Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

VSS-vehicle speed sensor- co to jest i z czym to jeść??

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 26 lipca 2006 - 23:41

Witam wszystkich. Ja z taką prośbą, może z was tu obesnych użytkowników omegi B ktoś miał problemy z VSS???? Opel jest z roku 1995 na module simtec 56.0/56.1. Autko ma wysoki bieg jałowy miedzy 1600 a 2000 obr/min , jak mu tam sie żywnie podoba. Na komputer wyrzuciło błąd "VSS-no signal", autko bardzo mulaszczo przyspiesza wyczówalnie nierówno i brakuje mu mocy :evil: . Gdzie szukać tego VSS-a, jak to wygląda, dowiedziałem sie że ponoć jakieś styki gdzies w jakiejś kostce śniedzieją do niego i takie maniany wychodzą, ale nic pewnego. Może ktoś z was miał w tym temacie podobny problem. Z góry dzieki i pozdrawiam wszystkich HoPlAży :))) ( sam miałem 3 opelki, a teraz smigam audicą, bo szwagier mi ją oddał za friko :mrgreen: )

Co opel to kolejna zagadka :)))))

#2 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 27 lipca 2006 - 07:50

vehicle speed sensor? nr błędu? silnik czy skrzynia automat złapała błąd?

#3 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 10:06

silnik X20XEV, skrzynia biegów jest manualna a błąd wyrzuca na silnik. W auto dacie znalazłem jakieś pobierzne opisy do VSS, ale o naprawie nic nie pisze i jedyny bląd pod niego to nr. 24 - no signal -. Wiem narazie tyle że jest to jakieś małe coś, nie wiedomo po co wogóle zamontowane i gdzie, i podpięte pod 29 pin w złączu komputera. Wydaje mi sie że jest to jakieś ustrojstwo do odczytu prędkości dla komputera, bo licznik i tak o ile sie nie myle to zczytuje z czujnika ABS-u. I o ile sie dobrze zorientowałem to to coś było tylko montowane miedzy 94 a 96 rokiem i to nie we wszystkich modelach

#4 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 10:26

O ile sie dobrze zorientowałem to na polskie VSS przetłumaczyli - "Czujnik przebytej drogi"

#5 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 14:55

nie pomoge CI miałem awarie dysku, TIS mi padł...

#6 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 15:09

Ja mam najnowszego TISa ale w nim nawet słowa nie ma na ten temat, wogóle nie wystepuje taki samochód. W najnowszym tisie ten silnik jest dopiero od 97 roku już na motronicu a o simtecu już zapomnieli...................... jaką kiche zamontowali do auta. Jade dzisiaj na TECH2 do serwisu do kumpli, zobaczymy co tam zaskoczy. Mam nikłe nadzieje w każdym bądz razie. Musze poryć w szpargałach, bo gdzies maiłem kiedyś TISa 99 rok, tam jest napewno o tym wynalazku.

#7 OFFLINE   actom

actom
  • 224 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 15:56

O ile sie dobrze zorientowałem to na polskie VSS przetłumaczyli - "Czujnik przebytej drogi"

VSS Vehicle Speed Sensor - czujnik prędkości, prawdopodobnie nie masz abs'u, szukaj przy skrzyni biegów na wyjściu

#8 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 15:59

VSS Vehicle Speed Sensor - czujnik prędkości, prawdopodobnie nie masz abs'u, szukaj przy skrzyni biegów na wyjściu

właśnie żę niekoniecznie, omegi A mają i to i to, ja też mam tak u siebie...

#9 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 22:31

Własnie wróciłem z serwisu, powiem jedno i bez cenzury może się jakoś uda: JAK JA BYM DLA TEGO CO TO WYMYśLIł Tą TECHNOLOGIE TO BYM KOPA ZASADZIł!!!!!!!!!!!!!!!! Po pierwsze tam jest jeszcze OBD I a nie II, czyli TECH1 :) ledwie żeśmy go znaleźli w piwnicy tak dawno go nikt nie używał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: po drugie jak już go odpaliliśmy to wyszło dokładnie to co zdiagnozowaliśmy euroscanem, a po trzecie w centrum serwisowym opla gdzieś pod wawą nie mają pojęcia gdzie sie ten czujnik znajduje i sie jutro skonsultuja i "może" sie odezwą. Najlepsze jest to że predkość zadana biegu jałowego jest 780 obr/min a silnik sie kręci 2050-2090obr/min i nic poza błędem 24 nie wyrzuca, rozebrałem przepustnice, wymyłem wypucowałem, zawór biegu jałowego wszystko zasyfione było jak diabli, a pedał gazu chodzi teraz jak marzenie :wink: . I co zauważyłem jest jeden cwancyk, jak sie jedzie na biegu i puści gaz samochód wogóle nie hamuje silnikiem i podaje na wtryski paliwo bo na kompie wybija normalne zurzycie paliwa i rzeczywiście autko nie hamuje tylko zachowuje si etak jakby miało wcisnięty pedał gazu, myślałem że czujnik położenia przepustnicy ale sprawdziliśmy i działa idealnie. Skrzynie oblukałem całą od góry do dołu i jedyne co tam znalazłem to włącznik świateł cofania, chyba że coś jest od góry centralnie miedzy tunelem a skrzynią biegów ale nic tam nie widać żeby jakieś kable tam dochodziły. Zgłupiałem do reszty, przewaliłem już u siebie na warsztacie ze 150 opli i nie wiem ile innym niemieckich autek, ale takiego barabola to jeszcze nia miałem. Chyba jedynym ratunkiem bedzie poszukać jakiegoś starego TISa, tam gdzie jest jeszcze diagnoza pod tech1 i zobaczyc co tam piszą albo odpalic EPC i szukać po kolei gdzie to sie znajduje szukając po nazwie. :???: :???: :???: :???:

#10 OFFLINE   Hrabia

Hrabia
  • 387 postów

Napisany 27 lipca 2006 - 23:30

[quote name='"MacGuyver"'] I co zauważyłem jest jeden cwancyk, jak sie jedzie na biegu i puści gaz samochód wogóle nie hamuje silnikiem i podaje na wtryski paliwo bo na kompie wybija normalne zurzycie paliwa i rzeczywiście autko nie hamuje tylko zachowuje si etak jakby miało wcisnięty pedał gazu,

Jak ja przeczysciłem przepustnice to mialem tak ze 2-3 dni ale potem bylo juz ok i teraz jeździ miodzio :)

#11 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 28 lipca 2006 - 09:52

Wiem już co to jest ten VSS!!! To jest czujnik impulsowy w skrzyni biegów, tak jak to było w kadetach, tylko niech mi ktoś teraz powie czy kiedykolwiek sie spotkał z takim czujnikiem w skrzyni biegów w omedze???????????? :???: :???: :???: :???: :???: :???: A jeśli tak to w którym miejscu jest on zamontowany :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Ja normalnie białej goraczki dostane przez ten samochód :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Zaraz sie wkurze i wyrwe skrzynke z niego i bedzie tyle :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#12 OFFLINE   MacGuyver

MacGuyver
  • 7 postów

Napisany 30 lipca 2006 - 00:37

Chyba temat już załapałem. VSS w omedze to jets jakies pudełeczko z elektronika schowane gdzies pod deska rozdzielczą albo podszybiem, a w nim to tylko same przetworzenie nastepuje sygnału, bo i tak zczytuje przebytą droge z czujnika ABSu, a te dane to sa potrzebne tylko dla komputera, komputer teraz cały czas wykrywa ze sautko stoi i dlatego nie odcina wtrysku przy przygazowaniu, w czasie jazdy dl akomputera sie wydaje że autko stoi, i ponoć gdzieś na wtyczce tego pudełeczka mexyk sie dzieje. Znalazłem to na jakiejś szwedzkiej albo fińskiej stronie ale czytrać po ichnijszemu to ja nie potrafie i tylko po rysunkach zczaiłem o co chodzi:) Tak wiec teraz tylko znaloeżć ów cudowne pudełeczko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#13 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 30 lipca 2006 - 08:06

to nie jest pudełęczko kolego, jeśli masz coś na skrzyni to jest tam gdzie kiedyś wpinany był ślimak od linki, czyli na wyjściu skrzynie na górze koło płyty trzymającej drążek biegów, przejrzałem całą instalacje elekttryczną i taie czujniki są ale tylko w automacie, nie idzie zlokalizować tego dla manuala, więc... VSS, jaki jest kod błędu?

#14 OFFLINE   Bc30se

Bc30se

Zbanowany

• 1 075 postów

Napisany 06 sierpnia 2006 - 09:11

to jest kontroler Absu, wyjście motrnika PIN 29 który wchodzi do 6 stki ABSu...