Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Problem z instalacją KOLTEC

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   KikoDymas

KikoDymas
  • 1 postów

Napisany 13 grudnia 2009 - 20:06

Na wstepie witam wszystkich serdecznie jestem nowym użytkownikiem. Wszędzie szukam porad w sprawie wadliwej instalacji z moim Oplcu combo 1,6 2002r.
A mianowicie auto notorycznie po przejechaniu 100 -200 metrow gasnie na gazie, niewiem czy ide dobrym tropem ale znajomy mechanik troche w nim grzebał w celu sprawdzenia co moze byc przyczyną. I okazało się że po odłączeniu czujnika temperatury reduktora auto zaczęło jezdzic bez problemu na gazie ale skolei zaczęło gasnac na benzynie. Mam pytanie do wszystkich co znają się na instl koltec czy osób które miały podobny problem.Czy wymiana tego może faktycznie pomóc??? czy ide dobrym tropem???Pozdrawiam i bede wdzieczny za jakieś rady

#2 OFFLINE   krzysztof2908

krzysztof2908
  • 4 postów

Napisany 01 stycznia 2010 - 17:36

sprubuj wyciagnac kabel od czujnika temperatury i zewrzec kable wcisnij cos w kostke ewentualnie sprawdz czy instalacji nie zadnych bledow tu na tej stronie jest opisane http://minibo.aei.polsl.pl/~pz/NECAM/

#3 OFFLINE   fragos

fragos
  • 29 postów

Napisany 03 stycznia 2010 - 19:41

zewrzenie kabli od czujnika, spowoduje przełączenie się instalacji w tryb awaryjny. Przełączenie na gaz za każdym odpaleniem to ok 5minut niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny. Moja propozycja jest taka: Przeczyszczenie nitrem rozdzielacza całego lub jedynie góry tzn odkręcić dwie śrubki na imbus 4 jeśli dobrze pamiętam i wyjąć powoli i ostrożnie wnętrzości, uwarzając aby sprężyna nie wyskoczyła. To powinno pomóc. Może także trzeba przeczyścić sito przy rozdzielaczu, powinno byc z tyłu na wężu(klucz 24 chyba). Niestety mamy bardzo brudny gaz i dlatego tak sie bedzie działo co jakiś czas. Ja czyszcze wszystko co jakieś pół roku. Jeśli to nie pomoże to warto sprawdzić reduktor bo może sie kończy. Mozna także sprawdzić kody błędów instalacji, opis jest gdzieś na forum

#4 OFFLINE   krzysztof2908

krzysztof2908
  • 4 postów

Napisany 03 stycznia 2010 - 22:02

zrob tak jak pisze KikoDymas ale lepiej bedzie jak rozbierzesz caly rozdzielacz i dobrze wyczyscisz u mnie tez sie tak dzialo ze w momencie przelaczenia auta na gaz gaslo zrobilem jak pisalem i doszdlem do tego ze po zwarciu kabla czujnika auto sie przelaczylo na gaz mozliwe ze auto chodzi wtedy w trybie awaryjnym ale wiedzialem ze to wina czujnika a zewrzec kabel w czujniku to tylko chwila jesli nie pomoze to zostanie czyszczenie rozdzielacza ewentualnie regulacjia cisnienia

#5 OFFLINE   kolo72

kolo72
  • 149 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 17 stycznia 2010 - 15:02

Witam.
Od dłuższego czasu walczę z moim koltekiem.
Instalacja przestała przełączać się na gaz.

Sczytałem błędy za pomocą szarego kabelka i wyszło mi
12 - brak powrotnego sygnału z silnika.

Błąd występuje nawet na zapalonym silniku.

Na benzynie chodzi bez problemów.

Czego szukać? :nie_wiem:
[SIGPIC][/SIGPIC]

!! POMÓŻMY KINDZE !!
http://pomoz.eu/

#6 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 15:58

Kolo a co u Ciebie powoduje przełączenie na gaz ? jakie warunki muszą być spełnione , bo może jakiś czujnik padł i sterownik nie dostaje sygnału że może przełączyć na gaz

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#7 OFFLINE   kolo72

kolo72
  • 149 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 19:57

Koltec wykorzystuje do swojej pracy oryginalne czujniki silnika, a te wszystkie są dobre.
Silnik na benzynie pracuje prawidłowo i nie ma żadnych błędów.
[SIGPIC][/SIGPIC]

!! POMÓŻMY KINDZE !!
http://pomoz.eu/

#8 OFFLINE   kocyk

kocyk

watching you

• 9 202 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 20:04

a w samej wiązce przerwy gdzieś nie ma bo jak czujniki nie komp nie to coś pomiędzy , chyba

post-6508-0-52963300-1485200684.jpgUrbino 18

Powszechnie wiadomo że coś jest niemożliwe do zrobienia, aż przyjdzie ktoś kto nie wie że to jest niemożliwe i to zrobi
Nie pij za kierownicą, stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz. :p

#9 OFFLINE   krzysztof2908

krzysztof2908
  • 4 postów

Napisany 17 stycznia 2010 - 23:09

[quote name='kolo72']Koltec wykorzystuje do swojej pracy oryginalne czujniki silnika, a te wszystkie są dobre.
Silnik na benzynie pracuje prawidłowo i nie ma żadnych błędów.[/ mozliwe ze reduktor padniety albo zostaje podlaczenie pod kompa i diagnoza dlaczego nie przelacza na gaz