przy ostrym hamowaniu tył ucieka....
Napisany 29 listopada 2009 - 22:05
Napisany 29 listopada 2009 - 22:08
witam! mam taki problemik że jak mocniej naciskne hamulec to jak by mi tył uciekał troche w lewo że trzeba kierownicą skątrować....??? troche to uciążliwe...co może być przeczyną??? oraz może ktoś ma schemat podłączenia wiązki elektrycznej od haka omcia sedan??pozdrawiam
a abs dziala pawidlowo ?
Napisany 29 listopada 2009 - 22:18
witam! mam taki problemik że jak mocniej naciskne hamulec to jak by mi tył uciekał troche w lewo że trzeba kierownicą skątrować....??? troche to uciążliwe...co może być przeczyną??? oraz może ktoś ma schemat podłączenia wiązki elektrycznej od haka omcia sedan??pozdrawiam
To znaczy że tylko jedno koło z tyłu hamuje lub słabiej od drugiego.
Napisany 29 listopada 2009 - 22:29
To znaczy że tylko jedno koło z tyłu hamuje lub słabiej od drugiego.
moze tak byc .. ale nie musi.
Geometria podwozia, geometria nadwozia, jakość opon, cisnienie w oponach, sila hamowania także przedniej osi - to wszystko moze mieć wpływ na takie zachowanie auta.
Ja zaczałbym od geometrii podwozia i sprawdzenia luzów w zawieszeniu
Napisany 30 listopada 2009 - 07:16
Moje subiektywne zdanie jest takie jak Beast i machony79
zacznij od sprawdzania hamulców i ABS , najprawdopodobniej jeśli abs jest ok to któryś czujnik w kole padł , lub może wystarczy go wyczyścić , i dlatego jedno koło blokuje i ściąga auto.Najlepiej to chyba zacznij od hamowania na nawierzchni gdzie będziesz widział co z kołami się dzieje

A nie powinien padnięty czujnik lub abs dawać błąd na komputer ???
Napisany 30 listopada 2009 - 08:52
Napisany 30 listopada 2009 - 12:02
podjedz na stacje diagnostyczna i sprawdz sile hamowania (lewo-prawo), a przyczyny szukaj w hamulcach rowniez PRZEDNICH, moze ktorys zacisk nie pracuje prawidlowo (obstawiam przedni lewy)
Napisany 30 listopada 2009 - 22:39
dokładnie to co napisał Exec
to jest podstawa a przy okazji sprawdzisz wstępnie więcej rzeczy (np. zawieszenie bo jak lewa tuleja się wysypała to może być to) i dostaniesz piękny wydruk, którym możesz się tu pochwalić!
a zaglądałeś w zaciski? może wystarczy wyczyścić odpowietrzyć?
z wiązką pytaj w innym dziale jak szukajka nie pomogła - taka drobna porada:D
i jak zdobędziesz schemat to nie zapomnij go zapodać - dla ludu.