Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

po otwarciu kluczykiem, wyje alarm

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 03 grudnia 2009 - 18:13

Witajcie Panowie
mam taką zagadke, jak w temacie, mianowicie:

za kazdym razem, gdy otwierma auto z kluczyka, to włącza sie alarm :/
nie wiem dlaczego, jesli otwieram auto pilotem, wszystko jest ok ale gdy uzywam kluczyka, zawsze wlacza sie alarm.
co z tym zrobic, w czym jest problemik? :) pozdr

#2 OFFLINE   Mario Lu

Mario Lu

OmegaB2,5V6 98'Insignia09

• 216 postów

Napisany 03 grudnia 2009 - 18:33

Pilotem zamykasz drzwi i uzbrajasz alarm. Kluczem otwierasz tylko zamek w drzwiach a alarm pozostaje włączony i podczas otwarcia drzwi traktuje to jako wtargnięcie:mad:. I dlatego wyje. Ja też tak mam.:jump:
Mario

#3 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów

Napisany 03 grudnia 2009 - 18:40

to by sie zgadzalo..ale jest ejszcze ciekawsza rzecz, ze gdy zamkne auto z kluczyka, i pozniej otworze, to tez wyje:) nawet bez ryglowania, jedno przekrecenie zamka..
i mam dwa kluczyki, jeden to pilot a drugi normlany, nie ma znaczenia ktorym zamykam i otwieram, wyje zawsze:)...

#4 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 03 grudnia 2009 - 21:42

Ja też tak mam.
Włącze alarm kluczykiem ale już wyłączyć się nie da.

#5 OFFLINE   Mario Lu

Mario Lu

OmegaB2,5V6 98'Insignia09

• 216 postów

Napisany 04 grudnia 2009 - 13:10

Może po zamknięciu kluczem na "jeden raz" po upływie jakiegoś czasu sterownik centralnego zamka podaje impuls do alarmu. Może też rygluje zamek:pokoj:?
Mario

#6 OFFLINE   Gawlak

Gawlak

vectra SRi3000

• 54 postów

Napisany 04 grudnia 2009 - 13:45

to akurat normalne
zamknij drzwi od srodka (chyba wiesz jak )
i wtedy otwieraj kluczem
alarm nie bedzie wyl
przerabialem to w vectrze
a system fabryczny alarmowy dziala na tej samej zasadzie jak w omedze ;)

ryglowanie (deadlock) dziala tylko z klucza i pilota
samo sie nie zamyka

#7 OFFLINE   sebekopel

sebekopel
  • 419 postów

Napisany 04 grudnia 2009 - 18:36

hm no to chyba 3eba sie do tego przyzwyczaic hehe:)
albo bede robil wlasnie jakGawlak pisze,

dziwne ze mam dwa klucze, i ktorym bym nie otworzyl to wyje:) ale niech ebdzie, pozostane przy otwieraniu z piltoa, zawsze to bardziej szpanersko wyglada, i wogole no...:D hehe:)

#8 OFFLINE   djlotus

djlotus

Zbanowany

• 345 postów

Napisany 04 grudnia 2009 - 22:19

to ciekawe co piszecie , w mojej omie nie mam w prawdzie alarmu ale jest centralny który daje znaki światłami o aktywowaniu i deaktywacji. miałem taki alarm w roverze 600 że działał na pilota i na kluczyk wył tylko w tedy jak się do niego ktoś chciał włamać , rozważam czy czasem w toim aucie nie była wymieniona stacyjka z mobilizerem a reszta została i to może być powód można też się połaczyć z kompem i zobaczyć jaki jest powód na opel skannerze jest obcja dodawania i odejmopwania kluczyków i różnych funkcji np. ryglowanie czy samozamykanie szyb po zamknięciu centralki musiał byś połóczyć do kompa i zobaczyć co się wyświetli za błąd
[SIGPIC][/SIGPIC]Jeżeli fotoradar strzeli ci fotkę to znaczy że masz za wolne auto :p
Nie próbuj przechytrzyć fotoradaru ! bo tylko mi zdąży zrobić zdjęcie samej maski :smiech:
Jeżeli masz jakieś pytanie lub chciał byś znaleźć odpowiedź na twoje pytanie to tu masz rozwiązanie i odpowiedź na twoje pytanie [KLICK]

#9 OFFLINE   wicek

wicek
  • 4 076 postów

Napisany 05 grudnia 2009 - 00:18

to ciekawe co piszecie , w mojej omie nie mam w prawdzie alarmu ale jest centralny który daje znaki światłami o aktywowaniu i deaktywacji. miałem taki alarm w roverze 600 że działał na pilota i na kluczyk wył tylko w tedy jak się do niego ktoś chciał włamać , rozważam czy czasem w toim aucie nie była wymieniona stacyjka z mobilizerem a reszta została i to może być powód można też się połaczyć z kompem i zobaczyć jaki jest powód na opel skannerze jest obcja dodawania i odejmopwania kluczyków i różnych funkcji np. ryglowanie czy samozamykanie szyb po zamknięciu centralki musiał byś połóczyć do kompa i zobaczyć co się wyświetli za błąd

Jakbyś miał fabryczny alarm, to działo by się dokładnie jak u założyciela tematu.

To że wyje, jest najnormalniejsze w świecie przy seryjnym alarmie po otworzeniu kluczykiem. Immo blokuje dostęp. Dezaktywacja tylko z pilota. Nie doszukujcie się nieprawidłowości.

#10 OFFLINE   kotbehemot.fm

kotbehemot.fm
  • 66 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 27 stycznia 2010 - 21:53

U mnie jest fabryczny alarm.
Spece od zabezpieczeń , zaproponowali mi "wyjęcie wkładki" z zamka drzwi przednich aby nie można było dezaktywować alarmu przekręceniem kluczyka w zamku.
Jak potem rozebrałem tapicerkę drzwi , okazało się że nic nie wyjęli tylko przecięli jeden kabelek (są trzy) który dawał sygnał po przekręceniu kluczyka w zamku do kompa aby dezaktywował alarm.
Po połączeniu przeciętego kabla , wszystko wraca do normy - czyli rozbrajam alarm albo pilotem albo kluczykiem.
Może o to chodzi?

#11 OFFLINE   ziemski90

ziemski90
  • 12 postów

Napisany 25 sierpnia 2013 - 02:15

....

#12 OFFLINE   bolecq2

bolecq2
  • 243 postów
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 16 lutego 2014 - 11:12

Witam
Mimo ze mam omege bez alarmu ale napisze jak mam w vb po lifcie z alarmem założony z vb anglika po lifcie.
Zamykam raz z pilota czy kluczyka alarm się aktywuje i idzie go tylko wyłączyć pilotem przyciskiem otwierania. Gdy otworzę kluczykiem to dioda nadal miga, wówczas gdy otworze drzwi alarm wyje a czy wyłączy się po przekręceniu zapłonu muszę sprawdzić, moim zdaniem beznadziejne rozwiazanie jak padnie bateria w pilocie to co wtedy????
Dioda mruga ci szybko podczas uzbrajania bo masz jakiś bład na centralce, musisz podpiac pod techa, usunac blad i będzie ci świecić (przerabiałem u siebie). Zręszta w instrukcji obsługi masz napisane.
Znajomy także przekładał alarm z anglika i ma już inaczej tzn. zamyka raz na pilota i kluczyk to viki tylko sie zamknie. Drugi raz z kluczyka i pilota rygluje się i uzbraja alarm.
Gdy mu wyje to wyłącza pilotem i kluczykiem.
Dlatego też uważam że są różne rodzaje centralek. U mnie siedzi o symbolu DA.
I mam parę pytań:
1. Czy centralki z omegi i vectry są taki same????
Bo z tego co wyczytałem i sprawdziłem na swojej omie i viki to omega bez alarmu ma domykanie szyb z pilota i kluczyka, natomiast viki tylko z kluczyka.
I vectry chyba nie miały fabrycznie domykania szyb z pilota tylko omegi????
Spasuje jakas centralka z omegi z alarmem do vectry żebym miał domykanie szyb z pilota????
2. Czy moglibyście się wypowiedzieć jaki macie rodzaj centralki z alarmem (symbol i rocznik) i jak działa wam alarm, chyba że ktoś wie jakie są rodzaje i jak działają to niech się wypowie.
Bo myślę zmienić centralke na taką bardziej zaawansowaną, najlepiej z domykaniem szyb z pilota, choćby nawet jeśli spasuje z omegi.
Wypowiadajcie się koledzy, bo niewiem jaka centralka z alarmem ( o jakim symbolu) jest najlepsza.
Pozdrawiam