W skrócie:
Jako, że chciałem zmienić układ wydechowy w Omie, a Remusik słabo dostępny i w sumie chciałem koniecznie dueta - zwróciłem się do Ultera. Okazało się, że już od jakigoś czasu szukają Omegi 3.0, żeby zrobić dedykowany układ.
W ramach tego, że dostarczę im auto to układzik zobowiązali się wykonać w promocyjnej cenie. Pojechałem raz - zdjeliśmy wymiary itd. Po 3 tygodniach pojechałem założyć układ i tak to wyszło:

Czyli wygląda całkiem sympatycznie (przynajmniej mi się podoba

To już jest po przejechaniu prawie 1000 kilometrów, więc zdążył się wypalić. Skontaktowałem się z Ulterem celem ustalenia co z tym fantem zrobić. Przyznali się, że rzeczywiście w tym wypadku zrobili tłumik o budowie przelotowej (bali się żeby nie przekroczyć dopuszczalnej głośności i z drugiej strony, żeby tłumik nie wpłynął ujemnie na osiągi - tak przynajmniej się tłumaczą), a że byliśmy umówieni na 2 wizyty to już nie było czasu, żeby zmieniać budowę tłumika. Jak widać, a w sumie słychać, w Omedze taka budowa najwidoczniej nie zdaje egzaminu (przynajmniej nie bez ingerencji w resztę układu). Na szczęście zachowali się ok i zrobią nowy układ - tym razem o budowie komorowej (docelowo myślę że coś w ten deseń byłoby ok - - choć w tym układzie jest akurat wycięty środek, w każdym bądź razie coś o tym charakterze).
Jako, że budowa tłumika komorowego jest bardziej złożona, muszą sobie przygotować inny wzór (albo nawet kilka), założyć je na auto i sprawdzić jak się będą sprawować - jaka będzie głośność (i czy w końcu będzie normalne brzmienie ...) i czy nie ma spadku mocy. Problem w tym, że już 2 razy u nich byłem (jeden wyjazd to ponad 700km

Dlatego poszukujemy właścicieli Omeg B FL 3.0 Sedan z Bielska Białej lub okolic (chyba, że ktoś ma troszkę dalej, ale mimo wszystko byłby zainteresowany albo mógłby pomóc), którzy mogliby przyjechać do nich i poświęcić trochę czasu na sprawdzenie tłumików o innej budowie.
W zamian proponują wykonanie układu także w promocyjnej cenie (oczywiście jak już będą mieli tłumik o odpowiedniej budowie i satysfakcjonującym brzmieniu).
Tłumik na jedną stronę z 2 końcówkami (albo 1 szeroką) - wzory do wyboru: około 300zł (jak już będą mieli w ofercie będzie kosztował około 600 zł)
Jeśli ktoś chciałby z nierdzewki to troszkę drożej.
Myślę, że ogólnie propozycja jest ciekawa. Jeśli nawet ktoś nie chce zmieniać układu, a jest gdzieś z tamtych okolic i mógłby poświęcić trochę czasu to byłoby super.
Warunek to auto w ogólnie dobrym stanie i układ w miarę standardowy - czytaj, normalne katalizatory i normalne tłumiki środkowe (mogą być zamienniki). Ważne, żeby nie było "przelotów" czy innych modyfikacji.
W razie pytań piszczcie, jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o info na PW.
PS Prośba o przyklejenie tematu - jak już sprawa dojdzie do końca to myślę, że sporo osób może zyskać i może nie będzie trzeba szukać już Remusa po eBay'u