Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Czujnik deszczu - podmiana

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
19 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.2 DTI 16v Y22DTH

Napisany 19 listopada 2009 - 20:55

Hej,

Po półtorarocznym używaniu omegi zorientowałem się, że ma ona czujnik deszczu:]
Oczywiście nie działa, a chciałbym go uruchomić. Na swoim czujniku mam symbol UA, dla szyby przedniej odbijającej ciepło, jednak szyba jest zwykła zielona. Na szybach bocznych jest oznaczenie Solar-Ray a na przedniej nie - wniosek, prawdopodobnie wymieniana była przednia szyba. I teraz jest pytanie - a może czujnik jest sprawny tylko szyba nie jest taka jak trzeba bo poprzedni właściciel chciał przyciąć na szybie.
Mam pytanie - czy jest ktoś w trójmieście kto zgodziłby się podmienić mój czujnik deszczu do szyby solar, bo a nuż działa? Podmiana to dosłownie 5 minut.
I czy w przypadku jak czujnik działa to zmieniać szybę czy czujnik do szyby nie solar?

#2 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 19 listopada 2009 - 20:59

podmiana chyba nie jest taka prosta, bo czujnik musi być idealnie przyklejony do szyby - bez pęcherzyków powietrza czy kurzu.

#3 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 21:03

chodzi mi o samą elektronikę- płytke drukowaną z diodami. Jeśli moja będzie działać to znaczy że element optyczny (szyba-żel-podstawka) nie spełnia warunków czujnika.

#4 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 21:25

hmmm jeszcze raz spojrzałem na fotkę, którą mi wysłałeś... I nie pasuje mi trochę to co widzę - czujnik powinien być zamontowany w miejscu które jest wycierane przez wycieraczki - u Ciebie jest ona zamontowany chyba zbyt wysoko?

#5 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 21:49

hmmm jeszcze raz spojrzałem na fotkę, którą mi wysłałeś... I nie pasuje mi trochę to co widzę - czujnik powinien być zamontowany w miejscu które jest wycierane przez wycieraczki - u Ciebie jest ona zamontowany chyba zbyt wysoko?

Spokojnie jest umieszczony tak jak trzeba i jest w polu wycieraczek;)

#6 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 22:17

no tak, wziąłem ślad wycieraczki za krawędź szyby - myślałem że masz auto w kolorze śliwkowym

co do czujnika - ja mam identyczny, szyba solar:

Dodany obrazek

wydaje mi się, że rodzaj szyby nie ma wpływu na działanie czujnika.
Rozumiem że rozebrałeś tą plastikową pokrywę mocowaną do szyby? najgorsze, że z czujnikiem nie da się połączyć przez interfejs.

#7 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 19 listopada 2009 - 22:56

na forum vectry poczytałem i tam ostrzegają przed tym, że rodzaj szyby ma znaczenie - zresztą producent ot tak sobie nie stosowałby dwóch różnych części które spełniają tą samą funkcję a z epc, które sciągnąłem wyraźnie wynika, że są dwa inne czujniki.

Tak rozebrałem tą obudowę - bardzo łatwo schodzi. Odblokowuje się dwię blaszki i płytka z elektronika jest w rękach z oznaczeniami fabrycznymi ( tą część chciałbym podmienić u kogoś na próbę), do szyby przymocowana jest dalsza częśc z żelem.

Please, jeśli ktoś jest z trójmiasta to byłbym bardzo zobowiązany za mozliwość podmiany, bo wtedy wiedziałbym, czy elektronika jest sprawna, czy problem tkwi w niewłaściwej szybie.

#8 OFFLINE   awa-technik

awa-technik
  • 52 postów
  • Silnik: 2.5 DTI 24V Y25DT

Napisany 29 listopada 2009 - 21:26

Witam
Włączę się do dyskusji bo temat po części przerabiałem. Półtora roku temu pękła mi szyba. Wiadomo do wymiany i od razu dylemat zamiennik 800 zł, oryginał 1780 cena ASO w Szczecinie. Zrobiłem małe rozeznanie i zarówno w ASO jak i w innych zakładach potwierdzano że zamienniki produkowane są według innych norm niż fabryczne przez co mają inną gęstość szkła. Jeśli auto wyposażone jest w sensor deszczu to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy zamienniku przestanie działać. Wybrałem oryginał i jest ok.

#9 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 29 listopada 2009 - 21:35

Witam
Włączę się do dyskusji bo temat po części przerabiałem. Półtora roku temu pękła mi szyba. Wiadomo do wymiany i od razu dylemat zamiennik 800 zł, oryginał 1780 cena ASO w Szczecinie. Zrobiłem małe rozeznanie i zarówno w ASO jak i w innych zakładach potwierdzano że zamienniki produkowane są według innych norm niż fabryczne przez co mają inną gęstość szkła. Jeśli auto wyposażone jest w sensor deszczu to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przy zamienniku przestanie działać. Wybrałem oryginał i jest ok.

Poprzedni właściciel mojego samochodu nie poszedł tą ścieżką:) Mam oryginalną szybę GM, ale nie solar i przez to czujnik nie działa.

#10 OFFLINE   chrico

chrico
  • 116 postów

Napisany 29 listopada 2009 - 22:32

Ja domontowywałem czujnik deszczu od podstaw z instalają i sterownikiem bo wogóle nie miałem i działa poprawnie ale nie wiem jaki mam rodzaj szyby (solar czy zwykły) jak to sprawdzić to jutro zobacze i odpowiem bo jeśli mam zwykłą to fakty mówią same za siebie.

#11 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 30 listopada 2009 - 11:53

Ja domontowywałem czujnik deszczu od podstaw z instalają i sterownikiem bo wogóle nie miałem i działa poprawnie ale nie wiem jaki mam rodzaj szyby (solar czy zwykły) jak to sprawdzić to jutro zobacze i odpowiem bo jeśli mam zwykłą to fakty mówią same za siebie.

I co w związku z tym? To nic nie wnosi - przecież są dwa typy czujników, do szyby zwykłej i solar - po moim przypadku widać, że nie działają wymiennie

#12 OFFLINE   Ernidebest

Ernidebest
  • 28 postów

Napisany 23 grudnia 2009 - 21:41

witam,

mam podobny problem z babelkami powietrza, ten gel ktory jest na czujniku, w 1 miejscu sie nie dociska, wymianiali mi szybe i nie wiem czy nie dźgneli tego gelu.

bylem u kolesia, ktory wymienia szyby, cos poprobowal zrobic, byl maly pecherzyk, ale z czasem wrocilo do swojej normy i teraz czujnik nie dziala jak powinien, jest mozliwosc wymiany samego gelu czy nowy czujnik ??

#13 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 23 grudnia 2009 - 21:48

W epc czujnik i to co go przytwierdza do szyby to dwa osobne elementy. Zresztą sam czujnik mozna bez trudu wyjąć z mocowania więc uważam że wymiana czujnika nie będzie potrzebna.

#14 OFFLINE   Ernidebest

Ernidebest
  • 28 postów

Napisany 23 grudnia 2009 - 21:53

czujnik mozna wypiac z zaczepow, natomiast do czujnika jest przyklejony gel, i w 1 po jednej ze stron ma duzy pecherzyk, wiec nie wiem co zrobic, bo chyba nie da sie zdrapac tego gelu i dac nowy ?? bo on jest wyprofilowany, wiec trzeba by bylo kupic nowy, a chyba nowy tylko z czujnikiem, a nie osobno

#15 OFFLINE   mar141078

mar141078
  • 49 postów

Napisany 20 maja 2010 - 07:29

Hej kolego, możesz opisać coś więcej na temat instalacji czujnika deszczu od podstaw- czy wymaga dużego nakładu pracy i ingerencji w auto oraz jaki jest koszt takiego dodatku?

Marek

#16 OFFLINE   jeansu

jeansu
  • 222 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Silnik: 2.2 16v Y22XE

Napisany 06 stycznia 2011 - 19:40

podepnę się do tego tematu - choć mam nieco inne pytanie: jakie ma oznaczenie oryginalny czujnik deszczu z omegi?
na allegro są tylko z Viki z oznaczeniem JL, złącze niby też 8 pinowe, ale gdzieś słyszałem, że nie zadziała:(

#17 OFFLINE   manbuba

manbuba
  • 384 postów

Napisany 06 stycznia 2011 - 19:49

podepnę się do tego tematu - choć mam nieco inne pytanie: jakie ma oznaczenie oryginalny czujnik deszczu z omegi?
na allegro są tylko z Viki z oznaczeniem JL, złącze niby też 8 pinowe, ale gdzieś słyszałem, że nie zadziała:(

JG- szyba zwykła
UA- szyba solar

#18 OFFLINE   vienio88

vienio88
  • 99 postów

Napisany 06 stycznia 2011 - 23:21

mam pytanie czy w omedze B 97 xII sport jest taki cujnik albo czy byl kidys jka to sprawdzic jezeli w takich wersjiach byl montowany :D

#19 OFFLINE   michal987654321

michal987654321

Zbanowany

• 1 677 postów
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 07 stycznia 2011 - 00:08

mam pytanie czy w omedze B 97 xII sport jest taki cujnik albo czy byl kidys jka to sprawdzic jezeli w takich wersjiach byl montowany :D

nie ma takiego cujnika

#20 OFFLINE   doncortino

doncortino
  • 3 592 postów

Napisany 07 stycznia 2011 - 00:29

czujnik był od RM 2002