valteki
par silver
ster - AKME (chyba 1.4) (pytanie dodatkowe - czy AKME to nazwa instalacji, a diego sterownika, czy odwrotnie - bo sie nigdzie nie moge doszukać zależności
(tak kupilem auto)
Parownik po regeneracji, wtryski pomierzone i sprawne.
Problem - przerywa i szarpie zwłaszcza przy niższych obrotach silnika lub rónej spokojnej jeździe ze stałą (nie za wysoką - do 100km/h) prędkością.
Diagnozy:
Autokalibracja daje w efekcie za każdym razem różne wartości.
Nie dziala map sensor (cały czas 0). Pomyslalem - jedno wynika z drugiego, wiec wymienilem czujnik podcisnienia. Założyłem i ... po podpięciu sie komputrem dalej map sensor pokazuje 0

Pytania:
Kilku rzeczy już sie dowiedziałem - znam rozpiske wtyczek do sterownika oraz wtyczki od mapsensora.
Pytania sie troche zmieniły:
1. widze, ze tylko jeden przewód jest przeznaczony dla sondy lambda - rozumiem, ze brana pod uwage jest tylko jedna sonda - ktoś moze potwierdzic?
Przy okazji - czy sonda w takiej instalacji podpięta jest równolegle (wpięta w przewód)
2. pytanie lajkonika - czy map sensor w tej instalacji jest w ogole potrzebny do codzienniego dzialania instacji, czy tylko do kalibracji?
3. czy te centralki są awaryjne i jak duża jest szansa, ze to padła centralka?4. czy jest szansa kupić taką cenralke, czy trzeba (mozna/lepiej) w razie potrzeby wymienić na inną i przeciętny gazownik sobie z tym poradzi?
4. czy to, ze na komputerze nie widze wskazań mapsensora wynika z tego, ze jest coś zepsute (zakladam przerwe w kablu ew. uszkodzenie sterownika), czy tak ma być "bo ..."

5. Najważniejsze oglądając smechamty tej instalacji widze, ze do mapsensora ps-cc1 (taki jak mój) do ka;libracji potrzebny jest jeszcze jeden czujnik - kalibracyjny.
Czy ktoś moze mi w prostych słowach powiedziec, czym różni sie czujnik kalibracyjny, od zwyklego i co widzi instalacja po jego podpięci, a czego nie widzi, gdy go nie ma - zwłaszcza, ze z tego co widze podłącza sie go RÓWNOLEGLE do zwyklego czujnika?!?