Skocz do zawartości

Omega Klub Polska używa Ciasteczek. Zapoznaj się z Polityka Prywatności aby uzyskać więcej informacji. Aby usunąć ten komunikat, kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje Ciasteczka

- - - - -

Usuwanie nalotu z rdzy

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów
  • Województwo: mazowieckie
  • Auto: Nie mam Omegi
  • Silnik: nie mam Omegi

Napisany 02 listopada 2009 - 09:27

Hej,

w oczekiwaniu na nowe tarcze i klocki bylem zmuszony pare dni jezdzic na konczacym sie klocku, zdarl sie do blachy i spowodowal rdzawy pył - nalot, miedzy innymi na feldze. Nalot przywarl tak mocno, ze trzeba szorowac, aby sie go pozbyc.

O ile na plaskiej powierzchni nie ma wiekszego problemu, bo po ostrzejszym szorowaniu mozna zreanimowac powierzchnie nawet czyms typu tempo, to problem pojawia sie w zakamarkach, gdzie ciezko dotrzec - macie pomysl na jakis specyfik, ktory usunie (rozpusci) rdze, nie uszkadzajac lakieru przy okazji?

#2 OFFLINE   Lukasboss

Lukasboss

VW Jetta 1.4 TSI

• 1 657 postów
  • Województwo: dolnośląskie
  • Auto: Omega A
  • Silnik: 1.8 18NV gaźnik

Napisany 02 listopada 2009 - 22:18

Preparatow na rynku do usuwania rdzy jest pełno. W google znalazlem nawet z opisem ze nie niszcza powierzchni i lakierow. W castoramie masz tez pare produktow do takich celow. Najlepiej kupic jak najmniejszy preparat i wyprobowac na feldze (preparat do rdzy). Jezeli na skrawku felgi nie narobi szkody to mozna smialo czyscic. A benzyna ekstrakcyjna próbowales ?

Osobiscie nie probowalem, ale np:

http://www.allegro.p...wania_rdzy.html

Albo uzyj FARECLA G3 na dremelu z miekka koncowka jak ciezko dotrzec lub cos podobnego...

#3 OFFLINE   wo0t?!

wo0t?!
  • 32 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 23:07

uuu jabym wicinal i wstawial nowy element ;p

a tak na poważnie to nie probowales chociazby WD40 ? niby tez srodek czyszczacy i np z felgi ladnie oczyscil ze wszystkich innych tlustych smarow nawet z takiego jakby przywartego opilku cos ala po spawaniu... na lakierze nie probowalem ale chociaz na feldze sprobuj... uwazaj na coniektore srdoki "noname" wlasnie z Casto gdyz znajomy wydal na niego kolo 50 zł za 250ml byl taki tlustawy i pieniacy sie jak WD40... dzialal jak kamix w czajniku ... tak dlugo sie pienil az nie wyzarl wszystkiego potem duzo wody i... duze wow felga jak nowka ,igla...ale za drugim razem pojechal na myjke i karsherem starl caly lakier,farbe czy cokolwiek tam jest na feldze...

#4 OFFLINE   dobols

dobols

DobolsGarage dobols.pl

• 917 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 23:10

Spróbuj środkiem odtłuszczającym do tarcz hamulcowych. Są rewelka do takich rzeczy

#5 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 02 listopada 2009 - 23:55

Preparatow na rynku
do usuwania rdzy jest pełno. W google znalazlem nawet z opisem ze nie niszcza powierzchni i lakierow. W castoramie masz tez pare produktow do takich celow. Najlepiej kupic jak najmniejszy preparat i wyprobowac na feldze (preparat do rdzy). Jezeli na skrawku felgi nie narobi szkody to mozna smialo czyscic. A benzyna
ekstrakcyjna próbowales ?

kupilem ostatnio w praktikerze jakis odrzewiacz, praktycznie bezskuteczny na moj problem :) benzynka jeszcze nie probowalem...

poszwedam sie jeszcze po Nomi i Obi, moze znajde jeszcze cos innego...
farecla tez nie da rady (chyba, ze do wypolerowania powierzchni po wyszorowaniu z rdzy)

a tak na poważnie to nie probowales chociazby WD40 ?

probowalem, nic nie daje :)

uwazaj na coniektore srdoki "noname" wlasnie z Casto

uwazam i robie proby na malych, niewidocznych kawalkach...

Spróbuj środkiem odtłuszczającym do tarcz hamulcowych. Są rewelka do takich rzeczy

oki, zwroce uwage na taki specyfik

to rdzawe cholerstwo tak przywiera do lakieru, ze nawet szorujac gabeczką do garow sciera sie ona na tym jak na papierze sciernym... :]

#6 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 03 listopada 2009 - 06:09

Na pył tzeba uważać bo jest strasznie agresywny nawet w stalową felgę się wbija, raczej benzyna i środek do tarcz nie dadzą rady bo to typowe odtłuszczacze, a bardzo drobnym papierkiem wodnym w wodą próbowałeś ?

#7 OFFLINE   egon

egon
  • 5 983 postów
  • Województwo: wielkopolskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 3.2 V6 Y32SE

Napisany 03 listopada 2009 - 07:06

Nie wiem jak się lakier zachowa ,ale najlepszy odrdzewiacz to FOSOL

#8 OFFLINE   Exec

Exec

Pierwszy Drifter OKP

• 1 568 postów

Napisany 03 listopada 2009 - 08:17

a bardzo drobnym papierkiem wodnym w wodą próbowałeś ?

musialbym zuzyc ze 20 arkuszy :) poza tym chodzi o ciezko dostepne miejsca, z reszta juz sobie poradze poprzez szorowanie... w ostatecznosci jakas mala koncoweczka na dremelka...

#9 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 03 listopada 2009 - 21:26

eryczku spróbuj środek do czyszczenia gaźników... tylko najlepiej by było żeby element poleżał troche w tym dziadostwie...
jak by co to mam miednice...
:peace:
:wink:

Fosol to pewnie zeżre tez te felge..

#10 OFFLINE   Seweryn80

Seweryn80
  • 353 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 listopada 2009 - 07:22

Ja się podłączę do tematu usuwania rdzy i opisze mój problem, zacznę od początku. Pracuje w odlewni tarcz hamulcowych Brembo i nasz zakład jest niby "ekologiczny" A śmierdzi hałasuje i dymi, ale ”ekologiczny". Przy zakładzie jest parking, na którym stoją samochody pracowników i wszystkie są pokryte rdzą mają mikro wtopienia na szybach i lakierze da się to zdrapać paznokciem, ale jest tego za dużo i pozostawia to matowy ślad. Zakład ma do zaoferowania mycie i nic więcej powiedzieli, że możemy nie parkować pod zakładem.
Najlepiej by było sprawę założyć, ale dziś ciężko o pracę. Co poradzicie coś na mój problem? Próbowałem aktywnej piany i myjki ciśnieniowej, czyli to, co zakład, ale nie usuwa tego ustorojstwa.

Dla wrażliwych przepraszam za składnie i błędy

#11 OFFLINE   DamianSz

DamianSz

Bleblablo wyszło to #373

• 4 324 postów
  • Województwo: opolskie

Napisany 04 listopada 2009 - 09:00

są pokryte rdzą mają mikro wtopienia na szybach i lakierze da się to zdrapać paznokciem

pył z klocków jest strasznie agresywny, myślę że tu pomorze polerka.

#12 OFFLINE   zwloki

zwloki

omega

• 680 postów

Napisany 04 listopada 2009 - 10:43

Próbowałem aktywnej
piany i myjki ciśnieniowej, czyli to, co zakład, ale nie usuwa tego ustorojstwa.

moze warto byloby kupic pokrowiec na auto...

#13 OFFLINE   Seweryn80

Seweryn80
  • 353 postów
  • Województwo: śląskie

Napisany 04 listopada 2009 - 11:11

pył z klocków jest strasznie agresywny, myślę że tu pomorze polerka.

To nie jest pył z klocków, tylko w procesie produkcji tarcza jest poddawana oczyszczeniu urządzeniem ściernym - takim śrutem. Cała hala ma wentylacje odciągową z filtrami tylko problem, że filtry puszczają drobne opiłki żeliwa i tego ścierniwa a to chyba jest manganowe, co po przez kominy wylatuje na dach zakładu i opada na samochody. Polerka tylko pogarsza sprawę, bo rysuje. Na nowych samochodach z lakierem wodorozcieńczalnym są do malowania całe. Aby użyć pokrowca muszę się tego pozbyć, bo porysuje cały dach, poza tym warunki zimowe nie sprzyjają w używaniu pokrowca.

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Dodany obrazek

Trochę jest brudny ale widać kropki

#14 OFFLINE   GISKARD

GISKARD
  • 3 534 postów
  • Auto: Omega B
  • Silnik: 2.5 V6 X25XE

Napisany 04 listopada 2009 - 17:51

Trochę jest brudny

troche bardziej niż troche :wink:

#15 OFFLINE   lukwel

lukwel
  • 658 postów
  • Województwo: lubelskie
  • Auto: Omega B FL
  • Silnik: 2.5 TD X25DT

Napisany 04 listopada 2009 - 20:07

Zmyć myjką gorąca woda a najpierw polać wszystko DIMEREM wszystko zejdzie na 100%