Jaki smar do zamków, zawiasów i ograniczników drzwi
Napisany 21 listopada 2009 - 00:22
Jaki smar używacie do zamków, zawiasów i ograniczników drzwi.
Będę wdzięczny za porady.
Napisany 21 listopada 2009 - 01:29
Napisany 22 listopada 2009 - 20:48
Napisany 22 listopada 2009 - 21:01
Zwykły smar gęstnienie w niskich temperaturach, olej bardzo szybko straci włąsciwości smarujące w warunkach zewnętrznych
Do zamków i innych urządzeń precyzyjnych stosuje sie specjalne smary do tego przeznaczone. Zwykle na bazie silokonu, grafitu.
W każdym razie używanie zwykłych smarów, czy oleju moze spowodowac, ze (zwłaszcza) w okresie zimowym ... zamek po prostu przestanie działać.
A używanie do tego WD40 i podobnych - to jawne proszenie sie o kłopoty
Napisany 22 listopada 2009 - 21:32
A używanie do tego WD40 i podobnych - to jawne proszenie sie o kłopoty
a niby czemu
ja od kilku lat jak siedze w autach, zawsze stosowałem ala odrdzewiacz tzn nie wd40 tylko zawsze preferowalem produkty niemieckiej firmy Wurth .Nigdy nie bylo zastrzeżeń do tego produktu tak samo jak i smar ,obecnie testuje odrdzewiacz Midland i też nie narzekam
dodam tylko że smar ten nie spływa pod wpływem temperatur bo tez klijentą jak na klocki na prowadnice bądz jażma smaruje to przyjeżdzają na kolejną wymiane i smar nadal jest
Napisany 22 listopada 2009 - 21:41
Napisany 25 listopada 2009 - 15:41
Napisany 25 listopada 2009 - 16:42
zawsze stosowałem ala odrdzewiacz
bo jak sama nazwa wskazuje taki preparat nie ma wlasciwości smarnych a wręcz przeciwnie. Zwykle jest to kombinacja wlasciwości odrdzewiających, czyszczących oraz wysuszających, a czasem i żrących - jest to coś zupelnie przeciwnego do smarowania i stosowanie tego zamiennie, zwlaszcza w zamkach to proszenie sie o kłopoty - i bardzo często po jakimś czasie konczy sie to koniecznością wymiany zamka, ze wzgędu na zniszczenie zapadek.
Napisany 25 listopada 2009 - 17:48

Napisany 25 listopada 2009 - 17:54
do zawiasow i ogranicznikow tylko smar biały!
!
!
!
!
słowo tylko oraz te wykrzykniki powodują, ze odpowiedz staje sie tendencyjna i nieprawdziwa.
Jest więcej nadających sie do tego smarowideł niż tylko smar biały, co nie zmienia faktu, ze smar biały spełnia swoją role tu bardzo dobrze.
Genralnie jednak nie specjanie nada sie to zamków, bo ... trudno go będzie zaaplikować w niewymontowaną wkładke.
Napisany 02 maja 2011 - 13:08
Też mi się wydaje, że Wurth jest bardzo dobry. Tylko który konkretnie? Na ich stronie znalazłem takie 3 produkty (załączniki) - doradźcie który wybrać, może ktoś już korzystał?...tylko zawsze preferowalem produkty niemieckiej firmy Wurth .Nigdy nie bylo zastrzeżeń do tego produktu...
Napisany 02 maja 2011 - 14:41

Pierwszy produkt sobie odpuśc.
Najlepszym był by chyba ten trzeci. Ma największy zakres temperatur w których zachowuje swoje właściwiści smarne.
Napisany 02 maja 2011 - 18:42
Ano odgrzałem bo mnie wkurza dźwięk otwierania drzwi jak w starym zamczyskuTo żeś Kubuś kotleta odgrzał

Napisany 02 maja 2011 - 19:09
Najlepszym był by chyba ten trzeci. Ma największy zakres temperatur w których zachowuje swoje właściwiści smarne.
HHS 2000 do zawiasów, ograniczników jest świetny ale do zamków się nie nadaje - ma zbyt dużą lepkość. Do zamków polecam Wurth "Olej do zamków bębenkowych" nigdy nie miałem żadnych problemów z zamkami po tym środku, nawet w największe mrozy.
Napisany 20 grudnia 2011 - 22:54

http://www.allegromat.pl/aukcja94053
czy też lepiej zastosować środek nowocześniejszy, np. olej silikonowy w sprayu?
W tego specjalistycznego Wurtha nie bardzo mam ochotę inwestować, no chyba że ma on jakąś istotną przewagę nad środkami przeze mnie wymienionymi, np. ma jakąś specjalną formułę zapobiegającą wypływaniu z zamków [?]
Byłbym wdzięczny za wskazówki.
Napisany 21 grudnia 2011 - 11:59
Olej do zamków Wurth nie zawiera silikonuPonieważ temat smarowania zamków staje się aktualny na ten sezon, postanawiam odgrzeć tego kotleta po raz drugi
Co będzie lepsze do zamków? Metoda tradycyjna:
http://www.allegromat.pl/aukcja94053
czy też lepiej zastosować środek nowocześniejszy, np. olej silikonowy w sprayu?
W tego specjalistycznego Wurtha nie bardzo mam ochotę inwestować, no chyba że ma on jakąś istotną przewagę nad środkami przeze mnie wymienionymi, np. ma jakąś specjalną formułę zapobiegającą wypływaniu z zamków [?]
http://www.wurth.pl/...y/A0893 051.pdf
i łatwiej sie go aplikuje
Napisany 21 grudnia 2011 - 18:38
Olej do zamków Wurth nie zawiera silikonu
http://www.wurth.pl/...y/A0893 051.pdf
i łatwiej sie go aplikuje
A właściwie to dobrze czy źle, że nie zawiera silikonu? Wiele firm eksponuje tę właśnie informację, że ich środek nie zawiera silikonu - w tym producenci WD-40 i CX-80 - więc zastanawiam się czy silikon to jakieś zło??