Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Łącznik elastyczny tłumika.

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
18 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 23 grudnia 2009 - 13:58

Mam pytanie,jakie są wymiary tego łącznika.
Bo Mi się rozsypała cała siatka.
A ze względu,że Ja mam płytę (zabudowany) cały spód silnika,to nie mam jak zmierzyć długości tego łącznika.

#2 OFFLINE   Barthez

Barthez
  • 519 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.6 V6 Y26SE

Napisany 28 grudnia 2009 - 15:53

Witam, powiem Ci że ja ostatnio go wymieniałem ale już wymiarów nie pamiętam niestety.
Ale nawet nie wiem czy u Ciebie będą takie same jak u mnie. Ja byłem po prostu w sklepie motoryzacyjnym i powiedziałem kolesiowi że potrzebuję łącznik siatkowany układu wydechowego. Miał to od razu, więc mi dał. Jak jesteś z Gryfina to polecam sklep motoryzacyjny na Os. Południe. Jakby nie miał tego na stanie to szybko zamawia i jest na ten sam dzień. Ma w miarę konkurencyjne ceny. Pozdrawiam.

#3 OFFLINE   G.A.D.T.I.

G.A.D.T.I.
  • 936 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 28 grudnia 2009 - 15:59

Już wymieniłem.
A wymiary to f 54,a gługość 175mm.
Koszt to 47 zł + koszty spawania.

ps.jak by coś to temat można zamknąć.

#4 OFFLINE   mishaq

mishaq
  • 325 postów

Napisany 12 sierpnia 2012 - 08:20

cześć
w moim aucie jest uszkodzony łącznik elastyczny wydechu, chce więc go kupić na alledrogo żeby mnie nie oskubali tłumikarze na części, znalazłem taką aukcje
http://allegro.pl/zl...2505620051.html
to chyba jedyna aukcja gdzie ta część jest strikte do omegi, tak to są uniwersalne i pod wymiar.

moje pytanie jest następujące
czy macie jakieś doświadczenie, czy są lepsze i gorsze łączniki (niektóre mają opisy jakby tam stosowano technologie NASA), zależy mi na ciszy.

słowem, kupić ten, czy znacie jakiś lepszy coś polecacie
dziękuje za odpowiedzi

#5 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 12 sierpnia 2012 - 09:48

tam nie ma jakiejś kosmicznej technologii, różnice między produktami mogą wpływać jednynie na trwałość. Podsumowując: dopóki złącze jest szczelne to będzie cicho, bo ten element nie służy wyciszaniu.

#6 OFFLINE   __Robert__

__Robert__
  • 2 331 postów
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 12 sierpnia 2012 - 10:43

Ja wymieniałem też taki tani i jest wszystko ok, bierz i nie przejmuj się, daj do spawania i będzie git.

#7 OFFLINE   mishaq

mishaq
  • 325 postów

Napisany 12 sierpnia 2012 - 16:23

no własnie zakupiłem ten i czekam
dziękuje za odpowiedzi, jak wydech będzie cichy to zostanie mi problem bicia na kierownicy i tyle w temacie napraw

#8 OFFLINE   tysiakPL

tysiakPL
  • 16 postów

Napisany 21 sierpnia 2012 - 02:02

hej kolego mishaq, jak tam z wymiana tego łącznika poszło? bo ja sam ostatnio na dniach doświdczyłem wymiany tego ustrojstwa i na forum tu wyczytałem info że rozmiar ma być 100x50 i taki też pojechałem zamówić w sklepie. Pieniądze małe to kosztowło ale po wyciągnieciu wydechu okazało sie ze łączka ta co była w aucie była dłuższa od tej co kupiłem. Trzeba było kombinować z dosztukowaniem rury itp ogolnie schody ale jakoś sie udało i w aucie w końcu zapanowała przyjemna cisza :)

#9 OFFLINE   mishaq

mishaq
  • 325 postów

Napisany 21 sierpnia 2012 - 13:32

cześć cześć
więc u mnie ten co był oryginalnie był bardzo krótki- za krótki jak powiedzieli tłumikarze
ten co przyniosłem był co najmniej 3x dłuższy, wymiana koło 30 min, 60zł za wymiane 30zł część

części mieli na miejscu, gdybym kupował u nich zapłaciłbym 80zł za łącznik, gdy pokazałem swój i spytałem czy czymś się różnią babeczka powiedziała że nie

samochód ucichł, jednak chyba zahaczyłem na garbie i coś troszke głośniej jest, lub jestem przewrażliwiony

#10 OFFLINE   tysiakPL

tysiakPL
  • 16 postów

Napisany 21 sierpnia 2012 - 19:51

ja właśnie o taki wystajacy garb w bramie sobie ten łącznik rozerwalem całkiem bo wcześniej troche hałasował ale dało sie żyć. Część kupiłem za 39 zł i była właśnie krótsza niż ta w aucie z wymianą było trudniej bo śruby przy portkach odmówiły wspólpracy i trzeba było zwalać kolektor wydechowy. Na szczeście robiłem to z moim ojcem i on to spawał wiec koszty robocizny były przeliczane na browary:p po wszystkim jak już pisałem nastała upragniona cisza:)

#11 OFFLINE   lotusso

lotusso
  • 74 postów
  • Województwo: łódzkie

Napisany 22 sierpnia 2012 - 17:04

mam pytanko, jak pracują wasze omegi (2.0 16V) jeśli chodzi o hałas. u mnie słychać jakiś nieprzyjemny metaliczny odgłos gdzieś z przodu auta... miesiąc temu wymieniałem kolektor wydechowy - teraz niby ciszej ale nie ma rewelacji. stawiałem na złączkę elastyczną ale mechanik mi mówił, że jest ok... reszta tłumików zdaje się, że nowa jest (wymieniana przez poprzedniego właściciela) wydaje mi się, że jak na omegę to za głośno to pracuje - pytanko jak jest u was? zupełna aksamitna cisza? żadnych metalicznych odgłosów ? macie katalizatory czy strumienice? kolektor kiedyś robiliście? u mnie katalizator podobno sprawny... pytanie co z tą złączką, może nieszczelna albo może jakieś uszczelki... rok temu byłem u innego tłumikowego i mówił, że wszystkie tłumiki szczelne... później stwierdzili, że to kolektor, wymieniłem - nie ma delikatnego pierdzenia na zimnym ale metaliczność pozostała...

#12 OFFLINE   tysiakPL

tysiakPL
  • 16 postów

Napisany 22 sierpnia 2012 - 22:59

No może nie aksamitna ta cisza u mnie jest przyzwoicie cicho, metalicznych odgłosów nie stwierdziłem jak dotąd. Mam katalizator. A gdy niedomagała ta łaczka to było słychac raczej paskudne pierdzenie od spodu auta, wczesniej przepalil mi sie środkowy tłumik i wtedy też jedynymi odgłosami jakie auto wydawało było to pierdzenie. Po wymianie tych dwoch części jadac teraz 100km/h słysze tylko szum opon a nie warkot silnika. Tak więc nie wiem co może być przyczyna wspomnianych przez Ciebie dźwięków.

#13 OFFLINE   lotusso

lotusso
  • 74 postów

Napisany 23 sierpnia 2012 - 20:08

hmm... generalnie w środku nieważne przy jakiej prędkości jest bardzo cicho i nic a nic nie słychać. pierdzenie słychać tylko na zewnątrz tudzież przy otwartych szybach. ludzie z zewnątrz mogą sobie pomyśleć, że jedzie jakaś padlina... słychać takie sobie pierdzenie bardziej metaliczne. sam silnik generalnie cicho pracuje, w środku też zupełna cisza. trzeba by chyba dalej szukać, może jednak spróbuję coś zadziałać z tą złączką elastyczną. nie wiem czy ta złączka może być lepsza lub gorszej jakości czy wszystkie są po prostu takie same ale ktoś gdzieś pisał, że miał ciszę zupełną, później wymienił chyba oryginalną złączkę jakąś wzmocnioną (z jakąś gumą?) czy jakoś tak na zamiennik, który różnił się troszkę budową i praca była już inna, głośniejsza i metaliczna. albo padło mu coś innego albo sam już nie wiem. generalnie ciekawe jak się mają sensowne zamienniki tłumików do oryginalnych... ceny 4 razy niższe, pytanie jak to wpływa na hałas w stosunku do oryginału? ktoś testował, porównywał ?

#14 OFFLINE   vertix

vertix
  • 822 postów

Napisany 24 sierpnia 2012 - 00:12

jak się mają sensowne zamienniki tłumików do oryginalnych

Ja mam Marixa od dwoch miechów i na razie jest cicho. Przy montażu okazało sie , że rura środkowa jest ok 3 cm za krótka i całość jest teraz naciągnięta jak stringi na tyłku ( tylne wąsy końcowego musiałem przedłużyć , bo spadały z gum). Ugięcia rur też nie najszczęśliwsze . Przed środkowym za wysoko ( złączka kata tłukła o podłogę) , za tłumikiem za nisko ( prawie po ziemi). Po potraktowaniu palnikiem ujdzie. Podobno Polmo Ostrów sa lepsze.

#15 OFFLINE   tysiakPL

tysiakPL
  • 16 postów

Napisany 24 sierpnia 2012 - 13:04

Ja nawet nie wiem jakiej firmy to kupiłem ale po cenie wiem ze oryginał to nie był. Ale napewno była ta złączka za krótka, gdyby nie dosztukowanie z kawałka rury nierdzewki która akurat poniewierała sie po garażu napotkał bym identyczne problemy jak kolega vertix. Wiec zanim coś kupisz to najlepiej zanurkuj pod swoje auto i sobie zmierz długość Twojej łączki bo z tego co widze to wszedzie inna sprzedają, średnica chociaż niezmienna bo 50mm.

#16 OFFLINE   wova75

wova75
  • 453 postów
  • Województwo: podkarpackie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.0 16v X20XEV

Napisany 27 sierpnia 2012 - 08:45

pytanie jak to wpływa na hałas w stosunku do oryginału? ktoś testował, porównywał ?

Dzisiaj założyłem tłumiki firmy izawit. Przyzwoicie wykonane, spawy dokładne i zamalowane srebrzanką. Sama blacha dużo jaśniejsza niż np z polmostrów. Długość odpowiednia, spasowanie również. Wcześniej zamontowane miałem orginały gm i mimo wieku brzmiały milej dla ucha (przed tym jak wypadły dziury i zaczęło wywalać watę). Nie to, że jest głośno ale oryginały brzmiały lepiej. Polmostrów pod tym względem wypadł gorzej i został zwrócony. Dla porównania cen to polmo kosztował 163 pln a izawit 192 pln z obejmą.

#17 OFFLINE   PANCERNIAK665

PANCERNIAK665
  • 12 postów

Napisany 27 sierpnia 2012 - 13:30

ja kupiłem ZPJ jakiś bez firmy i jestem zadowolony

#18 OFFLINE   lotusso

lotusso
  • 74 postów

Napisany 27 sierpnia 2012 - 17:51

ciekawe jaka byłaby cena oryginału GM złączki elastycznej, pytanie czy warto inwestować w to...

#19 OFFLINE   tysiakPL

tysiakPL
  • 16 postów

Napisany 27 sierpnia 2012 - 23:54

znalazłem takie cudo :
http://allegro.pl/la...2589783313.html
pisze że oryginał ale czy naprawde to ja nie wiem, różnica w cenie do zamienników dość znaczna
Ja osobiście bym i tak kupil zamiennik za te niecałe 50zł, tak jak już było pisane wcześniej nie ma tam kosmicznej technologii więc po co przepłacać...