Trzymanie na kontrolkach
Napisany 22 lutego 2007 - 11:10
mam takie oto pytanko. Rozchodzi się o to, że mam radio podłączone tak, że aby grało musze mieć kluczyk przekręcony o 2 pozycje. Czyli to juz stan tuż przed rozruchem, więc pali się komp i wszystkie potrzebne kontrolki. Czy trzymając kluczyk w takim położeniu przez dłuższy czas nic złego się nie stanie? Tzn czy nie jest to "niezdrowe" dla Omesi? Bo jak na postoju chce słuchać radia to albo musze odpalać, albo właśnie stać z taką choinką na desce:)
Pozdrawiam
A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl
Napisany 22 lutego 2007 - 11:22
Napisany 22 lutego 2007 - 12:30
Cześć,
mam takie oto pytanko. Rozchodzi się o to, że mam radio podłączone tak, że aby grało musze mieć kluczyk przekręcony o 2 pozycje. Czyli to juz stan tuż przed rozruchem, więc pali się komp i wszystkie potrzebne kontrolki. Czy trzymając kluczyk w takim położeniu przez dłuższy czas nic złego się nie stanie? Tzn czy nie jest to "niezdrowe" dla Omesi? Bo jak na postoju chce słuchać radia to albo musze odpalać, albo właśnie stać z taką choinką na desce:)
Pozdrawiam
co to za radio, powinno grać w pozycji I tzw. radiowej (po włączeniu kluczyka włącza się samoczynnie a co się dzieje jak włączysz radio przy włożonym kluczyku włącznikiem radia)
Napisany 22 lutego 2007 - 12:34
A to moja rakieta http://www.mv6.prv.pl
Napisany 22 lutego 2007 - 12:35
co to za radio, powinno grać w pozycji I tzw. radiowej (po włączeniu kluczyka włącza się samoczynnie a co się dzieje jak włączysz radio przy włożonym kluczyku włącznikiem radia)
problem nie w radiu, tylko w złym jego podłączeniu.
Kolego Mejdej:
1. Nie, w samochodzie z zapłonem elektronicznym nic sie nie stanie, jesli będziesz trzymał włączony zapłon
2. Tak nie powinno być - radio powinno grac, tak jak wojteks_07 napisał, w pozycji 1 a nie 2. Oznacza to, ze coś masz źle podłączone.
Napisany 22 lutego 2007 - 12:41
Napisany 22 lutego 2007 - 14:30
Radio to jakieś Alpine, ale teraz nie pamiętam jakie dokładnie. Włącza się samo gdy przekręce dwa razy kluczyk. Nigdy nie włączałem ani nie wyłączałem go przyciskiem bo samo to robi jak przekręcam kluczyk.
po kluczyku to normalne że się włączy (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia) i kontrolki się też zaświecą. Jak napisał cita nie jest to szkodliwe ale z akumulatora idzie więcej prądu.
Moim zdaniem jest wszystko połączone fabrycznie. Aby słuchać radia na postoju musisz włożyć kluczyk i przekręcić do I pozycji i włączyć radio włącznikiem radia (rozwiązanie fabryczne i tak na pewno teraz jest) albo możesz zmienić zasilanie radia aby działało niezależnie od kluczyka ale wtedy zawsze będziesz musiał włączać i wyłączać radio ręcznie (opcja załączania po kluczyku nie będzie działać)
Napisany 22 lutego 2007 - 15:55
Napisany 22 lutego 2007 - 16:10
pzdr;)
Napisany 22 lutego 2007 - 16:17
ja miałem oryginalne radio i gdy je wymieniałem no jvc to okazało się że kość pasuje idealnie i wszystko działa ale po włączeniu kluczyka w 2 pozycji i musiałem zrobić tak jak wyżej napisałem ale z tego co się orientuje to chyba każdy niemiec ma tak z tym radiem bmw mercedes opel zawsze ten sam problem z radiem
Tez mam Jvc-a i wtyczka pasowala bez problemu - radio dziala bez przekrecania zaplonu a kabelkom sie nie przygladalem byc moze poprzedni wlasciciel cos majstrowal... :roll:
Napisany 22 lutego 2007 - 18:14
też mnie to denerwowało i o ile dobrze pamiętam tam z radia wychodzi do zasilania czerwony i żółty czerwony jest ze stałym napięciem a w żółtym kabelku jest dopiero napięcie jak włączysz zapłon więc odciełem żółty od instalacji auta i złączyłem do czerwonego i po robocie imasz cały czas działające radio bez konieczności włączania zapłonu
Ja zrobiBem chyba tak samo i tez chodzi nawet bez kluczyka
Napisany 23 lutego 2007 - 22:21
Napisany 23 lutego 2007 - 22:24
Napisany 24 lutego 2007 - 20:54
Aby słuchać radia na postoju musisz włożyć kluczyk i przekręcić do I pozycji i włączyć radio włącznikiem radia (rozwiązanie fabryczne i tak na pewno teraz jest)
Pozwolę sobie na uzupełnienie i poprawkę:
Fabrycznie jest stosowana tzw. logika zapłonu, polega to - obrazowo mówiąc - na tym, że radio można włączyć przyciskiem na radiu - bez kluczyka, można je włączyć przekręcając stacyjkę w pozycję I - nie trzeba włączać przyciskiem (chyba że wcześniej przyciskiem było wyłączone). Kluczyk można cofnąć do pozycji 0, a radio będzie grało dalej dopóki kluczyk nie zostanie wyciągnięty, albo radio nie zostanie wyłączone przyciskiem.
Tak to działa u mnie (radio DELCO 500).
A ja mam tak, że kiedy chce to sobie włączam radyjko. Niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce czy nie
więc i ja tak mam :mrgreen:

Moja Kluska jest ze Szwajcarii!

Napisany 24 lutego 2007 - 21:39
![:]](https://forum.omegaklub.eu/public/style_emoticons/default/splash.gif)
![:]](https://forum.omegaklub.eu/public/style_emoticons/default/splash.gif)