Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Jak przerobić ksenony na zwykłe lampy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
39 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 10:26

Witam! Otóż chciałbym zdemontować fabryczne ksenony z mojej omy i wsadzić zwyczajne lampy halogenowe, problem w tym że nie znam się specjalnie na elektronice. Jedyne co zauważyłem to to że jak podepnę kostke do lampy halogenowej to nie mam świateł mijania. Mógłby ktoś coś poradzić? z góry dzieki.

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 grudnia 2009 - 10:42

Witam! Otóż chciałbym zdemontować fabryczne ksenony z mojej omy i wsadzić zwyczajne lampy halogenowe, problem w tym że nie znam się specjalnie na elektronice. Jedyne co zauważyłem to to że jak podepnę kostke do lampy halogenowej to nie mam świateł mijania. Mógłby ktoś coś poradzić? z góry dzieki.

:o:o:o:o:szpital:

a wytlumaczysz sensownie po co ?

#3 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 10:52

:o:o:o:o:szpital:

a wytlumaczysz sensownie po co ?

ano koszt jednej lampy używanej to około 400 zł, koszt nowych halogenów to 300, prosta matematyka, a ja potrzebuje tej bestii żeby pracowała na siebie nie na odwrót :jump:

#4 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 10:55

ano koszt jednej lampy używanej to około 400 zł, koszt nowych halogenów to 300, prosta matematyka, a ja potrzebuje tej bestii żeby pracowała na siebie nie na odwrót :jump:

koszt jednej lampy uzywanej po regeneracji z nowym uchwytem to ponizej 300 pln - jak potrzebujesz pisz na PW .
za 300 pln masz lipne zamienniki i dupne swiatlo + koszta elektryka jak sam sobie nie podlaczysz - ale twoj wybor.

#5 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 11:05

widzisz 300 + 300 = 600 zł poza tym żarniki jak i nie przetwornice kończą się, same żarniki 300 zł to daje 900 zł a jak jeszcze dojdą przetwornice? 1500 zł jak nic razem to już trochę za dużo to auto ma jeździć a nie mam w nie wkładać co chwile 1/5 wartości. Moim zdaniem lepiej chińska podróba niż używany szmelc. A co do kosztów przełożenia no to się pytam czy ktoś nie potrafi i może się podzielić ze mną tą wiedzą :p

#6 OFFLINE   Przybek

Przybek

Diesel Power :P

• 5 740 postów
  • Województwo: łódzkie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 grudnia 2009 - 11:07

Moim zdaniem lepiej chińska podróba niż używany szmelc

I tu sie kompletnie z Toba nie zgodze, ale masz prawo miec swoje zdanie.

Sory za OT.

#7 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 11:10

I tu sie kompletnie z Toba nie zgodze, ale masz prawo miec swoje zdanie.

Sory za OT.

No wiesz przejechałem się na używanych częściach itp. itd., wole made in china, rzecz jasna nie kupiłbym sprzęgła z chin, wszystko ma swoje granice ale niestety trzeba oszczędzać jak się tylko da

#8 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 29 grudnia 2009 - 14:30

trzeba oszczędzać jak się tylko da

Sprzedaj Omegę, kup sobie Astrę w dieslu. Ubezpieczenie będziesz miał niższe, będziesz jeździł taniej, bo diesel nie spali tyle co benzyna, nie będziesz miał "badziewiastych" ksenonów, tylko halogeny. Czysta oszczędność. Poszukaj, może ktoś Ci się zamieni Astra na Omegę.
A co do tematu, to taka zamiana jest bez sensu, ale to tylko moje zdanie i nie musisz się z nim liczyć. Skoro chcesz mieć w samochodzie świeczki a nie reflektory, to proszę bardzo, ale powiem Ci tak. W nocy będziesz się bał przekroczyć 70 km/h :) Jak będziesz już miał te ryfle, to z chęcią przyjmę Twoje ksenony, ale mówisz, że są "badziewiaste" więc dużo Ci za nie nie dam.

#9 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 14:34

No wiesz przejechałem się na używanych częściach itp

niestety trzeba oszczędzać jak się tylko da

patrzac na podejscie - nie dziwie sie - pewnie byly najtansze w "promocji"
p.s jestes złotówa ?

co do lamp - potrzebujesz dociagnac zolty kabel od przetwornicy do wejscia na kostce swiatla mijania. tylko nie oszczedzaj na izolacji bo spalisz auto z oszczednosci.

#10 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 15:21

zarniki wymieniasz raz od wielkiego dzwonu w mim przypadku po 8 latach :) a zarowki co pol roku mniej wiecej mi padaly zarowka to koszt ok 30zł a żarnik kolo 250zł jak sam napisales matematyka jest prosta :)

#11 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 15:54

patrzac na podejscie - nie dziwie sie - pewnie byly najtansze w "promocji"
p.s jestes złotówa ?

co do lamp - potrzebujesz dociagnac zolty kabel od przetwornicy do wejscia na kostce swiatla mijania. tylko nie oszczedzaj na izolacji bo spalisz auto z oszczednosci.

wielkie dzieki :D

nie jestem zlotowa bo w omie zrobiłem remont silnika który troche kosztował i teraz muszę swoje nią wyjeździć a nie zamienić na kolejną padlinę.

prosta matematyka 8 lat co pół roku wymiana żarówek po 30 zł komplet daje nam 480 zł plus lampy prosto od chińczyka(SOCZEWKI NIE ŻADNE RYFLE!!!) daje nam 780 zł. A teraz kolego ksenon - 2 lampy po regeneracji kosz około 600 zł na pewno żarniki mi siadają no ja taniej mógłbym sobie załatwić bo za 175 orginałki więc już mamy 950 zł przetwornice też na pewno za nie długo padną. Już widzisz matematykę? czy nadal masz problem? Ja mam omegę bo jest komfortowa i pojemna po nic więcej nie jest mi potrzebna no i po co mam w nią inwestować??? i tak mi nikt za nic nie zapłaci później silnik wyremontowałem chociaż nie musiałem ale robie duże trasy więc musi być nie zawodna a czy mam w światłach żarniki czy zwyczajne żarówki to mi to miękkim śledziem dynda. Ps. kiedyś nie było ksenonów i jeździło się więcej niż 70!

Jeszcze raz dzięki za pomoc! Pozdrawiam

#12 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 17:18

przetwornice też na pewno za nie długo padną

moje przetwornice maja 11 lat i dzialaja - wiec dlaczego zakladasz ze padna ? koszt zarnika 125 pln/sztuka

#13 OFFLINE   Odi18

Odi18
  • 557 postów

Napisany 29 grudnia 2009 - 21:42

beast masz za 125zł zarniki phillipsa albo osrama ??

#14 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 01:28

beast masz za 125zł zarniki phillipsa albo osrama ??

ja nie - ja za tyle kupowalem
bralem od tego goscia
http://allegro.pl/sh...hp?uid=10036120

dostalem philipsy w opakowaniach serwosowych mercedesa. teraz po pol roku uzywania moge powiedziec ze swieca zajefajnie

#15 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 01:38

moje przetwornice maja 11 lat i dzialaja - wiec dlaczego zakladasz ze padna ? koszt zarnika 125 pln/sztuka

dlaczego? hm... ponad 400k km na liczniku mówi samo za siebie, wszystko powoli pada. nawet jak żarniki za 125 zł to i tak wyjdzie taniej na halogenach ;)

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 08:40

dlaczego? hm... ponad 400k km na liczniku mówi samo za siebie, wszystko powoli pada. nawet jak żarniki za 125 zł to i tak wyjdzie taniej na halogenach ;)

to moze poprostu trzeba auto na nowsze wymienic :p

#17 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 30 grudnia 2009 - 08:52

dlaczego? hm... ponad 400k km na liczniku mówi samo za siebie, wszystko powoli pada. nawet jak żarniki za 125 zł to i tak wyjdzie taniej na halogenach

bez urazy kolego, bo nic złego nie mam na mysli - ale to, ze wszystko powoli pada wynika tylko z Twojego podejścia.
Masz ksenon i coś sie zepsuło, wiec go napraw. Montaż Halogenowych lamp, w dodatku tanich zamienników, to przecież poroniony pomysł, bo wszyscy na forum wiedzą, ze te lampy nie swiecą a Ty zamieniasz ksenon na chińszczyzne. LOL
A jesli nie stać Cie na to co masz - kup sobie Corse.
I jeszcze raz podkreslam, ze nie jest to złośliwość z mojej strony tylko dobra rada, bo jesli skonczy Ci sie rozrząd i kupisz jakis firmy krzak to moze sie to źle skonczyć dla Ciebie, jesli kupisz zamienniki sond lambda to znów będą kłopoty itd itp ... w pewnym momencie stwierdzisz, ze to auto to złom bo są ciągłe problemy, a one nie bedą wnikać z przebiegu tylko z Twojego podejscia.

#18 OFFLINE   Nawalony Zając

Nawalony Zając
  • 3 237 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 30 grudnia 2009 - 08:52

filipowwski88 jak coś to możemy się zamienić jak znajdę jeszcze swoje ryfle :p

#19 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 30 grudnia 2009 - 09:07

Wiecie co wczoraj przyszedl do mnie kumpel i tez chcial przejsc na zwykle lampy ale mu odradzilem i kupilem mu zarniki Fillipsa za 100zl za sztuke .Na tej aukcji http://www.allegro.p...niki_85122.html Po komentarzach widac ze na sto trafil sie jeden bubel.

#20 OFFLINE   filipowwski88

filipowwski88
  • 8 postów

Napisany 30 grudnia 2009 - 10:22

[quote name='cita']kup sobie Corse

Miałem, ale teraz potrzebuje przestrzeni z tyłu :D Poza tym przeczytaj uważnie moje posty pisząc ze nie kupiłbym na przykład sprzęgła z chin miało oznaczać że na "takich" częściach zamiennych bądź eksploatacyjnych nie oszczędzam bo wiem że na tym się nie zaoszczędzi i powiem Ci że już wymieniłem rozrząd nie wiem jak to przeżyjesz ale na boscha i pompe wody również na boscha i tak nawiasem mówiąc to że nie spuszczam się na widok omegi a ma mi służyć jak tani środek transportu widzę że nie możecie przyżyć, nie wiem jak to zrobicie ale musicie to przełknąć (z połykiem :jump: żartuje) nie wiem po co się tak udzielacie? spytałem się tylko jak zmienić te chore ksenony na chalogeny.

beast - wielkie dzięki nawet za staranie przekonania mnie co do ksenonów, widać profesjonalizm i doświadczenie w twoich wypowidziach,

cita - nie wiem po co wogóle napisałeś :o nic mi nie doradziłeś, postów nie przeczytałeś, no może przeczytałeś a mnie nie zrozumiałeś zwracam honor, mieszkam dość blisko Ciebie dlatego Ci wybacze :p