Czujnik deszczu - podmiana
Napisany 19 listopada 2009 - 20:55
Po półtorarocznym używaniu omegi zorientowałem się, że ma ona czujnik deszczu:]
Oczywiście nie działa, a chciałbym go uruchomić. Na swoim czujniku mam symbol UA, dla szyby przedniej odbijającej ciepło, jednak szyba jest zwykła zielona. Na szybach bocznych jest oznaczenie Solar-Ray a na przedniej nie - wniosek, prawdopodobnie wymieniana była przednia szyba. I teraz jest pytanie - a może czujnik jest sprawny tylko szyba nie jest taka jak trzeba bo poprzedni właściciel chciał przyciąć na szybie.
Mam pytanie - czy jest ktoś w trójmieście kto zgodziłby się podmienić mój czujnik deszczu do szyby solar, bo a nuż działa? Podmiana to dosłownie 5 minut.
I czy w przypadku jak czujnik działa to zmieniać szybę czy czujnik do szyby nie solar?
Napisany 19 listopada 2009 - 20:59
Napisany 19 listopada 2009 - 21:03
Napisany 19 listopada 2009 - 21:25
Napisany 19 listopada 2009 - 21:49
hmmm jeszcze raz spojrzałem na fotkę, którą mi wysłałeś... I nie pasuje mi trochę to co widzę - czujnik powinien być zamontowany w miejscu które jest wycierane przez wycieraczki - u Ciebie jest ona zamontowany chyba zbyt wysoko?
Spokojnie jest umieszczony tak jak trzeba i jest w polu wycieraczek;)
Napisany 19 listopada 2009 - 22:17
co do czujnika - ja mam identyczny, szyba solar:

wydaje mi się, że rodzaj szyby nie ma wpływu na działanie czujnika.
Rozumiem że rozebrałeś tą plastikową pokrywę mocowaną do szyby? najgorsze, że z czujnikiem nie da się połączyć przez interfejs.
Napisany 19 listopada 2009 - 22:56
Tak rozebrałem tą obudowę - bardzo łatwo schodzi. Odblokowuje się dwię blaszki i płytka z elektronika jest w rękach z oznaczeniami fabrycznymi ( tą część chciałbym podmienić u kogoś na próbę), do szyby przymocowana jest dalsza częśc z żelem.
Please, jeśli ktoś jest z trójmiasta to byłbym bardzo zobowiązany za mozliwość podmiany, bo wtedy wiedziałbym, czy elektronika jest sprawna, czy problem tkwi w niewłaściwej szybie.
Napisany 29 listopada 2009 - 21:26
Włączę się do dyskusji bo temat po części przerabiałem. Półtora roku temu pękła mi szyba. Wiadomo do wymiany i od razu dylemat zamiennik 800 zł, oryginał 1780 cena ASO w Szczecinie. Zrobiłem małe rozeznanie i zarówno w ASO jak i w innych zakładach potwierdzano że zamienniki produkowane są według innych norm niż fabryczne przez co mają inną gęstość szkła. Jeśli auto wyposażone jest w sensor deszczu to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy zamienniku przestanie działać. Wybrałem oryginał i jest ok.
Napisany 29 listopada 2009 - 21:35
Witam
Włączę się do dyskusji bo temat po części przerabiałem. Półtora roku temu pękła mi szyba. Wiadomo do wymiany i od razu dylemat zamiennik 800 zł, oryginał 1780 cena ASO w Szczecinie. Zrobiłem małe rozeznanie i zarówno w ASO jak i w innych zakładach potwierdzano że zamienniki produkowane są według innych norm niż fabryczne przez co mają inną gęstość szkła. Jeśli auto wyposażone jest w sensor deszczu to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy zamienniku przestanie działać. Wybrałem oryginał i jest ok.
Poprzedni właściciel mojego samochodu nie poszedł tą ścieżką

Napisany 29 listopada 2009 - 22:32
Napisany 30 listopada 2009 - 11:53
Ja domontowywałem czujnik deszczu od podstaw z instalają i sterownikiem bo wogóle nie miałem i działa poprawnie ale nie wiem jaki mam rodzaj szyby (solar czy zwykły) jak to sprawdzić to jutro zobacze i odpowiem bo jeśli mam zwykłą to fakty mówią same za siebie.
I co w związku z tym? To nic nie wnosi - przecież są dwa typy czujników, do szyby zwykłej i solar - po moim przypadku widać, że nie działają wymiennie
Napisany 23 grudnia 2009 - 21:41
mam podobny problem z babelkami powietrza, ten gel ktory jest na czujniku, w 1 miejscu sie nie dociska, wymianiali mi szybe i nie wiem czy nie dźgneli tego gelu.
bylem u kolesia, ktory wymienia szyby, cos poprobowal zrobic, byl maly pecherzyk, ale z czasem wrocilo do swojej normy i teraz czujnik nie dziala jak powinien, jest mozliwosc wymiany samego gelu czy nowy czujnik ??
Napisany 23 grudnia 2009 - 21:48
Napisany 23 grudnia 2009 - 21:53
Napisany 20 maja 2010 - 07:29
Hej kolego, możesz opisać coś więcej na temat instalacji czujnika deszczu od podstaw- czy wymaga dużego nakładu pracy i ingerencji w auto oraz jaki jest koszt takiego dodatku?Ja domontowywałem czujnik deszczu od podstaw z instalają i sterownikiem bo wogóle nie miałem i działa poprawnie ale nie wiem jaki mam rodzaj szyby (solar czy zwykły) jak to sprawdzić to jutro zobacze i odpowiem bo jeśli mam zwykłą to fakty mówią same za siebie.
Marek
Napisany 06 stycznia 2011 - 19:40
na allegro są tylko z Viki z oznaczeniem JL, złącze niby też 8 pinowe, ale gdzieś słyszałem, że nie zadziała:(
Napisany 06 stycznia 2011 - 19:49
podepnę się do tego tematu - choć mam nieco inne pytanie: jakie ma oznaczenie oryginalny czujnik deszczu z omegi?
na allegro są tylko z Viki z oznaczeniem JL, złącze niby też 8 pinowe, ale gdzieś słyszałem, że nie zadziała:(
JG- szyba zwykła
UA- szyba solar
Napisany 06 stycznia 2011 - 23:21

Napisany 07 stycznia 2011 - 00:08
mam pytanie czy w omedze B 97 xII sport jest taki cujnik albo czy byl kidys jka to sprawdzic jezeli w takich wersjiach byl montowany
nie ma takiego cujnika