Hyd.reg.zaworów /szklanka/,po czym poznać że dobry? /wyjęty/
Napisany 02 lutego 2007 - 23:07
Napisany 02 lutego 2007 - 23:26
Ale posłuchaj co chcesz sprawdzić szklankę, zawór czy popychacz, bo troszkę nie mogę zrozumieć.
Aby sprawdzić np szklankę to trzeba by było ją wyjąć, ponieważ inaczej sie nie sprawdzi.
Szklanki popychaczy przeważnie sie wyrabiają i maja wgłębienia, wtedy jest ona juz do wymiany, bo będzie problem z regulacja zaworów.
Napisany 02 lutego 2007 - 23:47
Oleju w nich napewno nie ma, specjanie poustawiałem ich do ocieknięcia i mimo to niektóre, znajdujące się wewnątrz trzpienie mozna wiskać, i powracają a w innych są sztywne,/ albo może potrzebują dużej siły do wciśnięcia?/
każdy człowiek, który probował ocenić które szklanki sa do wymiany powie Ci-nie jestes w stanie trafić.
Będziesz rozbierał dwa razy.
Mimo, ze teoretycznie wiadomo co w szklaneczkach siewyrabia...
Napisany 03 lutego 2007 - 12:46
Napisany 03 lutego 2007 - 14:06
bo będzie problem z regulacja zaworów.
Waldemarze! Z jaką regulacją?
Napisany 03 lutego 2007 - 17:42
Napisany 03 lutego 2007 - 18:07
bo jak narazie to piszecie opierając się na domysłach i na zasadzie "lepiej kupić nowe",
bo jesli o samoregulatory to to jest najprawdziwsza prawda.
Nigdy nie będziesz miał pewności jesli zamontujesz używane. Niestety.
Napisany 03 lutego 2007 - 23:11
Czy aby napewno sie nie da sprawdzic ja jakims cudem opuscilem ta lekcje ale postaram sie co dowiedziec i dam zancbo jak narazie to piszecie opierając się na domysłach i na zasadzie "lepiej kupić nowe",
Omega B 2.5TD manualna caravan 98'
Omega B 2.0 16v manual caravan anglik
Chyba musze sobie podwórko powiekszyć

Napisany 04 lutego 2007 - 06:41
to przecierz powinno wykazać jakieś zużycie
Napisany 04 lutego 2007 - 09:41
[B]
Napisany 04 lutego 2007 - 09:52
a jak by pomjerzyć średnice pasometrem i średnicówką
to przecierz powinno wykazać jakieś zużycie
teoria jest piękna ... a ja Wam mówie jak to jest w praktyce.
Nie słyszałem jeszcze, zeby ktoś trafił z wymianą tylko niektórych...
Zrobicie jak chcecie.
Napisany 04 lutego 2007 - 10:31
Jeśli ktoś ma cierpliwoś i dużooooo czasu to może szukać :mrgreen:

Omega C 2.2 16V + LPG - sprzedana

Mondeo 2.0 TDCI (131 KM, 330 Nm) - jak na razie daje przyjemność z jazdy!
Napisany 04 lutego 2007 - 11:31
Jest tak jak cita pisze! Sam to przerabiałem. Ojciec trzy razy ściągał pokrywę silnika i w końcu zmieniliśmy wszystkie.
Jeśli ktoś ma cierpliwoś i dużooooo czasu to może szukać :mrgreen:
zadanie z matematyki :
Obliczyć ilość wszytstkich możliwych wariantów jakie trzeba sprawdzić strzelając w uszkodzone samoregulatory w silniku V6 24V
Napisany 04 lutego 2007 - 15:58
Jednak znając mechanikę /ogólną, bo w tym się kształciłem/ widze że niektórzy nie w tym kierunku myśą. Tu nie chodzi o pomiary w rodzaju; średnic wewnętrznej i zewnętrznej żeby zobaczyć jaki jest luz, bo to byłaby sprawa prosta. Panowie to jest coś w rodzaju tłoka,czy też pompki, która z odpowiednią dawką oleju, ustala wymaganą wysokość całości, co z kolei powinno ustalić odpowiedni luz zaworowy.
Podsumowując to moje rozwarzanie, powiedział bym tak: sprawdzenia można dokonać tylko posiadając specjalistyczny przyżąd, który dokana takiego pomiaru, i moim zdaniem autoryzowany serwis powinien to posiadać. Na koniec dodam że to są tylko moje domysły,
co wy na to? /jeszcze dodam że to ja podalem ten temat, gdyż składam właśnie silnik
i mając sporo tych szklanek nie mogę się pogodzić z tym że jestem bezradny, jak się dowiedzieć która jest dobra? a może wszystkie jakie posiadam są dobre, a mam ich dwa komplety. No i co, powiedzcie sami mam zrezygnować z dociekania i kupić kolejne.
Napisany 04 lutego 2007 - 17:29
Napisany 04 lutego 2007 - 17:46
Napisany 04 lutego 2007 - 18:20
myślałem tylko że zna ktoś sposób albo wie gdzie mozna to sprawdzić w pewny sposób.
nie sądzę!
ale wszystko przed tobą!
jak znajdziesz sposób na sprawdzenie daj nam znać!
Mi też stuka jeden moze dwa przez pięć minut po zapaleniu - ale mam zamiar wymienić wszystkie by oszczędzić sobie kłopotów na przyszłość... - chyba że znajdziesz na to patent
Padł pierwszy, padną i nastepne...
Wiele osób pisało o próbach UTRAFIENIA wiele z nich stwierdziło potem że szkoda zabawy!
Napisany 04 lutego 2007 - 18:37
[B]
Napisany 04 lutego 2007 - 19:40
Panowie, czytając te rozwarzanie "jak sprawdzić szklankę" widzę że /bez obrazy / nie ma w śród nas fachowca któryby bez wątpienia znał sposób na określenie czy dobra czy złom.
jak zapytasz o to jak zamienić żelazo w złoto, to też nikt nie udzieli odpowiedzi, ale nie znaczy to, ze jak pojedziesz do jubilara to tam na 100% pan to będzie potrafił.
Szukaj, próbuj ...
Ja Ci powiedzialem jak jest, co ztym zrobisz, Twoja sprawa.
Temat zamykam, bo już nic nie można dodać.
Jak ktoś zna odpowiedz konkretną i fachową - prosze o info na PW - temat otworze.