyjrzał się kablom z tyłu radia( czerwony i żółty są na takich fajnych wtykach, od czerwonego wychodzi jedna wolna wtyczka) rozłączył żółty i podpiał go pod czerwony i teraz radio działa bez kluczyka :smile:
http://img405.images...dsc00210jq8.jpg <- Już nie ma. Teraz posiadam Chryslera grand voyagera 3.8 awd automat :] Może się jeszcze kiedyś nawróce :]