Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

przy ostrym hamowaniu tył ucieka....

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Romek1986

Romek1986
  • 6 postów

Napisany 29 listopada 2009 - 22:05

witam! mam taki problemik że jak mocniej naciskne hamulec to jak by mi tył uciekał troche w lewo że trzeba kierownicą skątrować....??? troche to uciążliwe...co może być przeczyną??? oraz może ktoś ma schemat podłączenia wiązki elektrycznej od haka omcia sedan??pozdrawiam

#2 OFFLINE   beast

beast

Vauxhall Killer

• 18 304 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: silnik po tuningu

Napisany 29 listopada 2009 - 22:08

witam! mam taki problemik że jak mocniej naciskne hamulec to jak by mi tył uciekał troche w lewo że trzeba kierownicą skątrować....??? troche to uciążliwe...co może być przeczyną??? oraz może ktoś ma schemat podłączenia wiązki elektrycznej od haka omcia sedan??pozdrawiam

a abs dziala pawidlowo ?

#3 OFFLINE   machony79

machony79

przygoda z Omegą trwała 8.5 roku

• 4 668 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 29 listopada 2009 - 22:18

To znaczy że tylko jedno koło z tyłu hamuje lub słabiej od drugiego.

#4 OFFLINE   cita

I'm back :P

• 4 748 postów
  • Województwo: dolnośląskie

Napisany 29 listopada 2009 - 22:29

To znaczy że tylko jedno koło z tyłu hamuje lub słabiej od drugiego.

moze tak byc .. ale nie musi.
Geometria podwozia, geometria nadwozia, jakość opon, cisnienie w oponach, sila hamowania także przedniej osi - to wszystko moze mieć wpływ na takie zachowanie auta.

Ja zaczałbym od geometrii podwozia i sprawdzenia luzów w zawieszeniu

#5 OFFLINE   biszek

biszek
  • 325 postów
  • Województwo: śląskie
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 30 listopada 2009 - 07:16

w sumie geometria to ważna rzecz, ale jeśli ma abs to on powinien to wyrównać.
Moje subiektywne zdanie jest takie jak Beast i machony79
zacznij od sprawdzania hamulców i ABS , najprawdopodobniej jeśli abs jest ok to któryś czujnik w kole padł , lub może wystarczy go wyczyścić , i dlatego jedno koło blokuje i ściąga auto.Najlepiej to chyba zacznij od hamowania na nawierzchni gdzie będziesz widział co z kołami się dzieje :)
A nie powinien padnięty czujnik lub abs dawać błąd na komputer ???

#6 OFFLINE   Romek1986

Romek1986
  • 6 postów

Napisany 30 listopada 2009 - 08:52

z abs raczej wszystko ok bo nie świeci kontrolka, sprawdzałem na drodze szutrowej i koła ładnie odbijają(nie blokują) musze się wybrać gdzieś na warsztat a nie chce by mi kitu na wciskali i skasowali jak za zboże;) montowałem ostatnio hak i poduszki zawieszenia raczej ok a autko zadbane od dziadka kupiłem i po powłoce lakierniczej wykazało że nie było malowane więc chyba nie bite...

#7 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie

Napisany 30 listopada 2009 - 12:02

to zaden abs

podjedz na stacje diagnostyczna i sprawdz sile hamowania (lewo-prawo), a przyczyny szukaj w hamulcach rowniez PRZEDNICH, moze ktorys zacisk nie pracuje prawidlowo (obstawiam przedni lewy)

#8 OFFLINE   zygzak

zygzak

• 2 335 postów

Napisany 30 listopada 2009 - 22:39

dokładnie to co napisał Exec
to jest podstawa a przy okazji sprawdzisz wstępnie więcej rzeczy (np. zawieszenie bo jak lewa tuleja się wysypała to może być to) i dostaniesz piękny wydruk, którym możesz się tu pochwalić!
a zaglądałeś w zaciski? może wystarczy wyczyścić odpowietrzyć?

z wiązką pytaj w innym dziale jak szukajka nie pomogła - taka drobna porada:D
i jak zdobędziesz schemat to nie zapomnij go zapodać - dla ludu.