Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

zaślepienie kartonem grilla

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
20 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   tomek2009

tomek2009
  • 115 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:02

witam
mam pytanie czy da coś zatkanie np kartonem grilla tak aby powietrze nie chłodziło tak szybko silnika co da w rezultacie szybsze ciepełko w aucie ??:D
Miałem tak w paru autkach i trochu pomagało ale czy w klusce to coś da ??

#2 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:03

w każdym da ... tylko, ze prościej po prostu wymienić termostat i tyle.

#3 OFFLINE   kolo72

kolo72
  • 149 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:07

Prościej wstawić karton, niż wymieniać termostat. :D
[SIGPIC][/SIGPIC]

!! POMÓŻMY KINDZE !!
http://pomoz.eu/

#4 OFFLINE   tomek2009

tomek2009
  • 115 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:09

termostat mam raczej ok bo ujadę może ze 3 km i kurteczkę można już zdjąć , tylko pytanie czy ten karton coś przyspieszy czy tylko wiochę zrobię

#5 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:14

termostat mam raczej ok bo ujadę może ze 3 km i kurteczkę można już zdjąć , tylko pytanie czy ten karton coś przyspieszy czy tylko wiochę zrobię

nie. Jesli termostat jest sprawny to karton nic nie zmieni, bo póki silnik sie nie nagrzeje to i tak chłodnica jest odcięta termostatem.

Za to przy sprawnym termostacie włożenie kartonu moze powodować przegrzewanie sie silnika, kiedy osiągnie juz swoją roboczą temperature.

Karton sprawdza sie tylko, kiedy padnięty jest termostat i jest ciągle otwarty. Wtedy auto (silnik) moze troche szybciej sie nagrzać i utrzymać wyższą temperature przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych.

#6 OFFLINE   tomek2009

tomek2009
  • 115 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:20

ok dzięki
widzę że to nie poprawi a może nawet zaszkodzić.
Temat można uznać za zamknięty
Wesołych Świąt klubowicze :)

#7 OFFLINE   siuAda

siuAda

don't worry be happy

• 4 791 postów
  • Województwo: małopolskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 3.2 V6 Z32SE

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:21

włożenie kartonu moze powodować przegrzewanie sie silnika, kiedy osiągnie juz swoją roboczą temperature.

Jeżeli ktoś zasłoni wentylator to na pewno, zasłonięcie połowy chłodnicy na pewno nie spowoduje żadnych skutków ubocznych oprócz zmniejszenia przepływu zimnego powietrza.

#8 OFFLINE   cita

• 4 748 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:26

Jeżeli ktoś zasłoni wentylator to na pewno, zasłonięcie połowy chłodnicy na pewno nie spowoduje żadnych skutków ubocznych oprócz zmniejszenia przepływu zimnego powietrza.

no dobra .. ale po co, jesli zakladamy, ze termostat jest sprawny?
Nie ma to żadnego uzasadnienia.

#9 OFFLINE   vis1966

vis1966

Roman

• 1 376 postów
  • Województwo: nie mieszkam w Polsce
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 X32SE

Napisany 24 grudnia 2009 - 14:38

W moim przypadku jak mi padl termostat i tak to za wiele nie pomoglo bo wisko i tak chlodzilo.Troche bardziej pomoglo zatkanie chlodniczki oleju.

#10 OFFLINE   sirslavo

sirslavo
  • 1 postów

Napisany 24 grudnia 2009 - 16:04

Witam mam problem z grzaniem środka samochodu na początku jak się odpali i przejedzie troczę to nadmuch daję ciepłe powietrze ale po przejechaniu dalszych kilometrów zaczyna dmuchać chłodne powietrze choć wskaznik pokazuje temp 90 stopni a w aucie jest zimno.Dziś dolałem troszkę płynu na początku było ok a potem znowu leciało chłodne powietrze.Co może być tego przyczyną ?Dodam że jest to wersja z klimatronikiem

#11 OFFLINE   bredo1

bredo1
  • 311 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 24 grudnia 2009 - 18:33

Witam mam problem z grzaniem środka samochodu na początku jak się odpali i przejedzie troczę to nadmuch daję ciepłe powietrze ale po przejechaniu dalszych kilometrów zaczyna dmuchać chłodne powietrze choć wskaznik pokazuje temp 90 stopni a w aucie jest zimno.Dziś dolałem troszkę płynu na początku było ok a potem znowu leciało chłodne powietrze.Co może być tego przyczyną ?Dodam że jest to wersja z klimatronikiem

Bardzo prawdopodobne że masz zamuloną nagrzewnicę skoro temperatura w normie. Prawidłowo powinno być 92 st ale przy takich mrozach może nie osiągnąć tyle. Jeśli masz dodatkową elektryczną pompkę płynu to zobacz czy chodzi (nie wiem czy w 2.0 jest bo ja mam v6 a tam zawsze występuje) ja masz HI. Oprócz tego sprawdz węże gumowe które wchodzą do kabiny do nagrzewnicy czy oba są gorące. Jak nie są oba gorące to płukanie bądz wymiana nagrzewnicy.

#12 OFFLINE   tomek2009

tomek2009
  • 115 postów

Napisany 25 grudnia 2009 - 00:13

nie no wszystko mam ok ale pytanie zadałem tak z czystej ciekawości czy będzie cosik lepiej :p

#13 OFFLINE   shamrock

shamrock
  • 37 postów

Napisany 25 grudnia 2009 - 01:56

A jak dasz na HI to leci cieple??? Bo jak tak to albo padl ci czujnik temp. wewn. albo ten wentylatorek ktory jest za nim i zasysa powietrze z kabiny. Jak ten wentylatorek przestaje dzialac lub raz dziala raz nie, to czujnik z czasem nagrzewa sie od radia, od przelacznikow itp. U mnie tak jest. Nadmienie ze ow czujnik znajduje sie za taka trojkatna kratka na srodku panelu klimatronika.

#14 OFFLINE   arbuz

arbuz
  • 112 postów

Napisany 25 grudnia 2009 - 07:33

Możesz też mieć zapowietrzony układ chłodzenia tylko nie wiem jak się odpowietrza

#15 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 grudnia 2009 - 11:42

Możesz też mieć zapowietrzony układ chłodzenia tylko nie wiem jak się odpowietrza

Nie jest to możliwe w tych silnikach. Te układy odpowietrzają się samoistnie.

#16 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 25 grudnia 2009 - 13:25

Nie jest to możliwe w tych silnikach. Te układy odpowietrzają się samoistnie.

nie odpowietrzaja sie samoistnie.
Wymagaja odpowietrzania - baaa nawet specjalnego nalewania plynu zeby bylo smieszniej.
Wszystko opisywalem

#17 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 25 grudnia 2009 - 18:48

nie odpowietrzaja sie samoistnie.
Wymagaja odpowietrzania - baaa nawet specjalnego nalewania plynu zeby bylo smieszniej.
Wszystko opisywalem

No to tu mnie zaskoczyłeś. U mnie wystarczyło nalać płynu, zakręcić korek i to wszystko.

#18 OFFLINE   SASIK

SASIK

** OMEGAlution **

• 227 postów

Napisany 26 grudnia 2009 - 10:41

Jak dasz karton od zewnątrz na na pewno "wiochę" zrobisz ;), ale jak dasz go od środka to już inna historyja :)
W każdym razie cita prawdę Ci powiedział. Jak masz sprawny termos to już nic więcej nie zrobisz.
Przedni napęd tylko dla dziewczynek !!
Sasik

#19 OFFLINE   sypus

sypus

Prezes KKK

• 5 433 postów

Napisany 26 grudnia 2009 - 12:21

Jak dasz karton od zewnątrz na na pewno "wiochę" zrobisz ;), ale jak dasz go od środka to już inna historyja :)

Dajcie ludzie spokój, Omega to nie jakiś pierdzielony Polonez żeby kartony wstawiać przed chłodnicę :panna:

#20 OFFLINE   Mariusz

Mariusz

• 3 094 postów

Napisany 26 grudnia 2009 - 19:55

Dajcie ludzie spokój, Omega to nie jakiś pierdzielony Polonez żeby kartony wstawiać przed chłodnicę :panna:

Ma racje :) dać mu :piwo::piwo::piwo: